ΜΙΑΝΜΑΡ: Λιγοστεύουν οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων
Φόβοι για φαινόμενο ντόμινο και νέες δονήσεις
Μιανμάρ: Ξεπέρασαν τους 1.600 οι νεκροί – Τεράστιες καταστροφές – Λιγοστεύουν οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων
Για τρίτη ημέρα αναζητούν ζωή στα συντρίμμια οι διασώστες – Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για σοβαρή έλλειψη ιατρικών προμηθειών – Ποιες χώρες θα παράσχουν βοήθεια Περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες ακόμη τραυματίστηκαν στη Μιανμάρ μετά τον τεράστιο σεισμό των 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε την Παρασκευή και έγινε αισθητός και στις γειτονικές χώρες, με τις έρευνες στα συντρίμμια να είναι σε εξέλιξη. Παράλληλα, ο απολογισμός από τα θύματα στην Μπανγκόκ, από την κατάρρευση ενός 33ώροφου ουρανοξύστη υπό ανέγερση, ήλθε στους 17.
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για σοβαρή έλλειψη ιατρικών προμηθειών καθώς συνεχίζεται η αναζήτηση επιζώντων στη Μιανμάρ, ενώ οι διασώστες εκφράζουν ανησυχίες πως η βοήθεια δεν φτάνει στα χειρότερα σημεία που έχουν πληγεί.
Υπολογίζεται ότι 20 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό στη Μιανμάρ αλλά είναι λιγοστεύουν οι ελπίδες για τους αγνοούμενους, παρ΄ότι μια γυναίκα στο Μανταλέι ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια μετά από 30 ώρες.
Και στην Μπανγκόκ είναι σε εξέλιξη οι έρευνες στα συντρίμμια του ουρανοξύστη, στις οποίες συνδράμουν σκύλοι και ρομπότ, καθώς υπάρχουν σημάδια ζωής.
Μονομερής κατάπαυση πυρός κήρυξαν οι αντάρτες για να διευκολύνουν τις έρευνες Την ίδια ώρα, η ένοπλη πτέρυγα της σκιώδους κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Μιανμάρ, η οποία συντονίζει τον αγώνα κατά της χούντας που έχει καταλάβει την εξουσία, κήρυξε μονομερή κατάπαυση του πυρός διάρκειας δύο εβδομάδων προκειμένου να διευκολύνει τις επιχειρήσεις αρωγής των σεισμοπλήκτων.
Η Δύναμη Λαϊκής Άμυνας (People’s Defence Force / PDF) «θα σταματήσει για δύο εβδομάδες τις επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, με εξαίρεση τις αμυντικές ενέργειες, σε περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό», αρχής γενομένης από την 30ή Μαρτίου 2025, αναφέρει η ανακοίνωση του κινήματος.
Η PDF διαβεβαιώνει πως «θα συνεργαστεί με τον ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις» προκειμένου να διαφυλάξει την ασφάλεια και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και τη δημιουργία προσωρινών καταυλισμών αρωγής των σεισμοπλήκτων σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της.
Μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι, το 2021, η χούντα της Μιανμάρ προσπαθεί να επιβάλει την εξουσία της, πολεμώντας τόσο τους αντάρτες της PDF όσο και ένοπλες μειονοτικές ομάδες που ελέγχουν αρκετές παραμεθόριες περιοχές.
Χτες, ο ΟΗΕ επέκρινε έντονα την στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ, λέγοντας πως συνεχίζει να βομβαρδίζει περιοχές της χώρας, ενώ αναζητούν ανθρώπους στα συντρίμμια.
Ανθρωπιστική βοήθεια Ο καταστροφικός σεισμός έρχεται σε μια εποχή που πολλοί οργανισμοί περιορίζουν τη βοήθεια μετά τις περικοπές που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ, έναν από τους σημαντικότερους χορηγούς. Ο Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να βοηθήσουν την Μιανμάρ, αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη κάτι συγκεκριμένα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει ένα πακέτο ύψους έως και 10 εκατ. λιρών για τη στήριξη των ανθρώπων στη Μιανμάρ, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Και η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι παρέχει αρχικά 2,5 εκατ. ευρώ σε βοήθεια έκτακτης ανάγκης και αξιολογεί τις ανάγκες επί τόπου για την κινητοποίηση περαιτέρω βοήθειας. Η επίτροπος της ΕΕ για τη διαχείριση κρίσεων Hadja Lahbib δήλωσε ότι η ΕΕ «στέκεται αλληλέγγυα στους ανθρώπους στη Μιανμάρ και στην ευρύτερη περιοχή».
Και τα Ηνωμένα Έθνη διέθεσαν 5 εκατ. δολάρια για την έναρξη των προσπαθειών αρωγής, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι ετοιμάζεται επίσης να υποστηρίζει τη χώρα.
Λέκκας στον ΣΚΑΪ για τον φονικό σεισμό της Μιανμάρ: Γιατί οι ειδικοί φοβούνται για «φαινόμενο- ντόμινο»
Ο Ευθύμιος Λέκκας συνόψισε τα δεδομένα για τον καταστροφικό σεισμό της Μιανμάρ αναλύοντας το γιατί ακριβώς οι ειδικοί ανησυχούν για «φαινόμενο- ντόμινο» Ηβιβλική καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ αφήνει, σε πρώτη φάση, ένα σαφές κενό τόσο ως προς τη συνειδητοποίηση του μεγέθους της όσο και ως προς τι θα φέρει η «επόμενη ημέρα».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής γεωλογίας και φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας, συνοψίζει τα μέχρι τώρα δεδομένα, υπογραμμίζοντας πως πολλά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν μαζί με τον σεισμό συνετέλεσαν στο ολέθριο αυτό αποτέλεσμα.
«Λόγω της γνώσης μας στην περιοχή μπορούμε να υποθέσουμε ότι εκτός από τη μεγάλη σεισμική δόνηση η οποία ήταν τεράστια, 7,7, και το μικρό εστιακό βάθος, στην περιοχή θα εκδηλωθούν φαινόμενα ρευστοποιήσεων μέσα στα μεγάλα ποτάμια», είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων εξηγώντας πως με τον όρο ρευστοποίηση εξηγούμε το φαινόμενο ενός σταθερού πετρώματος που εξαιτίας ενός σεισμού μετατρέπεται σε υγρό κι έτσι «καταπίνει» όλες τις κατασκευές που είναι θεμελιωμένες πάνω του.
«Αυτό είναι το πρώτο φαινόμενο το οποίο σίγουρα έχει εκδηλωθεί στην περιοχή», συνόψισε.
«Το δεύτερο φαινόμενο είναι οι μεγάλες κατολισθήσεις που τις βλέπουμε αλλά δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το μέγεθός τους. Φανταζόμαστε ότι λόγω της μορφολογίας θα είναι εκτεταμένες», πρόσθεσε.
Το τρίτο και σημαντικότερο, κατά τον κύριο Λέκκα, είναι ότι το μήκος του ρήγματος, που περνάει από μεγάλες πόλεις, πόλεις της τάξεως των 500.000 και 1.000.000 πολιτών, είναι πολύ μεγάλο και υπολογίζεται στα 120 χλμ.
Οπως εξήγησε παρουσιάζοντας έναν σχετικό χάρτη της περιοχής στον οποίο και έχει αποτυπωθεί η έντονη σεισμικότητα, μια ενδο-ορεινή κοιλάδα, όπου και βρίσκονται οι μεγάλες πόλεις, διατρέχει το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε και υπολογίζεται στα 130 χλμ.
«Στη συνέχεια, μέσα στην κοιλάδα αυτή, αναπτύσσονται φαινόμενα, ουσιαστικά εγκλωβισμού σεισμικών κυμάτων», τόνισε αναφέροντας πως οι εκατέρωθεν,του ρήγματος, περιοχές είναι ορεινές και αραιοκατοικημένες για τις οποίες μάλιστα δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για το τι έχει συμβεί.
Ως εκ τούτου, ο αριθμός των 1.644 νεκρών που δίνεται μέχρι στιγμής επισήμως είναι τελείως πλασματικός και αναμφίβολα μικρός αφού, σύμφωνα με τον κύριο Λέκκα, έχουμε μια περιοχή που στα πρώτα 100 χλμ από το επίκεντρο κατοικούν 5 με 6 εκατομμύρια ανθρώπους τουλάχιστον.
«Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες», τόνισε αναφέροντας πως πέρα από το συνοδά γεωδυναμικά φαινόμενα θα πρέπει να υπολογίσουμε και τη σημαντική παράμετρο της τρωτότητας των κατασκευών αφού τα κτίρια εκεί είναι σε άθλια κατάσταση, γεγονός που καταμαρτυρείται εξάλλου και από το ότι οι καταρρεύσεις που βλέπουμε, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, εντός εισαγωγικών, θεαματικές.
Παράλληλα έκανε λόγο για μια τελείως διαφορετική κατάσταση στην Ταϊλάνδη αφού εκεί βλέπουμε φαινόμενα εγγύς πεδίου.
Σε κάθε περίπτωση, το συμπέρασμα της επιστημονικής κοινότητας είναι πως οι επιπτώσεις του φονικού σεισμού θα είναι μεγάλες αφού σε αντίστοιχες περιπτώσεις οι νεκροί ξεπέρασαν τους 50.000.
Ο κος Λέκκας, εκτός των άλλων, παρατήρησε πως ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε αμέσως μετά αυτού των 7, 7 Ρίχτερ δεν μπορεί να θεωρηθεί μεγάλος μετασεισμός αφού για να λέγαμε κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είχε συντελεστεί η σεισμική δόνηση της τάξης των 7,3 ή 71,1 βαθμών.
Αναμφισβήτητα ένας τέτοιος σεισμός θα έχει επιπτώσεις στα ήδη τρωτά κτίρια.
Εκείνο όμως που φοβάται περισσότερο η επιστημονική κοινότητα είναι το εξής:
Καθώς δεν πρόκειται για ρήγμα οριζόντια ολίσθησης, δηλαδή δεν είναι ένα κατακόρυφο ρήγμα, κανονικό ή ανάστροφο, όπως λέγεται συνήθως, αλλά εκτείνεται σε μεγάλη περιοχή, πιθανότατα οι τάσεις που απελευθερώθηκαν από τον μεγάλο σεισμό να μετακινηθούν κυρίως προς τον Νότο δίνοντας έναν ακόμη μεγάλο σεισμό και πλήττοντας ακόμη περισσότερο την πρωτεύουσα της χώρας.
Πρόκειται για το γνωστό «φαινόμενο ντόμινο».
Πηγή: skai.gr