Διεθνή

Microsoft: «Πώς η Κίνα θέλει να διαταράξει τις εκλογές σε ΗΠΑ, Ινδία και Ν. Κορέα»

Η Κίνα είχε ήδη επιχειρήσει μια εκστρατεία παραπληροφόρησης που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη στις προεδρικές εκλογές στην Ταϊβάν και αναμένεται να κάνει το ίδιο στις εκλογές των ΗΠΑ, της Ινδίας και της Ν. Κορέας.

Parallaxi
microsoft-πώς-η-κίνα-θέλει-να-διαταράξει-τις-ε-1059819
Parallaxi

Μετά από αποτυχημένη προσπάθεια να παρεμποδίσει τις εκλογές στην Ταϊβάν, η Κίνα, έχει σκοπό να διακόψει τις  εκλογές των ΗΠΑ. της Ινδίας και της Ν. Κορέας, προειδοποιεί η Microsoft.

Η Αμερικανική εταιρία τεχνολογίας εκφράζει τις ανησυχίες της, πως κυβερνοομάδες που υποστηρίζονται από το κινεζικό κράτος, στοχεύουν να παρεμποδίσουν τις εκλογικές διαδικασίες. Πολλά στοιχεία προοικονομούν μια ενδεχόμενη εμπλοκή της Β. Κορέας.

Συγκεκριμένα, «Καθώς η Ινδία, η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατευθύνονται προς τις κάλπες, είναι πιθανό να δούμε κινεζικούς κυβερνοχώρους και παράγοντες επιρροής, και σε κάποιο βαθμό Βορειοκορεάτες κυβερνοπαραγωγούς, να εργάζονται για να στοχεύσουν αυτές τις εκλογές», αναφέρει η έκθεση της Microsoft.

Η Microsoft, δήλωσε πως η τεχνητή νοημοσύνη της Κίνας διανέμει περιεχόμενο στα κοινωνικά δίκτυα, που ωφελούν τις θέσεις της, προσπαθώντας να επηρεάσει μια μεγάλη μερίδα πολιτών.

Παρόλο, που ο αντίκτυπος είναι μικρός, ολοένα και αυξάνεται και υπάρχουν ανησυχίες πως θα επιτευχθεί ο στόχος της, ακόμα και στο ελάχιστο.

Τι συνέβη στην Ταϊβάν 

Η Microsoft δηλώνει: «Η Κίνα είχε ήδη επιχειρήσει μια εκστρατεία παραπληροφόρησης που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη στις προεδρικές εκλογές στην Ταϊβάν τον Ιανουάριο. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που μια ομάδα ψηφιακού εγκλήματος υποστηρίζεται από το κράτος και χρησιμοποιεί περιεχόμενο κατασκευασμένο από AI σε μια προσπάθεια να επηρεάσει ξένες εκλογές».

Η Storm 1376, μία τέτοια ομάδα, υποστηριζόμενη από το Πεκίνο, ήταν ιδιαίτερα ενεργή κατά τη διάρκεια των εκλογών στην Ταϊβάν. Άλλαζε την φωνή και τα λόγια των υποψηφίων στο YouTube, παραπληροφορώντας το κοινό και μεταδίδοντας τα δικά της μηνύματα. Ωστόσο, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πήρε γρήγορα τα μέτρα της και αφαίρεσε τα κακόβουλα περιεχόμενα πριν να είναι πολύ αργά.

Επιπλέον, άλλες κυβερνοομάδες, υποστηριζόμενες από την Κινέζικη κυβέρνηση, είχαν χτίσει μια ολόκληρη καμπάνια, μέσω μιμιδίων και AI παρουσιαστών ειδήσεων, συκοφαντώντας τον επιτυχημένο υποψήφιο Γουίλιαμ Λάι, ο οποίος είναι κατά της Κινέζικης κυριαρχίας. Κυκλοφόρησαν αβάσιμοι ισχυρισμοί για την προσωπική του ζωή και το οικονομικό του υπόβαθρο.

Η Microsoft ανέφερε ότι οι παρουσιαστές ειδήσεων δημιουργήθηκαν από το εργαλείο CapCut, το οποίο αναπτύχθηκε από την κινεζική εταιρεία ByteDance, την ιδιοκτήτρια του TikTok.

Εκλογές των ΗΠΑ

Επιπλέον πρόσθεσε ότι οι κινεζικές ομάδες συνεχίζουν να πραγματοποιούν εκστρατείες επιρροής στις ΗΠΑ. Ανέφερε ότι ηθοποιοί που υποστηρίζονται από το Πεκίνο χρησιμοποιούν λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να θέσουν «διχαστικά ερωτήματα» και να προσπαθήσουν να κατανοήσουν ζητήματα που διχάζουν τους ψηφοφόρους των ΗΠΑ, ώστε να συλλέξουν δημογραφικά στοιχεία και να επηρεάσουν καταλλήλως την κοινή γνώμη.

Μία δημοσίευση που κυκλοφόρησε πρόσφατα στις ΗΠΑ, ανέφερε πως μία σειρά σφαλμάτων της Microsoft, επέτρεψε κινέζους χάκερς να εισβάλλουν σε λογαριασμούς email ανώτερων αξιωματούχων. Τον περασμένο μήνα, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου κατηγόρησαν την Κίνα ότι διεξήγαγε μια πολυετή εκστρατεία στον κυβερνοχώρο με στόχο πολιτικούς, δημοσιογράφους και επιχειρήσεις, καθώς και τον επιτηρητή των εκλογών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα