Διεθνή

Μόσχα: Ο Πούτιν παραδέχεται ότι κρύβονται ισλαμιστές πίσω από την επίθεση

Επτά άνδρες, οι οποίοι κατηγορούνται για τη διάπραξη τρομοκρατικής επίθεσης, εμφανίστηκαν χθες το βράδυ στο δικαστήριο

Parallaxi
μόσχα-ο-πούτιν-παραδέχεται-ότι-κρύβον-1138365
Parallaxi

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, το βράδυ της Δευτέρας, με νέες δηλώσεις του – απευθυνόμενος σε κυβερνητικά στελέχη – τόνισε, για πρώτη φορά, ότι η τρομοκρατική επίθεση την περασμένη Παρασκευή στο Crocus CityHall στη ρωσική πρωτεύουσα διεξήχθη από ριζοσπάστες ισλαμιστές ενώ, επανέλαβε ότι το Κίεβο μπορεί να βρίσκεται πίσω από την επίθεση που πλέον αφήνει πίσω της 139 νεκρούς.

«Αυτή η φρικαλεότητα μπορεί να είναι απλώς ένας κρίκος σε μια ολόκληρη σειρά προσπαθειών εκείνων που βρίσκονται σε πόλεμο με τη χώρα μας από το 2014 από τα χέρια του νεοναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου» τόνισε χαρακτηριστικά ενώ, – έπειτα από την παραδοχή των Ηνωμένων Πολιτειών ότι ο ISIS βρίσκεται πίσω από την επίθεση – αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο ισλαμιστικό στοιχείο εξηγώντας ότι «ξέρουμε ότι το έγκλημα διαπράχθηκε από ριζοσπάστες ισλαμιστές που έχουν μια ιδεολογία την οποία μάχεται εδώ και αιώνες ο ίδιος ο ισλαμικός κόσμος».

Συνδέοντας ισλαμική τρομοκρατία και Κίεβο, ο Ρώσος πρόεδρος εξήγησε ότι «είναι απαραίτητο να απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί οι τρομοκράτες, μετά το έγκλημά τους, προσπάθησαν να φύγουν στην Ουκρανία. Ποιος τους περίμενε εκεί;» σημειώνοντας, επίσης, ότι «τίθενται πολλά ερωτήματα» καθώς «εκείνοι που στηρίζουν το καθεστώς του Κιέβου δεν θέλουν να είναι συνεργοί και υποστηρικτές της τρομοκρατίας».

Από την πλευρά του, το Κίεβο διαψεύδει κάθε ανάμιξη στην επίθεση.

Ο Ρώσος πρόεδρος στις τοποθετήσεις του διερωτήθηκε ανοιχτά για το ποιος ωφελείται από το τρομοκρατικό χτύπημα, σημειώνοντας ότι αυτοί που σχεδίασαν την επίθεση «ήλπιζαν να σπείρουν τον πανικό και τη διχόνοια στην κοινωνία μας, αλλά συνάντησαν την ενότητα και την αποφασιστικότητα να αντισταθούν σε αυτό το κακό».

Όπως σημειώνουν αναλυτές, η επιμονή της Μόσχας ότι το «καθεστώς του Κίεβου», όπως το αποκαλεί, βρίσκεται πίσω από την επίθεση, προορίζεται κυρίως για εσωτερική κατανάλωση αφού δαιμονοποιεί περαιτέρω την Ουκρανία στα μάτια του ρωσικού λαού και παρέχει στη ρωσική κυβέρνηση ένα ακόμη άλλοθι προκειμένου να κλιμακώσει περαιτέρω την επίθεσή της στον εν εξελίξει πόλεμο κατά της χώρας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι – ακόμη και να χρειαστεί να δώσει εντολή για ένα νέο κύμα επιστράτευσης στη χώρα.

Ωστόσο, η αναφορά του Βλάντιμιρ Πούτιν για πρώτη φορά στο ισλαμιστικό στοιχείο δεν περνά απαρατήρητη από τα ραντάρ των αναλυτών οι οποίοι με προσοχή προσπαθούν να μαντέψουν τι κρύβει η επόμενη ημέρα.

Ήδη ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε πως ίσως ακολουθήσουν περισσότερες επιθέσεις μιλώντας παράλληλα για πιθανή εμπλοκή της Δύσης ενώ, απέφυγε, στις τελευταίες του τοποθετήσεις, να σταθεί στην προειδοποίηση της Ουάσιγκτον στις 7 Μαρτίου για την απειλή τρομοκρατικών ενεργειών «σε μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως όλες οι ενδείξεις υποδεικνύουν ότι η επίθεση διεξήχθη από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, λέγοντας στη Ρωσία ότι θα ήταν «κυνικό και αντιπαραγωγικό» να επιχειρήσει να κατηγορήσει την Ουκρανία.

Ήδη σε πολλές χώρες στη Γηραιά ήπειρο καταγράφεται ανησυχία και επαγρύπνηση για ενδεχόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα με φόντο την τρομοκρατική επίθεση της περασμένης Παρασκευής στη Μόσχα και την ανάληψη ευθύνης από το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν.

Η Γαλλία έχει ήδη ανεβάσει στο ανώτατο το επίπεδο του συναγερμού ενώ η Γερμανία τονίζει ότι η μεγαλύτερη ισλαμιστική απειλή προέρχεται από το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους.

Πηγή: skai.gr

Νεκροί, τραυματίες και συλληφθέντες έως τώρα

Σύμφωνα με τους επίσημους καταλόγους, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης είναι 182 άτομα. Από αυτά, τα 101 άτομα νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία, 61 βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε εξωτερικά ιατρεία, ενώ 20 άτομα βρίσκονταν στη στήλη «εξιτήριο».

Νωρίτερα την Κυριακή, η Ερευνητική Επιτροπή ανέφερε ότι 137 άτομα έπεσαν θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Crocus City Hall. Σύμφωνα με την υπηρεσία, 62 σοροί δολοφονημένων πολιτών έχουν πλέον ταυτοποιηθεί. Τρία εκ των θυμάτων είναι παιδιά. Ανεπίσημα το RT και έτερο κανάλι της Ρωσικής δημόσιας τηλεόρασης, αναφέρει πως ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 143.

Επτά άνδρες, οι οποίοι κατηγορούνται για τη διάπραξη τρομοκρατικής επίθεσης, εμφανίστηκαν χθες το βράδυ στο δικαστήριο με τους τέσσερις να φέρουν σημάδια σοβαρού ξυλοδαρμού και τον έναν να έχει κομμένο το δεξί λοβό του αυτιού που του τον έδωσαν να τον φάει.

Μετά τα πλάνα που έκαναν τον γύρο του κόσμου και έδειχναν τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι τέσσερις ύποπτοι για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, το Ισλάμικό Κράτος απείλησε να «σφαγιάσει» τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι τέσσερις Ρώσοι υπήκοοι, που αναγνωρίστηκαν ως Dalerdzhon Mirzoyev, 32 ετών, Saidakrami Rachabalizoda, 30 ετών, Shamsidin Fariduni, 25 ετών, και Mukhammadsobir Faizov, 19 ετών, υποβλήθηκαν σε σκληρές συνθήκες κράτησης και εμφανίστηκαν σε ρωσικό δικαστήριο την Κυριακή με σοβαρά τραύματα.

Πώς απάντησε το Ισλαμικό Κράτος

Η τρομοκρατική οργάνωση, η οποία ανέλαβε δύο φορές την ευθύνη για την επίθεση, δήλωσε ότι οι εικόνες και τα βίντεο που διέρρευσαν από την κακοποίηση που υπέστησαν οι τρομοκράτες από τις ρωσικές αρχές απλώς αύξησαν τη «δίψα για αίμα για χιλιάδες αδελφούς τους».

Ακόμη, το Ισλαμικό Κράτος ανέφερε: «Προς όλους τους άγριους Ρώσους! Σταματήστε να βασανίζετε κρατούμενους του Ισλαμικού Κράτους». «Προσοχή! Μην νομίζετε ότι δεν έχουμε την ευκαιρία να σας εκδικηθούμε για τους αιχμάλωτους αδελφούς μας. Στην επίθεση της Παρασκευής, σας αποδείξαμε ότι, θεού θέλοντος, οι Μουτζαχεντίν του Ισλαμικού Κράτους μπορούν να σας τιμωρήσουν για οποιαδήποτε φρίκη σας» πρόσθεσε το ISIS, σύμφωνα με την Daily Mail.

«Περιμένετε μια σφαγή, πολύ σύντομα», απειλεί το Ισλαμικό Κράτος και συνεχίζει: «Αυτή τη φορά, θα σας χτυπήσουμε τόσο δυνατά στο κεφάλι που οι μελλοντικές γενιές, θεού θέλοντος, θα σας θυμούνται και αυτοί οι πόνοι και οι πληγές του παρελθόντος θα ξεχαστούν».

«Ναι! Πολύ βαριά, θανατηφόρα, αιματηρά, καυτά και καταστροφικά χτυπήματα. Περιμένετε! Περιμένετε μια σφαγή, θεού θέλοντος. Πολύ σύντομα, θεού θέλοντος» προειδοποιεί το Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή: in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα