Μετά τον Πύργο του Άιφελ, η μπαγκέτα το νέο σύμβολο της Γαλλίας

Ο Εμανουέλ Μακρόν πιστεύει ότι η γαλλική μπαγκέτα είναι ένας πολιτιστικός θησαυρός.

Parallaxi
μετά-τον-πύργο-του-άιφελ-η-μπαγκέτα-το-276928
Parallaxi

Ο Εμανουέλ Μακρόν πιστεύει ότι η γαλλική μπαγκέτα είναι ένας πολιτιστικός θησαυρός και θα επιδιώξει αυτή να περιληφθεί στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.

O πρόεδρος της Γαλλίας ανταποκρίθηκε στο αίτημα του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής της Γαλλίας Ντομινίκ Ανράκτ που θεωρεί ότι η μπαγκέτα πρέπει να “έχει τη θέση της” στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Υποδεχόμενος τους μετρ της γαλλικής αρτοποιίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων -περίπου 20 νέους μαθητευόμενους αρτοποιούς και ζαχαροπλάστες, βραβευμένους σε διάφορους διαγωνισμούς- με αφορμή την κοπή της galette des rois (πίτας των βασιλιάδων) της αντίστοιχης βασιλόπιττας, την Παρασκευή, ο Μακρόν δήλωσε ότι θέλει η μπαγκέτα να καταχωρηθεί στην άυλη παγκόσμια κληρονομιά.

“Η μπαγκέτα είναι δημοφιλής σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να διατηρήσουμε την υπεροχή της και την τεχνογνωσία μας. Γι ‘αυτό πρέπει να εγγραφεί στην παγκόσμια κληρονομιά. Η μπαγκέτα είναι η καθημερινότητα των Γάλλων. Και το ψωμί είναι μια ξεχωριστή ιστορία, είναι η κάθε μέρα, το πρωί, το μεσημέρι, το βράδυ για τους Γάλλους”, υπογράμμισε ο πρόεδρος Μακρόν απαντώντας στο αίτημα που είχε διατυπώσει νωρίτερα ο πρόεδρος των αρτοποιών.

Η μπαγκέτα και ο Πύργος του Άιφελ, σύμβολα της Γαλλίας.

Για τον Ντομινίκ Ανράκτ, η μπαγκέτα, ένα “θεσπέσιο” προϊόν από αλεύρι, νερό, αλάτι και μαγιά, πρέπει να έχει τη θέση της στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. “Με τον Πύργο του Άιφελ, είναι τα σημαντικότερα γαλλικά σύμβολα”, δήλωσε στο δίκτυο RTL. “Θα ζητήσω από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να στηρίξει το αίτημά μας ώστε η Γαλλία να μπορέσει να καταθέσει φάκελο στην UNESCO”, δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien.

“Γνωρίζω καλά τους αρτοποιούς μας, είδαν ότι οι Ναπολιτάνοι κατάφεραν να εγγραφεί η πίτσα τους στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO, και συνεπώς λένε… γιατί όχι και η μπαγκέτα; και έχουν δίκιο!”, συνέχισε ο Μακρόν.

Η τέχνη του ναπολιτάνου παρασκευαστή πίτσας ανήκει από τον Δεκέμβριο στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, μετά ένα “παγκόσμιο αίτημα” που υπογράφηκε από 2 εκατομμύρια ανθρώπους για να στηρίξουν την εγγραφή στον πολύτιμο κατάλογο.

Είναι παράδοση από το 1975, αντιπροσωπεία του κλάδου να γίνεται δεκτή στο προεδρικό μέγαρο με αφορμή την κοπή και δοκιμή της βασιλόπιττας. Είναι επίσης μια ευκαιρία για τους εκπροσώπους του τομέα να διατυπώνουν αιτήματα ή παράπονα στον πρόεδρο και εκείνος να ακούει αυτούς που συμβολίζουν “τη Γαλλία που ξυπνά νωρίς”, όπως συνήθιζε να λέει ο Νικολά Σαρκοζί.

Φέτος ο αρτοποιός Ζοέλ Πικενάρ επιλέχθηκε για να παρασκευάσει δύο τεράστιες πίτες, με διάμετρο ενός μέτρου η καθεμιά. Ο Εμανουέλ και η Μπριζίτ Μακρόν έκοψαν την πίτα για το προσωπικό του Μεγάρου των Ηλυσίων και τους καλεσμένους αρτοποιούς. Στη συνέχεια το προεδρικό ζεύγος φωτογραφήθηκε με τους αρτοποιούς. Οι Γάλλοι κόβουν την πίτα τους στις 6 Ιανουαρίου, στην εορτή των Θεοφανείων.

Πηγές: Telegraph, Le Figaro/AΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα