Μέση Ανατολή: Ισραήλ και Χαμάς πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία κατάπαυσης πυρός

Στο Κάιρο φέρεται να μεταβαίνει ο Νετανιάχου προκειμένου να συμμετάσχει σε συζητήσεις - Καθ’ οδόν και ο Αμπάς σύμφωνα με λιβανέζικα μέσα

Parallaxi
μέση-ανατολή-ισραήλ-και-χαμάς-πιο-κοντ-1171294
Parallaxi

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μεταβαίνει στο Κάιρο σήμερα Τρίτη (17/12) όπου αναμένεται, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, να έχει συνομιλίες που θα αφορούν πιθανή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, υπάρχει έντονη φημολογία πως συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα, η Αίγυπτος τόνισε ότι κάλεσε τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς να μεταβεί επειγόντως στο Κάιρο, σύμφωνα με το λιβανικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen, φίλα προσκείμενο στη Χεζμπολάχ.

Το Al Mayadeen μετέδωσε ότι ο Αμπάς βρίσκεται καθοδόν προς την αιγυπτιακή πρωτεύουσα από το Βατικανό, όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι μια κατάπαυση του πυρός και μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων είναι εφικτές αν το Ισραήλ «σταματήσει να θέτει νέους όρους».

Νωρίτερα, το αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Qahera μετέδωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη «εκτεταμένες» προσπάθειες Αιγύπτου-Κατάρ με όλα τα μέρη για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Υπενθυμίζεται πως ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ δήλωσε στα μέλη της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της ισραηλινής βουλής τη Δευτέρα: «Δεν έχουμε βρεθεί ποτέ τόσο κοντά σε συμφωνία για τους ομήρους από την προηγούμενη συμφωνία», αναφερόμενος σε ανταλλαγή ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ τον Νοέμβριο του 2023.

Ένας ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος που συμμετέχει στις έμμεσες διαπραγματεύσεις δήλωσε στο BBC ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε «αποφασιστική και τελική φάση».

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος έχουν ξαναρχίσει τις διαμεσολαβητικές τους προσπάθειες, καθώς φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη προθυμία και από τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία μετά από 14 μήνες πολέμου.

Την ίδια ώρα έντονες είναι και οι πιέσεις που ασκούνται από τις ΗΠΑ με τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει στην πρώτη επίσημη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Δευτέρα, πως θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, λέγοντας πως διαφορετικά «δεν θα είναι ευχάριστο».

Μια ισραηλινή αντιπροσωπεία «επιχειρησιακού επιπέδου», βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, εν μέσω έντονης διπλωματικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Το πιθανότερο σχέδιο “τριών φάσεων” για την απελευθέρωση ομήρων

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος περιέγραψε ένα σχέδιο τριών φάσεων, το οποίο θα περιλάμβανε την απελευθέρωση αμάχων και γυναικών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα μέσα στις πρώτες 45 ημέρες, με τις ισραηλινές δυνάμεις να αποσύρονται από τα κέντρα των πόλεων, τον παραλιακό δρόμο και τη στρατηγική λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο.

Θα υπήρχε ένας μηχανισμός για να μπορέσουν οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της Γάζας να επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα της περιοχής, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η δεύτερη φάση θα περιλάμβανε την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων και την απόσυρση των στρατευμάτων πριν από την τρίτη φάση, που θα σήμαινε τον τερματισμό του πολέμου.

Από τους 96 ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, το Ισραήλ εκτιμά ότι οι 62 είναι ακόμη ζωντανοί.

Το σχέδιο φαίνεται να βασίζεται στη συμφωνία που περιέγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου και αναφορές από όλες τις πλευρές τονίζουν ότι υπάρχουν σημαντικές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα