Νέα μαρτυρία για τη δολοφονία 17χρονου στη Γαλλία: Ο αστυνομικός είπε «πυροβολήστε τον»
Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος αναβάλλει το ταξίδι του στη Γερμανία.
Πάνω από 1.300 συλλήψεις έγιναν το βράδυ της Παρασκευής και τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Γαλλία αφού συνεχίζονται οι οργισμένες διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό στη Ναντέρ.
Η κηδεία του 17χρονου Γαλλο-αλγερινού έγινε σήμερα, ενώ αναμένονται νέες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας. Τα αιτήματα των διαδηλωτών είναι «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ» και να σταματήσουν οι δολοφονίες από αστυνομικούς.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξετάζουν την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, ενώ συνεχίζονται οι προκλητικές δηλώσεις κατά της νεολαίας που έχει ξεσηκωθεί με χαρακτηρισμούς όπως «παράσιτα».
Ο Μακρόν ανέβαλε το ταξίδι του στη Γερμανία
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε την επίσημη επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει από αύριο, Κυριακή, το βράδυ στη Γερμανία, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της γερμανικής προεδρίας, έπειτα από τέσσερις ημέρες ταραχών στη Γαλλία.
Μαρτυρία για τη δολοφονία του 17χρονου – Ο αστυνομικός είπε “πυροβολήστε τον”
Για τις μοιραίες στιγμές, ο τρίτος επιβάτης του ΙΧ υποστηρίζει πως ο ένας αστυνομικός προέτρεψε τον άλλον να πυροβολήσει τον 17χρονο.
Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ανέφερε:
«Ο πρώτος αστυνομικός ζήτησε από τον Ναέλ να κατεβάσει το παράθυρο. Του είπε “σβήσε τη μηχανή, αλλιώς θα σε πυροβολήσω”. Και του έδωσε μία γροθιά. Και τότε έφτασε και ο δεύτερος αστυνομικός και στάθηκε μπροστά στο παρμπρίζ στο ύψος του Ναέλ. Από εκεί, ο πρώτος αστυνομικός που βρίσκεται στο επίπεδο του παραθύρου το βάζει ένα όπλο στον κρόταφο και λέει “μην κουνηθείς, αλλιώς θα σου ρίξω μια σφαίρα στο κεφάλι”.
Ο δεύτερος αστυνομικός λέει “πυροβολήστε τον”. Ο πρώτος αστυνομικός του ξαναέδωσε μία γροθιά. Τότε ο Ναέλ έβαλε μπρος την μηχανή και τότε ο δεύτερος αστυνομικός που ήταν μπροστά στο όχημα πυροβόλησε. Ξαφνικά το πόδι πάτησε το γκάζι. Τον είδα να ψυχορραγεί και να τρέμει, πέσαμε πάνω σε μία μπάρα».
Αναφορικά με τον συνοδηγό που και αυτός είναι 17 ετών, δεν έχει παρουσιαστεί στην δικαιοσύνη, κι ο ίδιος λέει ότι θα το πράξει από τη Δευτέρα. Μίλησε στο BFM και στην εφημερίδα Le Parisien αλλά όχι στην αστυνομία και ανέφερε ότι θα παραυρεθεί στην κηδεία του θύματος.
Σημειώνεται πως ο 38χρονος αστυνομικός που πυροβόλησε τον 17χρονο έχει οδηγηθεί στη φυλακή.
Για όλα φταίνε τα social media σύμφωνα με τον Μακρόν
«Είδαμε βίαιες συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν σε διάφορες [πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης], αλλά και ένα είδος μίμησης της βίας», δήλωσε την Παρασκευή (30/06) ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μετά από μια κυβερνητική συνάντηση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Κατηγόρησε τους νεόυς ότι εγκαταλείπουν την πραγματικότητα και «ζουν τα βιντεοπαιχνίδια που τους έχουν μεθύσει».
Ο Γάλλος Πρόεδρος θέλει οι εταιρείες τεχνολογίας να διαγράφουν βίαιο περιεχόμενο και να παρέχουν στις Αρχές επιβολής του νόμου την ταυτότητα των διαδηλωτών που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να υποδαυλίσουν – και να επιδεινώσουν – την αναταραχή. «Περιμένω από αυτές τις πλατφόρμες να είναι υπεύθυνες», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με έρευνα του γαλλικού ειδησεογραφικού δικτύου BFM, το TikTok και το Snapchat κατακλύστηκαν το πρωί της Παρασκευής (30/06) με βίντεο από τις ταραχές και τις λεηλασίες σε όλη τη Γαλλία. Μάλιστα, στο TikTok, τα hashtags που συνδέονταν με τις ταραχές, προωθήθηκαν από τον αλγόριθμο της πλατφόρμας. Αξιωματούχοι της Αστυνομίας δήλωσαν, επίσης, στο BFM ότι ορισμένοι διαδηλωτές συντονίζονται και επικοινωνούν σε πραγματικό χρόνο μέσω εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως είναι το WhatsApp και το Telegram.
Ορισμένοι, ωστόσο, λένε ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης κατηγορούνται άδικα από τους πολιτικούς, που θα έπρεπε να εστιάσουν την προσοχή τους αλλού. Ακόμα, την Παρασκευή (30/06), το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ πήρε θέση, λέγοντας ότι η Γαλλία πρέπει να αντιμετωπίσει «ζητήματα ρατσισμού και διακρίσεων στην επιβολή του νόμου», αναφερόμενη στη δολοφονία του εφήβου.
Η τεχνολογία χρησιμοποιείται εδώ και καιρό για τον συντονισμό διαδηλώσεων και διαμαρτυριών, δήλωσε στο Politico ο ειδικός σε θέματα πολιτικής επικοινωνίας, Φιλίπ Μορό Σεβρολέ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα ήταν «τρομερά εκτός πραγματικότητας» αν απαντούσε στην κρίση εστιάζοντας στις εταιρείες τεχνολογίας και τα βιντεοπαιχνίδια.