Μέση Ανατολή: Κραυγή αγωνίας από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ – Κατέλαβαν πλοίο οι Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Κατάρ: «Μικρά» τα εμπόδια για μια συμφωνία Ισραήλ - Χαμάς για τους ομήρους - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Parallaxi
μέση-ανατολή-κραυγή-αγωνίας-από-τον-γ-γ-1008790
Parallaxi

Οι αντάρτες Χούθι ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν σήμερα (19.11.2023) εμπορικό πλοίο του Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα και το οδήγησαν στις ακτές της Υεμένης. Το Τελ Αβίβ, πάντως, διέψευσε ότι πρόκειται για ισραηλινό πλοίο.

«Πήραμε τον έλεγχο ισραηλινού φορτηγού πλοίου», δήλωσε ένας από τους αρχηγούς των ανταρτών Χούθι διευκρινίζοντας ότι επίσημη ανακοίνωση θα εκδοθεί αργότερα. Σύμφωνα με λιμενικές πηγές, το πλοίο οδηγήθηκε στο λιμάνι αλ Σαλίφ στην πόλη Χοντέιντα.

«Το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Τουρκία με προορισμό την Ινδία. Σε αυτό επέβαιναν πολίτες διαφόρων εθνικοτήτων, αλλά κανείς Ισραηλινός. Δεν πρόκειται για ισραηλινό πλοίο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ.

Οι αντάρτες Χούθι απείλησαν την Τρίτη ότι θα στραφούν κατά ισραηλινών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, αφού ανέλαβαν την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ κατά την διάρκεια του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας.

Οι Χούθι, που ελέγχουν, την πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά, αποτελούν «τμήμα του άξονα της αντίστασης» κατά του Ισραήλ, που απαρτίζεται από οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν όπως η παλαιστινιακή Χαμάς και η λιβανική Χεζμπολάχ.

«Ανήκει σε βρετανική εταιρεία»

Με ανακοίνωση του γραφείου του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «καταδίκασε με δριμύτητα την επίθεση κατά διεθνούς πλοίου».

«Το πλοίο που ανήκει σε βρετανική εταιρεία και έχει ναυλωθεί από ιαπωνική εταιρεία, συνελήφθη υπό ιρανικές εντολές από την πολιτοφυλακή Χούθι», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

«Στο πλοίο επιβαίνουν 25 μέλη πληρώματος διαφόρων εθνικοτήτων, κυρίως ουκρανικής, βουλγαρικής, φιλιππινέζικης και μεξικανικής υπηκοότητας. Κανείς Ισραηλινός δεν βρίσκεται επί του πλοίου. Πρόκειται για μία νέα πράξη της ιρανικής τρομοκρατίας και για ένα ακόμη βήμα στην επίθεση του Ιράν κατά των πολιτών του ελεύθερου κόσμου, με διεθνείς επιπτώσεις στην ασφάλεια των οδών της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας, αναφέρεται στην ανακοίνωση».

Μέση Ανατολή: «Βαθύτατα σοκαρισμένος» δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες για τα ισραηλινά χτυπήματα σε δύο σχολεία του ΟΗΕ

O Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έκανε αναφορά σήμερα (19.11.2023) στα τελευταία πολύνεκρα συμβάντα στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, όπου δύο σχολεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δέχθηκαν χτυπήματα από το Ισραήλ μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 24 ωρών στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε για τα δυο τελευταία τραγικά γεγονότα του πολέμου στη Μέση Ανατολή ότι είναι «βαθύτατα σοκαρισμένος» από την επίθεση του Ισραήλ στα σχολεία του Οργανισμού στη Γάζα και επισήμανε ότι αυτό είχε συνέπεια «τον θάνατο ή τον τραυματισμό δεκάδων αμάχων, κυρίως γυναικών και παιδιών που αναζητούσαν καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ».

«Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι αναζητούν καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ σε όλη τη Γάζα, εξαιτίας της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Διαβεβαιώνω ότι οι εγκαταστάσεις μας είναι απαραβίαστες», ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ , ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και στους μαχητές της Χαμάς, που διοικούν τη Γάζα, προκαλεί «έναν συγκλονιστικό και απαράδεκτο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων», καλώντας παράλληλα για την ανάγκη άμεσης ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός.

Μέση Ανατολή: Ισραηλινό ελικόπτερο χτύπησε ανθρώπους στο αιματοβαμμένο μουσικό φεστιβάλ

Μια αποκάλυψη που προκάλεσε σοκ έκανε η έγκυρη εφημερίδα του Ισραήλ Haaretz, καθώς έβγαλε στο φως έκθεση που αναφέρει ότι ελικόπτερο του στρατού (IDF) χτύπησε ανθρώπους στο αιματοβαμμένο μουσικό φεστιβάλ Nova στις 7 Οκτωβρίου 2023 στην προσπάθειά του να σκοτώσει τους τρομοκράτες της Χαμάς, που είχαν επιτεθεί στο σημείο μετά την εισβολή τους στο ισραηλινό έδαφος, κάτι που ξεκίνησε τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Η Haaretz τόνιζε ότι έκθεση των υπηρεσιών ασφαλείας του κράτους της Μέσης Ανατολής, που βασίστηκε σε έρευνα που είχε κάνει η ισραηλινή αστυνομία για το μακελειό στο μουσικό φεστιβάλ, αποκαλύπτει ότι ελικόπτερο του στρατού έσπευσε στο σημείο για να εξουδετερώσει τους τρομοκράτες της Χαμάς.

Μάλιστα η έρευνα της αστυνομίας περιλάμβανε και καταθέσεις μελών της Χαμάς που είχαν συλληφθεί στο σημείο και μετείχαν στην ομάδα των τρομοκρατών που προκάλεσε αιματοκύλισμα στο μουσικό φεστιβάλ.

Το ελικόπτερο του στρατού του Ισραήλ άνοιξε πυρ για να σκοτώσει τους τρομοκράτες της Χαμάς, που είχαν αρχίσει να σπέρνουν τον τρόμο και τον θάνατο στο μουσικό φεστιβάλ που γινόταν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η Haaretz ανέφερε ότι το στρατιωτικό ελικόπτερο άνοιξε πυρ εναντίον των ενόπλων τρομοκρατών, αλλά μέσα στο γενικό χάος τραυμάτισε και αρκετούς συμμετέχοντες στο μουσικό φεστιβάλ.

Η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth δημοσίευσε επίσης ρεπορτάζ που ανέφερε ότι έγινε επιχείρηση ελικοπτέρων της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας μετά την επίθεση που πραγματοποίησε η Χαμάς από τη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου.

Κρύφτηκαν στο πλήθος οι τρομοκράτες

Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «βρήκαν δύσκολο να αναγνωρίσουν τους μαχητές της Χαμάς», προσθέτοντας ότι οι πιλότοι ελικοπτέρων «έριξαν πυρά» και εναντίον αμάχων στο φεστιβάλ.

«Οι τρομοκράτες της Χαμάς έλαβαν οδηγίες να ενωθούν σιγά σιγά με το πλήθος και να μην μετακινηθούν σε καμία περίπτωση», ανέφερε η εφημερίδα στην έκθεσή της.

«Με αυτόν τον τρόπο, προσπάθησαν να ξεγελάσουν την αεροπορία ώστε να πιστέψουν ότι αυτοί από κάτω ήταν Ισραηλινοί. Αυτή η εξαπάτηση λειτούργησε για λίγο, ώσπου τα ελικόπτερα Apache έπρεπε να απελευθερωθούν από κάθε περιορισμό. Οι πιλότοι δυσκολεύτηκαν να διακρίνουν ποιος ήταν τρομοκράτης και ποιος Ισραηλινός», προστίθεται στην έκθεση.

Μάλιστα στα social media κυκλοφόρησαν και βίντεο, που φέρονται να έχουν αποτυπώσει πλάνα από την επίθεση του ελικοπτέρου στο φεστιβάλ Nova.

Η αστυνομία υπολόγισε ότι ο αριθμός των νεκρών στο φεστιβάλ ήταν 364.

Μέση Ανατολή: 31 πρόωρα βρέφη μεταφέρθηκαν εκτός του νοσοκομείου Αλ Σίφα της Γάζας

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή (19.11.2023) ότι πληρώματα των ασθενοφόρων της απομάκρυναν 31 πρόωρα βρέφη από το νοσοκομεία Αλ Σίφα προς τα νότια της Γάζας, με σκοπό να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο στη Ράφα.

Μετά από συντονισμό με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και το Γραφείο Συντονισμού για Ανθρωπιστικά Ζητήματα του ΟΗΕ, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος απομάκρυνε τα πρόωρα βρέφη από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το οποίο πολιορκείται από το Ισραήλ εδώ και πολλές ημέρες.

Τα βρέφη μεταφέρθηκαν στα νότια της Γάζας «για την προετοιμασία της μεταφοράς τους στο νοσοκομείο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Ράφα», σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Το Ισραήλ πολιορκεί το νοσοκομείο Αλ Σίφα εδώ και πολλές ημέρες ενώ τα στρατεύματά του το «χτενίζουν» σπιθαμή προς σπιθαμή για να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους ότι η Χαμάς κρύβει κέντρα επιχειρήσεων και τα περιβόητα τούνελ της κάτω από αυτό, εκμεταλλευόμενη τη μονάδα υγείας ως ασπίδα.

ΠΟΥ: «Απελπιστική» η κατάσταση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ηγήθηκε αποστολής εμπειρογνωμόνων που επισκέφθηκε χθες Σάββατο το νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας για να διενεργήσει αυτοψία.

Περιγράφοντας ως «απελπιστική» την κατάσταση σε μια «ζώνη θανάτου», χαρακτήρισε αναπόφευκτη την αναστολή της λειτουργίας του νοσοκομείου και την εκκένωσή του.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ – του οποίου οι εμπειρογνώμονες πέρασαν περίπου μια ώρα στο Αλ Σίφα – στο νοσοκομείο παραμένουν 25 γιατροί και νοσηλευτές και περίπου 260 ασθενείς. Μεταξύ αυτών – εκτός από τα βρέφη που πλέον μεταφέρονται αλλού – 22 αιμοκαθαιρόμενοι και δύο ασθενείς σε ΜΕΘ.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι συνεργάτες του επεξεργάζονται επειγόντως σχέδια για την άμεση εκκένωση των υπολοίπων ασθενών, του προσωπικού και των οικογενειών τους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οι απεσταλμένοι είδαν ένα νοσοκομείο που δεν ήταν πλέον σε θέση να λειτουργήσει: «χωρίς νερό, χωρίς τρόφιμα, χωρίς ηλεκτρισμό, χωρίς καύσιμα, με ιατρικές προμήθειες που εξαντλήθηκαν», έγραψε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter).

Στην ανακοίνωση του ΠΟΥ υπογραμμίζεται πως η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο Αλ Σίφα έχουν υποστεί βαριά κατάγματα και ακρωτηριασμούς, εγκαύματα, τραύματα στον θώρακα και την κοιλιακή χώρα, ενώ 29 ασθενείς αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και αδυνατούν να μετακινηθούν χωρίς βοήθεια.

Πολλοί τραυματίες απειλούνται επίσης από σοβαρές λοιμώξεις, λόγω της έλλειψης αντιβιοτικών και των κακών συνθηκών υγιεινής. Στην είσοδο του νοσοκομείου Αλ Σίφα οι εμπειρογνώμονες αντίκρισαν έναν ομαδικό τάφο, όπου ενημερώθηκαν πως έχουν ενταφιαστεί περίπου 80 νεκροί.

Κατάρ: «Μικρά» τα εμπόδια για μια συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για τους ομήρους

«Μόνο μικρές διαφορές μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ απομένουν να επιλυθούν προτού επιτευχθεί συμφωνία για την τύχη των ισραηλινών ομήρων που κρατά η Χαμάς», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις την Κυριακή 19/11.

Το Κατάρ βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών διαμεσολάβησης για την επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση μεγάλου αριθμού ομήρων, ξεκινώντας από παιδιά και γυναίκες. Θα συμφωνηθεί μια ανθρωπιστική παύση διάρκειας έως και πέντε ημερών για να επιτραπεί η μεταφορά των ομήρων, αναφέρει ο Guardian.

Ο Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα με τον Τζόζεπ Μπορέλ, τον επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, δήλωσε: «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η συμφωνία είναι απλώς πρακτικές και υλικοτεχνικές. Υπήρξε καλή πρόοδος τις τελευταίες ημέρες».

«Η συμφωνία περνά από σκαμπανεβάσματα κατά καιρούς τις τελευταίες εβδομάδες», είπε. «Αλλά νομίζω όμως ότι τώρα είμαι πιο σίγουρος ότι είμαστε αρκετά κοντά για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που μπορεί να φέρει τους ανθρώπους με ασφάλεια πίσω στο σπίτι τους». Δεν έκανε λόγο ωστόσο για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Όμηροι 239 άτομα από 26 διαφορετικές χώρες

Μια σταδιακή απελευθέρωση θα ήταν το πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης από τότε που η Χαμάς εξαπέλυσε την αιματηρή επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία συνέλαβε περισσότερους από 200 ομήρους και τους μετέφερε στη Γάζα.

Μέχρι στιγμής έχουν απελευθερωθεί μόνο τέσσερις όμηροι, σε δύο δόσεις. Θεωρείται ότι κρατούνται ακόμη 239 άτομα από 26 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με διπλή υπηκοότητα.

«Η αναγκαστική εκκένωση του νοσοκομείου αλ Σίφα είναι ένα έγκλημα και δυστυχώς δεν ακούμε καμία καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα. Το μακελειό εναντίον αμάχων συνεχίζεται, δεν υπάρχει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο. Υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε πολλές χώρες, αναφορικά με αυτό που συμβαίνει στους αδελφούς μας στη Γάζα. Τα μακελειά, με πιο πρόσφατο εκείνο στο σχολείο αλ Φακούρα, αποδεικνύει ότι το Ισραήλ δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε πως η Χαμάς διέπραξε «το μεγαλύτερο μακελειό σε βάρος Εβραίων μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο», αλλά ο ΟΗΕ έχει περιγράψει ως σφαγή μόνο αυτό που συμβαίνει στη Γάζα. και επανέλαβε «μία φρίκη δεν δικαιολογεί μια άλλη φρίκη».

Βίντεο από τη Χαμάς δείχνει βομβιστές αυτοκτονίας να ανατινάζονται στο νοσοκομείο Ραντίσι

Πηγή: newsit.gr / ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα