Διεθνή

NASA: Ο καπνός από την Αυστραλία σύντομα θα κάνει τον γύρο του κόσμου

Η στρατόσφαιρα της γης είναι γεμάτη καπνό που φτάνει σε ύψος ακόμη και τα 17,7χλμ.

Parallaxi
nasa-ο-καπνός-από-την-αυστραλία-σύντομα-θα-538803
Parallaxi

Ο καπνός από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Αυστραλίας έχει διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα και σύντομα θα κάνει τον γύρο της γης σύμφωνα με την NASA.

 

Οι πυρκαγιές της ανατολικής ακτής εδώ και μήνες έχουν καταστρέψει μια τεράστια έκταση «πράσινης» ζωής της ηπείρου. Η NASA δήλωσε ότι το νέφος καπνού από τις πυρκαγιές της Πρωτοχρονιάς είχε διασχίσει ήδη τη Νότια Αμερική, σκεπάζοντας τους ουρανούς και στην συνέχεια μετακινήθηκε φτάνοντας «στα μισά της γης» μέχρι τις 8 Ιανουαρίου.

«Ο καπνός αναμένεται να κάνει τουλάχιστον έναν πλήρη κύκλο σε ολόκληρο τον πλανήτη», σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία διαστήματος. Μάλιστα οι πυρκαγιές ήταν τόσο μεγάλες που δημιούργησαν ασυνήθιστο φαινόμενο, τις λεγόμενες καταιγίδες της φωτιάς που προκλήθηκαν από τις φωτιές.

Αυτές οι καταιγίδες είναι και η αιτία που η στρατόσφαιρα της γης είναι γεμάτη καπνό που φτάνει σε ύψος ακόμη και τα 17,7χλμ.

«Όταν φτάσει στη στρατόσφαιρα, ο καπνός μπορεί να ταξιδέψει χιλιάδες μίλια από την πηγή του, επηρεάζοντας τις ατμοσφαιρικές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε η NASA και πρόσθεσε ότι μελετά τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο καπνός σε αυτό το υψόμετρο.

Επιπλέον ο καπνός είχε αλλάξει το χρώμα του ουρανού στη Νότια Αμερική και επηρέασε δραματικά τη Νέα Ζηλανδία, όπου «προκάλεσε σοβαρά προβλήματα ποιότητας του αέρα». Πολλές πόλεις της Αυστραλίας, όπως το Σίδνεϊ, η Μελβούρνη και η Αδελαΐδα, έφτασαν σε επικίνδυνα επίπεδα ποιότητας ατμοσφαιρικού αέρα εξαιτίας του καπνού από κοντινές πυρκαγιές.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα