Μέση Ανατολή: Ξανά βομβαρδίστηκε η Τζαμπαλίγια από το Ισραήλ– Για δεκάδες νεκρούς μιλάει η Χαμάς

Προς το παρόν, δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα απολογισμός από ανεξάρτητη πηγή - Οι τελευταίες εξελίξεις

Parallaxi
μέση-ανατολή-ξανά-βομβαρδίστηκε-η-τζα-1076584
Parallaxi

Για ακόμα μια φορά, το Ισραήλ βομβάρδισε σήμερα (1.11.2023) τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια στη Λωρίδα της Γάζας, σημείο που – σύμφωνα με τους IDF – οι τρομοκράτες της Χαμάς έχουν κέντρο επιχειρήσεων και οργανώνουν επιθέσεις.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα ότι «δεκάδες» άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον νέο βομβαρδισμό του στρατού του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, μετά τη χθεσινή πολύνεκρη επίθεση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχουν «δεκάδες μάρτυρες (σ.σ. νεκροί) και τραυματίες» από τον σημερινό βομβαρδισμό του Ισραήλ κατά της Χαμάς.

Προς το παρόν, δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα απολογισμός από ανεξάρτητη πηγή, ωστόσο τα πλάνα που μετέδωσε η τηλεόραση του Γαλλικού Πρακτορείου αφήνουν να εννοηθεί ότι από τον νέο βομβαρδισμό προκλήθηκαν τεράστιες καταστροφές.

Χαμάς: Το Ισραήλ διαπράττει «σφαγές» για να καλύψει τις «αποτυχίες» του

Ο επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι διαπράττει «σφαγές» στη Γάζα προκειμένου να καλύψει τις «αποτυχίες» του και είπε πως στην περιοχή δεν θα υπάρξει σταθερότητα αν οι Παλαιστίνιοι δεν αποκτήσουν την «ανεξαρτησία» τους.

«Λέμε στον εχθρό και σε εκείνους που τον υποστηρίζουν πως οι προσπάθειές σας για να καλύψετε τις αποτυχίες σας δεν θα σας γλιτώσουν από μια ηχηρή ήττα», δήλωσε ο επικεφαλής του παλαιστινιακού κινήματος, που έχει τη βάση του στο Κατάρ, σε μια ομιλία που μεταδόθηκε από τα ΜΜΕ της Χαμάς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, 8.706 άνθρωποι, εκ των οποίων 3.648 παιδιά, σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ, που ξέσπασε μετά την πρωτόγνωρης έκτασης και βίας επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Από ισραηλινής πλευράς, πάνω από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν, κυρίως άμαχοι, κατά την επίθεση αυτή, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε πως η επίθεση αυτή ήταν μια αντίδραση στη «ρατσιστική πολιτική» της ισραηλινής κυβέρνησης του Νετανιάχου απέναντι στους Παλαιστίνιους.

«Προειδοποιήσαμε όλα τα μέρη με τα οποία συναντηθήκαμε πριν από αυτόν τον πόλεμο πως η συνέχιση των πολιτικών καταπίεσης και βίας του Νετανιάχου και της φασιστικής κυβέρνησής του, η επίθεση κατά του τεμένους Αλ Άκσα [στην Ιερουσαλήμ] και τους ισλαμικούς και χριστιανικούς ιερούς τόπους, η οικοδόμηση οικισμών και το μένος εξτρεμιστών εποίκων για να σπείρουν την καταστροφή, το χάος και τον θάνατο δεν θα μείνουν ατιμώρητα», είπε.

«Τους είχαμε προειδοποιήσει πως αυτό δεν θα περνούσε ατιμώρητα και πως επίκειτο έκρηξη και πως ήταν επιτακτική ανάγκη να αναχαιτίσουν τις μηχανορραφίες αυτού του εγκληματία και της συμμορίας του. Δυστυχώς, κανένας δεν άκουσε τις εκκλήσεις μας, το αντίθετο», πρόσθεσε.

«Δεν θα υπάρξει ούτε ασφάλεια ούτε σταθερότητα στην περιοχή και εξωτερικά αυτής της περιοχής αν τα δικαιώματα του λαού μας στην ελευθερία, την ανεξαρτησία και την επιστροφή δεν υλοποιηθούν», είπε ακόμη ο επικεφαλής της Χαμάς, αναφερόμενος στην επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν με τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Η Ιορδανία ανακαλεί «αμέσως» τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ

Η Ιορδανία αποφάσισε σήμερα να ανακαλέσει «αμέσως» τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία αποφασίστηκε μετά την αιματηρή επίθεση που διέπραξε στο Ισραήλ η παλαιστινιακή Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Σήμερα (Τετάρτη), ο υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Αλ-Σαφάντι αποφάσισε να ανακαλέσει αμέσως τον Ιορδανό πρεσβευτή στο Ισραήλ», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Αμάν, δηλώνοντας ότι «καταδικάζει τον ισραηλινό πόλεμο που σκοτώνει αθώους στη Γάζα».

«Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, που σκοτώνει αθώους και προκαλεί μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο πρεσβευτής θα επιστρέψει στο Τελ Αβίβ, μόνο εάν το Ισραήλ σταματήσει τον πόλεμό του στον θύλακα και βάλει τέλος «στην ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε», δήλωσε ο Σαφάντι.

Ο Σαφάντι, προστίθεται στην ανακοίνωση, κάλεσε τις «αρμόδιες αρχές να ζητήσουν από το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ να μην στείλει πίσω στην Ιορδανία τον πρεσβευτή του, ο οποίος είχε φύγει προηγουμένως από το βασίλειο», εν μέσω διαδηλώσεων.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ θα επιτραπεί να επιστρέψει μόνο υπό τους ίδιους όρους, είπε ο υπουργός.

Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους έχουν πραγματοποιηθεί στο Αμάν με αίτημα την ακύρωση της ειρηνευτικής συνθήκης μεταξύ της Ιορδανίας και του Ισραήλ και το κλείσιμο της ισραηλινής πρεσβείας.

Η Ιορδανία, η οποία μοιράζεται τα σύνορά της με το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, κατεχόμενο από το Ισραήλ από το 1967 παλαιστινιακό έδαφος, υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ το 1994.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στο Κάιρο στις 21 Οκτωβρίου, ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας ζήτησε την «άμεση κατάπαυση του πυρός». «Ο κόσμος είναι σιωπηλός», δήλωσε με οργή. «Ο αραβικός κόσμος το αντιλαμβάνεται σαφέστατα: οι ζωές των Παλαιστινίων αξίζουν λιγότερο από τις ζωές των Ισραηλινών. Τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν όρια: σταματούν στα σύνορα, στις φυλές και στις θρησκείες».

Χ. Φιντάν: «Όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά για Ουκρανία και Γάζα – Η Τουρκία εγγυάται λύση»

Τα πυρά του εναντίον της Δύσης έστρεψε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν στο ζήτημα του βομβαρδισμού της Λωρίδας της Γάζας, επαναλαμβάνοντας τη διάθεση της χώρας του να λειτουργήσει ως εγγυήτρια στην εξεύρεση λύσης.

Ειδικότερα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέδωσε ο Χακάν Φιντάν με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χουσεΐν Εμίρ Αμπντουλαγιάν επεσήμανε ότι η τραγωδία στη Γάζα ήταν το πιο σημαντικό θέμα της ημερήσιας διάταξης.

«Δυστυχώς, η παράνομη πολιορκία στη Γάζα, που στερεί από τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας τα πιο βασικά δικαιώματά τους, συνεχίζεται. Οι κάτοικοι της Γάζας υφίστανται σφοδρό βομβαρδισμό εδώ και μέρες, με διακοπή ρεύματος και νερού και αποκλεισμό των προμηθειών τροφίμων και φαρμάκων. Άνθρωποι των οποίων τα σπίτια καταστρέφονται δολοφονούνται βάναυσα και ανοιχτά μπροστά σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, ακόμη και προσφυγικοί καταυλισμοί, σχολεία, χώροι λατρείας και νοσοκομεία στοχοποιούνται» είπε.

«Οι άνθρωποι απελαύνονται από τα σπίτια τους. Αυτές οι απάνθρωπες πολιορκίες εναντίον των αδελφών μας από τη Γάζα αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» τόνισε ο Φιντάν.

Πυρά στην ΕΕ

Κατηγορώντας τη Δύση για τον χειρισμό της κρίσης, σε αντίθεση με την αμέριστη υποστήριξή της στην Ουκρανία, είπε πως δεν μπορεί να υπάρχει ξεχωριστό πρότυπο για την Ουκρανία και ξεχωριστό πρότυπο για την Παλαιστίνη.

Ειδικότερα, σημειώνοντας ότι η χώρα του βρίσκεται σε έντονη διπλωματική κίνηση με αρμόδια μέρη, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών, ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει ξεχωριστό πρότυπο για την Ουκρανία και ξεχωριστό πρότυπο για την Παλαιστίνη. Αν θέλουμε έναν δίκαιο κόσμο, πρέπει πάντα να ενεργούμε με αρχές και συνέπεια».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εκμεταλλευόμενος την κλασική έλλειψη ενότητας στην ΕΕ σε διεθνή ζητήματα, κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι δεν θέλουν να ακούσουν για κατάπαυσης του πυρός.

Αλλά δυστυχώς, η ΕΕ, λόγω της συλλογικής της θέσης, δεν θέλει να ακούσει τον όρο κατάπαυση του πυρός. Δεν δέχεται καμία καταναγκαστική πίεση σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια» επεσήμανε, τονίζοντας ότι ΕΕ και ΗΠΑ συμπορεύονται όσον αφορά τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ

Σημείωσε ότι η Δύση έχει χάσει πλέον την ηθική της υπεροχή σε ζητήματα καταπίεσης των λαών.

Η Άγκυρα ζητά να μεσολαβήσει

Ο Φιντάν, τονίζοντας ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει καταβάλει διπλωματικές προσπάθειες, είπε πως, «εάν υπάρχει ένας ρόλος που μπορεί να παίξει η Τουρκία σε αυτό το θέμα, ειδικά μέσω της διπλωματίας των ηγετών, δεν διστάζουμε να τον παίξουμε».

«Έχουμε ξαναπεί ότι, ως Τουρκία, στον πρώτο και στον δεύτερο πόλεμο της Γάζας, ειδικά στη διασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός, ο Πρόεδρός μας ήταν Πρωθυπουργός στον πρώτο πόλεμο της Γάζας και μετά Πρόεδρος,[…]. Εργαζόμασταν εντατικά για τη διπλωματία των διαμεσολαβήσεων με τα αρμόδια μέρη για να δούμε αν θα μπορούσαμε να συμβάλουμε στην κατάπαυση του πυρός» είπε.

Στη συνέχεια προσέθεσε ότι υπάρχουν κάποιες προτάσεις που έχει υποβάλει η Τουρκία υπό το φως των διδαγμάτων που πήρε από το παρελθόν από την αραβοϊσραηλινή διένεξη.

«Ως Τουρκία, είμαστε αποφασισμένοι να πράξουμε αυτό που μας αναλογεί, σε συντονισμό με τους φίλους μας, για την καθιέρωση πρώτα εκεχειρίας και μετά μόνιμης ειρήνης» δήλωσε ο Φιντάν προσθέτοντας «ότι είμαστε επίσης έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη ως εγγυητές κατά την εφαρμογή μιας συμφωνίας».

Στόχος όλων αυτών των προσπαθειών, είπε, είναι η ίδρυση ενός κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους με γεωγραφική ακεραιότητα, βασισμένο στα σύνορας του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο τρόπος για την επίτευξη ειρήνης τόσο για την Παλαιστίνη όσο και για το Ισραήλ είναι μέσω μιας λύσης δύο κρατών, είπε ο Φιντάν.

«Έχουμε έντονη διπλωματική κίνηση, ειδικά με όλες τις χώρες του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, του Αραβικού Συνδέσμου, της Αφρικανικής Ένωσης και του ΟΗΕ. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για το τι μπορεί να γίνει για να διασφαλιστεί τόσο η κατάπαυση του πυρός όσο και η ανθρωπιστική βοήθεια» τόνισε.

Ο Χακάν Φιντά είναι αρνητικός και στο ανατίθεται η επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων σε άλλους, σημειώνοντας ότι η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης θα είναι η καταλληλότερη πλατφόρμα για αυτό το έργο.

Φόβοι για επέκταση των γεγονότων

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ανησυχίες του ότι οι συγκρούσεις στη Γάζα θα εξαπλωθούν γεωγραφικά. «Θέλουμε άμεση κατάπαυση του πυρός, αλλά δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι αυτός ο κύκλος βίας θα επανεμφανιστεί μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, εκτός εάν συνοδεύεται από προσπάθειες για μια μόνιμη λύση».

Επαναλαμβάνοντας την απαίτηση για εξεύρεση μόνιμης λύσης στην αραβοϊσραηλινή διένεξη έστρεψε τα πυρά του στο Ισραήλ και τους συμμάχους του που «ως μόνιμη λύση» θεωρούν «εξάλειψη των παλαιστινιακών ενόπλων στοιχείων που βλέπουν ως απειλή».

Ωστόσο είπε πως τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Δυτικοί πρέπει να αποδεχτούν το γεγονός ότι μια τέτοια λύση δεν θα φέρει ασφάλεια. «Πρέπει να προωθηθεί μια λύση που θα ικανοποιεί τους Παλαιστίνιους και οι χώρες της περιοχής να αποδεχθούν μια λύση που θα αναλάβουν την ευθύνη. Διαφορετικά, αυτός ο κύκλος της βίας θα συνεχίσει στην περιοχή.

Επισημαίνοντας πως ο ίδιος με τον Ιρανό ομόλογό του έχουν ενδείξεις για εμπλοκή άλλων ένοπλων στοιχείων στη σύγκρουση είπε πως η κατάπαυση του πυρός και η ειρήνη έχουν γίνει πιο ουσιαστικές από ποτέ. «Ενώ επιζητούμε σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη και ευημερία στην περιοχή μας, το να είμαστε σε έναν κύκλο βίας που επαναλαμβάνεται συνεχώς δεν είναι μια στρατηγική ισορροπία που θέλουμε να δούμε.

Οι NYT χαρτογραφούν τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα – Ένα στα τέσσερα κτίρια καταστράφηκαν ή «λαβώθηκαν»

Τουλάχιστον το ένα τέταρτο των κτιρίων στη βόρεια Γάζα έχει υποστεί ζημιές από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλύσεων κάτι που σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες κτίρια είναι χαλάσματα ή «λαβωμένα».

Ειδικότερα, δεκάδες χιλιάδες κτίρια στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον του ενός τετάρτου όλων των κτιρίων στη βόρεια Γάζα, εμφανίζονται κατεστραμμένα ή καταστραμμένα, σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών εικόνων. Η αξιολόγηση προσφέρει μια νέα λεπτομερή εικόνα της εκτεταμένης καταστροφής που προκάλεσε ο ισραηλινός βομβαρδισμός της Γάζας τις τελευταίες εβδομάδες.

Αν και πρόκειται μόνο για μια εκτίμηση, η χωρική ανάλυση δείχνει την τεράστια καταστροφικότητα της εκστρατείας βομβαρδισμών του Ισραήλ, η οποία έχει γίνει μια από τις πιο έντονες του 21ου αιώνα. Οι ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα έχουν σκοτώσει περισσότερους από 8.000 ανθρώπους, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας της Γάζας.

Σύμφωνα με τους New York Times μεταξύ 38.200 και 44.500 κτίρια σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας εκτιμάται ότι έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί από την αρχή του πολέμου, σύμφωνα με την ανάλυση, από δύο ερευνητές, τον Jamon Van Den Hoek του Oregon State University και τον Corey Scher του CUNY Graduate Center.

Η ανάλυση περιλαμβάνει ζημιές από την αρχή του πολέμου μέχρι την Κυριακή, πριν από ένα χτύπημα που έπληξε μια πυκνοκατοικημένη κατοικημένη περιοχή στην Τζαμπαλίγια την Τρίτη.

Εκτεταμένες εκτάσεις της πόλης της Γάζας και της γύρω περιοχής έχουν υποστεί ζημιές, με τις μεγαλύτερες ζημιές να συγκεντρώνονται βόρεια της πόλης, σύμφωνα με την αξιολόγηση, η οποία εντόπισε μεμονωμένα ίχνη κτιρίων που πιθανώς υπέστησαν ζημιές βάσει ανάλυσης δορυφορικών εικόνων. Σε ολόκληρη τη Γάζα, περίπου το 14% των κτιρίων φαίνεται να έχει υποστεί ζημιές ή να έχει καταστραφεί.

Από τις 25 Οκτωβρίου, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού έχουν προκαλέσει ζημιές σε πολλά σπίτια και κατοικίες, καθώς και σε εμπορικά κτίρια, στη βόρεια Γάζα. Τα ισραηλινά πλήγματα έπληξαν επίσης κοντά στο νοσοκομείο Αλ Κουντς στην πόλη της Γάζας, όπου χιλιάδες άνθρωποι αναζητούσαν καταφύγιο.

Η ανάλυση δείχνει ότι το Ισραήλ συνέχισε να πλήττει τη νότια Γάζα, ακόμη και όταν ανανέωσε τις προειδοποιήσεις προς τους πολίτες να μετακινηθούν εκεί από το βορρά.

Εκτεταμένες ζημιές στη βόρεια Γάζα:

Χαμάς: Το Ισραήλ διαπράττει σφαγές για να καλύψει τις αποτυχίες του

Ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι διαπράττει «σφαγές» στη Γάζα προκειμένου να καλύψει τις αποτυχίες του και είπε πως στην περιοχή δεν θα υπάρξει σταθερότητα αν οι Παλαιστίνιοι δεν αποκτήσουν την «ανεξαρτησία» τους.

«Λέμε στον εχθρό και σε εκείνους που τον υποστηρίζουν πως οι προσπάθειές σας για να καλύψετε τις αποτυχίες σας δεν θα σας γλιτώσουν από μια ηχηρή ήττα», δήλωσε ο επικεφαλής του παλαιστινιακού κινήματος, που έχει τη βάση του στο Κατάρ, σε μια ομιλία που μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, 8.706 άνθρωποι, εκ των οποίων 3.648 παιδιά, σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ, που ξέσπασε μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος. Από ισραηλινής πλευράς, πάνω από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν, κυρίως άμαχοι, κατά την επίθεση αυτή, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε πως η επίθεση αυτή ήταν μια αντίδραση στη «ρατσιστική πολιτική» της ισραηλινής κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου απέναντι στους Παλαιστίνιους.

«Δεν θα υπάρξει σταθερότητα αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των Παλαιστινίων»

«Προειδοποιήσαμε όλα τα μέρη με τα οποία συναντηθήκαμε πριν από αυτόν τον πόλεμο πως η συνέχιση των πολιτικών καταπίεσης και βίας του Νετανιάχου και της φασιστικής κυβέρνησής του, η επίθεση κατά του τεμένους Αλ Άκσα [στην Ιερουσαλήμ] και τους ισλαμικούς και χριστιανικούς ιερούς τόπους, η οικοδόμηση οικισμών και το μένος εξτρεμιστών εποίκων για να σπείρουν την καταστροφή, το χάος και τον θάνατο δεν θα μείνουν ατιμώρητα», είπε.

«Τους είχαμε προειδοποιήσει πως αυτό δεν θα περνούσε ατιμώρητα και πως επίκειται έκρηξη και πως ήταν επιτακτική ανάγκη να αναχαιτίσουν τις μηχανορραφίες αυτού του εγκληματία και της συμμορίας του. Δυστυχώς, κανένας δεν άκουσε τις εκκλήσεις μας, το αντίθετο», πρόσθεσε.

«Δεν θα υπάρξει ούτε ασφάλεια ούτε σταθερότητα στην περιοχή και εξωτερικά αυτής της περιοχής αν τα δικαιώματα του λαού μας στην ελευθερία, την ανεξαρτησία και την επιστροφή δεν υλοποιηθούν», είπε ακόμη ο επικεφαλής της Χαμάς, αναφερόμενος στην επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν με τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα