Διεθνή

Μεταναστευτικό: Νέα συμφωνία με την Τουρκία αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση

“Αυτό γίνεται γιατί η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της, σώζει ζωές, έχει ταχύτερη απονομή ασύλου"

Parallaxi
μεταναστευτικό-νέα-συμφωνία-με-την-το-475096
Parallaxi

Νέα συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό ετοιμάζει η κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Η συμφωνία φέρεται να δρομολογήθηκε κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προανήγγειλε ότι στο πλαίσιο του διαλόγου με την Τουρκία ενδέχεται στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη το Δεκέμβριο να υπάρξει και επίσημη συμφωνία.

Η κυβέρνηση ποντάρει άλλωστε στην καλύτερη συνεργασία της Τουρκίας για την αποτροπή απόπλου βαρκών και τη σύλληψη διακινητών, καθώς οι ροές και στην Ελλάδα, όπως συνολικά στη Μεσόγειο αυξάνονται.

Το θέμα μάλιστα αναμένεται να απασχολήσει και το ΚΥΣΕΑ που θα συνεδριάσει αύριο Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου στις 11:00 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.

Σημειωτέον επίσης ότι την Τετάρτη θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, που θα συγκληθεί ξανά στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει η ΚΟ της ΝΔ υπό τον κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε πάντως ότι “χάρη στη στιβαρή μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης οι συνέπειες από την αύξηση των ροών στην Ελλάδα είναι περιορισμένες σε σχέση με άλλες χώρες”. Ανέφερε πάντως ότι από 8.000 ροές κάθε μήνα, το Σεπτέμβριο οι ροές έφτασαν τις 30.000. Αλλά εκτίμησε ότι δύσκολα θα φτάσει ξανά ο αριθμός αυτός στα νούμερα των δύσκολων εποχών, όταν οι ροές άγγιζαν τους 800.000 το μήνα.

“Αυτό γίνεται γιατί η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της, σώζει ζωές, έχει ταχύτερη απονομή ασύλου. Όμως όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στη ΓΣ του ΟΗΕ όσο και να λειτουργεί το ελληνικό κράτος, αυτό δε θα λυθεί χωρίς συνολική αντιμετώπιση εκτός συνόρων” συνέχισε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε: “Η συνεργασία μας με την Τουρκία είναι καίριας σημασίας. Θέλουμε και μπορούμε να συνεργαστούμε.”

Τίθεται όμως το ερώτημα πως θα προχωρήσει η Αθήνα σε μία διμερή συμφωνία, την ώρα που υπάρχει συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, η οποία δεν τηρείται.

Σε αυτό ο κ. Μαρινάκης δεν απάντησε ξεκάθαρα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι στόχος είναι να υπάρχει συνεργασία και όχι διμερής, αλλά της Ευρώπης με την Τουρκία για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του φαινομένου.

Πηγή: news247.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα