Μέση Ανατολή: Τα βλέμματα στραμμένα στην απάντηση του Ισραήλ – Τα τρία σενάρια
Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο τάσσεται υπέρ των αντιποίνων κατά του Ιράν
Στην αντίδραση του Ισραήλ εστιάζεται η προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας, μετά την αναχαίτιση της μεγάλης ιρανικής επίθεσης. Το ενδεχόμενο μιας δυναμικής απάντησης του Τελ Αβίβ απομακρύνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, όπως διαφαίνεται μετά τη συνεδρίαση του Πολεμικού Συμβουλίου του Ισραήλ.
Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο τάσσεται υπέρ των αντιποίνων κατά του Ιράν για τη μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, αλλά διχάζεται ως προς το χρονοδιάγραμμα και την κλίμακα μιας τέτοιας απάντησης, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι την Κυριακή. Απευθυνόμενος στα μέσα ενημέρωσης στα αγγλικά, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι τα σχέδια για επιθετική και αμυντική δράση έχουν εγκριθεί μετά την επίθεση του Ιράν.
Ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε: «Η Χαμάς και το Ιράν θέλουν να πυροδοτήσουν τη Μέση Ανατολή και να κλιμακώσουν», προσθέτοντας ότι οι IDF παραμένουν «σε υψηλή επιφυλακή».
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πάντως ότι η αναμενόμενη απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν θα είναι εντός των επόμενων 48 ωρών. Επιπλέον, Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ κατέστησε σαφές στην Αμερική ότι δεν επιδιώκει μια μεγάλη κλιμάκωση με το Ιράν. Το Politico επικαλέστηκε επίσης έναν Ισραηλινό αξιωματούχο που είπε ότι θα υπάρξει απάντηση στο Ιράν που δεν θα οδηγήσει σε συνολικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στο Τελ Αβίβ, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου τρία είναι τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας:
Το πρώτο σενάριο θέλει μία μεγάλη αντίδραση η οποία θα πλήξει μεγάλες υποδομές του Ιράν
Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξουν χτυπήματα στα σημεία από τα οποία έγινε η εκτόξευση των drones και των πυραύλων
Το τρίτο σενάριο είναι εκείνο των “ήπιων” οι οποίοι προκρίνουν την τήρηση μιας ουδέτερης ή μιας ήπιας στάσης έναντι της Τεχεράνης για να μην κλιμακωθεί η ένταση.
Βρίσκονται ήδη σε ισχύ κυρώσεις εξαιτίας της χρήσης ιρανικού σχεδιασμού drones από τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία, υπενθύμισε. «Τάσσομαι σθεναρά υπέρ της επέκτασής τους (…) διότι βλέπουμε πόσο επικίνδυνες είναι οι (ιρανικές) ενέργειες», δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανήγγειλε πως οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στην Τεχεράνη, προκειμένου να πλήξουν ιδίως τα ιρανικά προγράμματα κατασκευής drones και πυραύλων.
Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στο Ιράν τον Δεκέμβριο για να εμποδίσει την παραγωγή των τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων μιας κατεύθυνσης του τύπου που χρησιμοποιούνται ευρέως από τον ρωσικό στρατό στην ουκρανική επικράτεια.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση την Κυριακή για να συζητήσει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς καμία ενέργεια από το συμβούλιο. «Τώρα είναι η ώρα για εκτόνωση και αποκλιμάκωση», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Τώρα είναι η ώρα για μέγιστη αυτοσυγκράτηση».
Οι ηγέτες της G7 καταδίκασαν απερίφραστα και με τον πιο έντονο τρόπο “την άμεση και πρωτοφανή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ”.
“Με τις ενέργειές του, το Ιράν έκανε περαιτέρω βήματα προς την αποσταθεροποίηση της περιοχής και κινδυνεύει να προκαλέσει μια ανεξέλεγκτη περιφερειακή κλιμάκωση. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης. Σε αυτό το πνεύμα, απαιτούμε από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του να σταματήσουν τις επιθέσεις τους και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε περαιτέρω μέτρα τώρα και ως απάντηση σε περαιτέρω αποσταθεροποιητικές πρωτοβουλίες” τόνισαν.
Τον κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης προσπαθεί να αποτρέψει με κάθε τρόπο ο Τζο Μπάιντεν ο οποίος θεωρεί ότι μια ισραηλινή απάντηση μπορεί να πυροδοτήσει αλυσιδωτές και απρόβλεπτες εξελίξεις. Αυτό προσπάθησε να εξηγήσει εχθές στον Νετανιάχου επισημαίνοντας ότι από τα έως τώρα δεδομένα το Ισραήλ έχει βγει ενισχυμένο τόσο σε επίπεδο, εντυπώσεων, όσο και ουσίας αλλά κυρίως σε επίπεδο συμμαχιών.
«Ο πρόεδρος υπήρξε σαφής: δεν θέλουμε κλιμάκωση. Δεν θέλουμε έναν διευρυμένο πόλεμο με το Ιράν. Θεωρώ ότι οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι σημαντικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι στο NBC.
Το Ιράν εκτόξευσε περισσότερους από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο ισραηλινό έδαφος το βράδυ του Σαββάτου, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αναχαιτίστηκε από το Ισραήλ και τους συμμάχους του, ανέφερε ο στρατός. Η επίθεση, η οποία πυροδότησε φόβους για εκτεταμένο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δεν οδήγησε σε θάνατο, αν και 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Μετά από μια «αξιολόγηση της κατάστασης», ανέφερε ο στρατός σε δήλωση νωρίς τη Δευτέρα, «αποφασίστηκε να αποκατασταθούν οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε ολόκληρο το Ισραήλ». «Στις περιοχές των βόρειων συνόρων (με τον Λίβανο) και σε κοινότητες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες θα επαναληφθούν… με περιορισμούς», συνεχίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι οι περιορισμοί στις μεγάλες συγκεντρώσεις θα αρθούν επίσης στα περισσότερα μέρη.
Ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ χαρακτήρισε την απευθείας, άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή «κήρυξη πολέμου» και υποστήριξε πως η χώρα του προστατεύει την Ευρώπη από την ιρανική «αυτοκρατορία του κακού» σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
«Προστατεύουμε την Ευρώπη από αυτή την αυτοκρατορία το κακού και είναι καιρός να γίνει σαφές αυτό», είπε. «Είναι καιρός ο κόσμος να αντιμετωπίσει αυτή την αυτοκρατορία του κακού στην Τεχεράνη και να ξεκαθαρίσει στο ιρανικό καθεστώς πως αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι, πως αυτό είναι απαράδεκτο», επέμεινε.
Το Ισραήλ ενεργοποιεί δύο εφεδρικές ταξιαρχίες για επιχειρήσεις στη Γάζα
Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι ενεργοποιεί δύο εφεδρικές ταξιαρχίες για «επιχειρησιακές δραστηριότητες» στη Γάζα. Η ανακοίνωση της Κυριακής έρχεται καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στη Ράφα – την πόλη της νότιας Γάζας που το Ισραήλ λέει ότι είναι το τελευταίο σημαντικό προπύργιο της Χαμάς.
Το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα απέσυρε το μεγαλύτερο μέρος των χερσαίων δυνάμεών του από τη Γάζα μετά από έξι μήνες πολέμου, αφήνοντας τα επίπεδα των στρατευμάτων του στην επικράτεια στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών.
Η εισβολή στη Ράφα αντιμετωπίζει σκληρή διεθνή αντίσταση, σε μεγάλο βαθμό επειδή πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι, περίπου ο μισός πληθυσμός της Γάζας, συνωστίζονται τώρα στην πόλη αφού διέφυγαν από τις μάχες σε άλλα μέρη της επικράτειας. Λένε ότι δεν έχουν πού αλλού να πάνε.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει αποφασισμένος να ολοκληρώσει την επιχείρηση στη Γάζα. Λέει ότι το Ισραήλ έχει ορίσει ακόμη και ημερομηνία για την επιχείρηση και ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ έχει σχέδιο εκκένωσης αμάχων από τη Ράφα.
Οι ηγέτες της G7 προειδοποιούν για τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης περιφερειακής κλιμάκωσης
Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των 7 (G7) συνήλθαν σε τηλεδιάσκεψη και καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ επαναλαμβάνοντας την δέσμευσή τους στην ασφάλεια του Ισραήλ.
Το Ιράν κινδυνεύει να προκαλέσει μία ανεξέλεγκτη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποιούν στο κοινό ανακοινωθέν τους.
«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την σταθεροποίηση της κατάστασης και την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης», δηλώνουν οι ηγέτες της G7 και ζητούν από το Ιράν και τους συμμάχους τους να σταματήσουν τις επιθέσεις.
Οι ηγέτες της G7 δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας.
Γκουτέρες στο ΣΑ του ΟΗΕ: «Ούτε η περιοχή ούτε ο κόσμος αντέχουν κι άλλο πόλεμο»
«Ούτε η περιοχή, ούτε ο κόσμος αντέχουν κι άλλο πόλεμο», είπε στην εισήγηση με την οποία άρχισε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο Γενικός Γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες αναφερόμενος στην άνευ προηγουμένου ιρανική επίθεση εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.
«Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου. Οι λαοί της περιοχής είναι αντιμέτωποι με αληθινό κίνδυνο πλήρους καταστροφικού πολέμου. Είναι ώρα να τον εξουδετερώσουμε και να αποκλιμακώσουμε. Είναι ώρα να δείξουμε τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», επέμεινε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
«Είναι ζωτικής σημασίας να αποφύγουμε κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονες στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή», είπε.
Επανέλαβε την καταδίκη που εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, στην οποία είδε «σοβαρή κλιμάκωση» και ταυτόχρονα τον αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, υπενθυμίζοντας το «απαραβίαστο» των διπλωματικών εγκαταστάσεων.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, το Ιράν εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή σμήνος «300 φονικών drones, βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ», επίθεση που αποκρούστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της.
Το Ισραήλ είναι ορκισμένος εχθρός από την ισλαμική επανάσταση του 1979 της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που δεν κρύβει πως θέλει την εξάλειψη του εβραϊκού κράτους. Ως τώρα ωστόσο η Τεχεράνη δεν είχε επιτεθεί ποτέ απευθείας στο Ισραήλ και οι δυο χώρες αναμετρώνταν μέσω τρίτων, ενδιάμεσων, όπως για παράδειγμα η λιβανική Χεζμπολά.
Η ιρανική επίθεση, που βαφτίστηκε «Έντιμη Υπόσχεση», αποτελούσε ανταπόδοση στον βομβαρδισμό της 1ης Απριλίου στο ιρανικό προξενείο στην πρωτεύουσα της Συρίας που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης. Το Ιράν κατηγόρησε για το πλήγμα το Ισραήλ, που ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει.
Ο βομβαρδισμός έγινε έξι μήνες και πλέον αφότου ξέσπασε στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που υποστηρίζεται από το Ιράν. Ο πόλεμος αυτός ανέβασε ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο των εντάσεων ανάμεσα στις δυο χώρες.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε για ακόμη μια φορά «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση όλων των ομήρων που πήρε η Χαμάς όταν ο στρατιωτικός της βραχίονας προχώρησε σε έφοδο άνευ προηγουμένου εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο οποίος υπέβαλε το αίτημα για την κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αξίωσε το κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ να προχωρήσει στην επιβολή «όλων των πιθανών κυρώσεων» σε βάρος του Ιράν.
«Το Συμβούλιο πρέπει να δράσει», είπε ο Γκιλάντ Ερντάν, αξιώνοντας ιδίως να «προχωρήσει στην επιβολή όλων των πιθανών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν προτού να είναι πολύ αργά».
Το Ιράν «δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει το δικαίωμά του στη νόμιμη άμυνα», υποστήριξε από τη δική του πλευρά ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας παρέλειψε το καθήκον του να διατηρήσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» όταν δεν καταδίκασε τον βομβαρδισμό της 1ης Απριλίου εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό και «σε αυτές τις συνθήκες, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει το δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα», τόνισε ο ιρανός διπλωμάτης, διαβεβαιώνοντας πως η Τεχεράνη δεν επιδιώκει κλιμάκωση αλλά θα αντιδράσει δυναμικά σε «οποιαδήποτε απειλή ή επίθεση».
Οι ΗΠΑ λένε πως κατέστρεψαν 80 drones και 6 πυραύλους του Ιράν και των Χούθι που είχαν στόχο το Ισραήλ
Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν προχθές Σάββατο και χθες Κυριακή πάνω από 80 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs) και τουλάχιστον 6 βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν και των ανταρτών Χούθι της Υεμένης που είχαν στόχο το Ισραήλ, έκανε γνωστό σήμερα μέσω X το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).
Ανάμεσά τους ήταν βαλλιστικός πύραυλος πάνω στο όχημα από το οποίο επρόκειτο να εκτοξευθεί και επτά UAVs που καταστράφηκαν στο έδαφος σε περιοχές ελεγχόμενες από τους Χούθι στην Υεμένη, διευκρίνισε.
Το Ιράν και σύμμαχοί του εξαπέλυσαν πάνω από 350 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα φορτωμένα εκρηκτικά, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ισραήλ τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, σε αντίποινα για τον ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό την 1η Απριλίου. Επρόκειτο για άνευ προηγουμένου, απευθείας επίθεση της Ισλαμικής Δημοκρατίας εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.
Οι περισσότεροι πύραυλοι και τα περισσότερα drones εξαπολύθηκαν από το έδαφος του Ιράν. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, δεν καταγράφτηκαν παρά ελαφριές υλικές ζημιές, καθώς, κατ’ αυτόν, καταρρίφθηκαν «όλα» τα drones, «όλοι» οι πύραυλοι κρουζ και διαπέρασαν την αντιπυραυλική ασπίδα του μόνο «κάποιοι» βαλλιστικοί πύραυλοι. Η αναχαίτιση και η καταστροφή τους έγινε από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος και από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιορδανίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η CENTCOM τόνισε πως παραμένει έτοιμη «να υποστηρίξει το Ισραήλ να αμυνθεί» μπροστά στις «επικίνδυνες ενέργειες του Ιράν» σε συνεργασία «με τους συμμάχους μας στην περιοχή» στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.
Η επίθεση του Ιράν έγινε σε ανταπόδοση για τον βομβαρδισμό της 1ης Απριλίου που κατέστρεψε το ιρανικό προξενείο της Δαμασκού, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 16 ανθρώπους, ανάμεσά τους επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, συμπεριλαμβανομένων δυο υποστρατήγων της Δύναμης Κουντς του σώματος αυτού, η οποία είναι επιφορτισμένη με τις ιρανικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Η Ισλαμική Δημοκρατία κατηγόρησε για τον βομβαρδισμό το Ισραήλ, που δεν το επιβεβαίωσε, ούτε το διέψευσε.
Η ΥΠΕΞ της Γερμανίας θέλει σκληρότερες κυρώσεις στo Ιράν
Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ανναλένα Μπέρμποκ κάλεσε να επιβληθούν πιο σκληρές κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν μετά την απευθείας και άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή εναντίον του Ισραήλ.
Βρίσκονται ήδη σε ισχύ κυρώσεις εξαιτίας της χρήσης ιρανικού σχεδιασμού drones από τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία, υπενθύμισε. «Τάσσομαι σθεναρά υπέρ της επέκτασής τους (…) διότι βλέπουμε πόσο επικίνδυνες είναι οι (ιρανικές) ενέργειες», δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανήγγειλε πως οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στην Τεχεράνη, προκειμένου να πλήξουν ιδίως τα ιρανικά προγράμματα κατασκευής drones και πυραύλων.
Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στο Ιράν τον Δεκέμβριο για να εμποδίσει την παραγωγή των τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων μιας κατεύθυνσης του τύπου που χρησιμοποιούνται ευρέως από τον ρωσικό στρατό στην ουκρανική επικράτεια.