Μητσοτάκης στη Σύνοδο ΟΗΕ: «Οι παγκόσμιες απειλές απαιτούν παγκόσμιες λύσεις»

Όσα είπε στην ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για Το Μέλλον

Parallaxi
μητσοτάκης-στη-σύνοδο-οηε-οι-παγκόσμ-1212862
Parallaxi

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Κυριακή (22/9) μίλησε στο βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ που γίνεται αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο μίας πλατφόρμας για το μέλλον που ασχολείται με τις γεωπολιτικές εντάσεις, την οικονομική αστάθεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ψηφιακή διακυβέρνηση και τις απειλές για την παγκόσμια ειρήνη.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «το έργο δεν είναι εύκολο ενώ και το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο» και πρόσθεσε: «Σήμερα φτάσαμε στην επομένη μεγάλη κρίση. Το Σύμφωνο, για την οποίο γίνεται αυτή η Σύνοδος, αντιπροσωπεύει την παγκόσμια συναίνεση για το ζήτημα. […] Χρειάζεται δράση σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο καθώς το παγκόσμιο συμφέρον διαπερνά το μεμονωμένο συμφέρον των κρατών».

Ακόμα, ο πρωθυπουργός είπε: «Όλη η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει απειλές, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δημιουργήθηκε ο ΟΗΕ εδώ και σχεδόν 80 χρόνια, σαν αναγνώριση ότι υπάρχει ένα παγκόσμιο κοινό καλό για την ανθρωπότητα». Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πολύτιμη κληρονομιά του ΟΗΕ «που συστάθηκε όταν το διεθνές σύστημα έβγαινε από έναν καταστροφικό πόλεμο», τονίζοντας: «Οι παγκόσμιες απειλές απαιτούν παγκόσμιες λύσεις».

Επισημαίνεται ότι η Σύνοδος Κορυφής για το Μέλλον γίνεται με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών του Οργανισμού να αντιμετωπίσει κρίσιμες παγκόσμιες προκλήσεις όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, η οικονομική αστάθεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ψηφιακή διακυβέρνηση και οι απειλές για την παγκόσμια ειρήνη και να μεταρρυθμίσει το διεθνές σύστημα, ώστε να είναι έτοιμο για το μέλλον.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα