Διεθνή

Μεταναστευτικό: Αγνοούνται πάνω από 50.000 ασυνόδευτα παιδιά μετά την άφιξή τους στην Ευρώπη

Συγκλονίζουν τα στοιχεία από την έρευνα του Διεθνούς Δημοσιογραφικού Δικτύου Lost In Europe για τη διετία 2021 - 2023.

Parallaxi
μεταναστευτικό-αγνοούνται-πάνω-από-50-000-1112057
Parallaxi

Περισσότερα από 50.000 ασυνόδευτα ανήλικα αγνοούνται στην Ευρώπη καθώς έχει δηλωθεί η εξαφάνισή τους από δομές μετά την άφιξή τους σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα από το 2021 έως το 2023, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του διεθνούς δικτύου δημοσιογράφων Lost in Europe.

Η έρευνα δεδομένων διεξήχθη και δημοσιεύεται σε έξι χώρες.

Τους τελευταίους μήνες, το Lost in Europe συγκέντρωσε στοιχεία από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, εστιάζοντας στις εξαφανίσεις ασυνόδευτων παιδιών. Συγκεκριμένα, η ανάλυσή τους περιλαμβάνει τα έτη 2021, 2022 και 2023, κατηγοριοποιώντας τους εξαφανισμένους ανηλίκους ανά χώρα καταγωγής, φύλο και ηλικία.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η Ιταλία έχει τον υψηλότερο αριθμό καταγεγραμμένων αγνοούμενων ασυνόδευτων παιδιών (22.899), ενώ ακολουθούν η Αυστρία (20.077), το Βέλγιο (2.241), η Γερμανία (2.005) και η Ελβετία (1.226).

Η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο δραματική

Ο αριθμός των αγνοούμενων παιδιών μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος διότι τα στοιχεία είναι συχνά ελλιπή, ενώ πολλές χώρες στην Ευρώπη δεν συλλέγουν καν στατιστικά στοιχεία.

Επίσης, παρατηρείται αυξημένη τάση στις αρχές των χωρών της Ε.Ε. να μην απαντούν, χώρες να επιμένουν σταθερά να μη διατηρούν τέτοια στοιχεία (Γαλλία, Βουλγαρία, Ρουμανία) ή χώρες που διατηρούσαν στοιχεία το 2018-2020 να εμφανίζονται το 2024 να μη διατηρούν πια τέτοια στοιχεία. Ως τέτοιες εμφανίζονται η Ελλάδα και η Ισπανία.

Ταυτόχρονα, παρατηρείται μια εκτίναξη στις καταγραφές της Αυστρίας που στην έρευνα του 2024 κατατάσσεται δεύτερη.

«Ο αυξημένος αριθμός αναφορών για αγνοούμενα ασυνόδευτα παιδιά αποτελεί μια ‘αιχμηρή’ υπενθύμιση του τεράστιου παγόβουνου που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια», σημειώνει η γενική γραμματέας της οργάνωσης Missing Children Europe, Aagje Ieven.

Το 2021, η έρευνα του Lost in Europe έδειξε ότι 18.292 ασυνόδευτα παιδιά είχαν εξαφανιστεί μετά την άφιξή τους στην Ευρώπη μεταξύ 2018 και 2020.

Τότε την πρώτη θέση κατείχε η Ιταλία με 5.775 καταγεγραμμένες δηλώσεις εξαφάνισης ασυνόδευτων παιδιών, ακολουθούσε το Βέλγιο (2.642), η Ελλάδα (2.118), η Ισπανία (1.889 μέχρι το 2019) και η Σλοβενία (1.736). Τα στοιχεία είχαν αντληθεί από την έκθεση του European Migration Network (EMN) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2020), τη Eurostat και από τις απαντήσεις που έλαβε έπειτα από αλληλογραφία και σχετικά αιτήματα προς τις αρχές κάθε χώρας.

Ωστόσο, είναι φανερό ότι στη νέα έρευνα καταγράφεται μια αλματώδης αύξηση στις δηλώσεις εξαφανίσεων ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ευρώπη. Τα στοιχεία του 2024 υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα του ζητήματος, με χιλιάδες παιδιά να αγνοούνται και να μην είναι γνωστή η τύχη τους.

Η έρευνα

Η έρευνα διεξήχθη υπό την ευθύνη της δημοσιογράφου Emma van den Hof και σε αυτή συνεργάστηκαν μέλη του δικτύου του Lost in Europe για τη συλλογή στοιχείων.

Ζητήθηκαν δεδομένα για τις καταγραφές εξαφανίσεων ασυνόδευτων ανηλίκων από 30 χώρες, δηλαδή και τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., καθώς επίσης τη Μολδαβία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εξ αυτών, το διεθνές δίκτυο δημοσιογράφων Lost in Europe έλαβε απαντήσεις και στατιστικά στοιχεία από 13 χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φιλανδία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία, Σουηδία, Ελβετία).

Επτά χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Λετονία, Μολδαβία, Ρουμανία, Ισπανία, Πολωνία) απάντησαν, αλλά δεν παρείχαν χρήσιμα στοιχεία καθώς είτε δεν συλλέγουν τα συγκεκριμένα στοιχεία για τα ασυνόδευτα ανήλικα είτε τα στοιχεία συλλέγονται με τρόπο που δεν απαντά στα ερωτήματα του Lost in Europe.

Το σχετικό αίτημα παροχής στοιχείων (FOIA) στις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου εκκρεμεί ακόμα, ενώ επτά χώρες (Κροατία, Τσεχία, Γαλλία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο και Πορτογαλία) δεν απάντησαν.

Η Μάλτα απάντησε, χωρίς ωστόσο να στείλει στοιχεία. Για δύο χώρες (Ιταλία-Σλοβακία) τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν αντλήθηκαν από εκθέσεις.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα