Νέες αποκαλύψεις για εγκλήματα πολέμου σε Αφγανιστάν και Ιράκ – Πυροβολούσαν παιδιά με δεμένα χέρια
«Είδα τους πιο ήσυχους τύπους να αλλάζουν», είπε. «Λειτουργούσαν παράνομα. Αισθάνονταν ανέγγιχτοι».
Σοκαριστικές αποκαλύψεις έρχονται στο φως στη Βρετανία για τη δράση μελών των ειδικών δυνάμεων της χώρας στο Αφγανιστάν και το Ιράκ που βάζουν στο κάδρο των ευθυνών και τον τότε πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.
Πρώην μέλη των ειδικών δυνάμεων περιέγραψαν στο BBC εγκλήματα πολέμου από πρώην συναδέλφους τους που γίνονταν κατ΄εξακολούθηση για τουλάχιστον μία δεκαετία και εν γνώση ανώτερων αξιωματικών. Οι νέες αποκαλύψεις έρχονται την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη δημόσια έρευνα για τα πεπραγμένα Βρετανών στρατιωτών σε Αφγανιστάν και Ιράκ αλλά για μια περίοδο μόλις τριών ετών.
Εκτελέσεις αμάχων
Οι βετεράνοι αποκάλυψαν ότι είδαν πρώην μέλη της Special Air Service (SAS) να δολοφονούν άοπλους ανθρώπους στον ύπνο τους και να εκτελούν κρατούμενους με χειροπέδες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.
«Έβαλαν χειροπέδες σε ένα νεαρό αγόρι και το πυροβόλησαν», δήλωσε ένας βετεράνος που υπηρέτησε με τη SAS στο Αφγανιστάν. «Ήταν ξεκάθαρα ένα παιδί, ούτε καν κοντά στην ηλικία μάχης».
Οι δολοφονίες κρατουμένων «ήταν ρουτίνα», είπε ο βετεράνος. «Έψαχναν κάποιον, του έβαζαν χειροπέδες και μετά τον πυροβολούσαν». Στη συνέχεια αφαιρούσαν τις χειροπέδες και «φύτευαν ένα πιστόλι» στο πτώμα.
Οι Special Boat Service (SBS), το επίλεκτο σύνταγμα ειδικών δυνάμεων του Ναυτικού, εμπλέκεται επίσης για πρώτη φορά στις πιο σοβαρές κατηγορίες – εκτελέσεις άοπλων και τραυματιών.
Ένας βετεράνος που υπηρέτησε στις SBS δήλωσε ότι ορισμένα στρατεύματα είχαν «νοοτροπία όχλου», περιγράφοντας τη συμπεριφορά τους στις επιχειρήσεις ως «βάρβαρη».
«Είδα τους πιο ήσυχους τύπους να αλλάζουν», είπε. «Λειτουργούσαν παράνομα. Αισθάνονταν ανέγγιχτοι».
Εθισμός στις δολοφονίες
Το ρεπορτάζ του BBC βασίστηκε σε μαρτυρίες 30 ατόμων που είδαν ή είχαν γνώση φερόμενων εγκλημάτων πολέμου, όπως οι δικαστικές εκτελέσεις, ενώ αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε επανειλημμένα προειδοποιηθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του ότι οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις σκότωναν αμάχους στο Αφγανιστάν.
Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι επίλεκτες δυνάμεις ακολουθούσαν τους «δικούς τους νόμους πολέμου». Δεν γινόταν προσπάθεια να συλλάβουν κάποιους που είχαν αναγνωρίσει ως στόχους αλλά προχωρούσαν στην εκτέλεσή τους. Εισέβαλαν σε κτίρια τύπου ξενώνα και σκότωναν όσους κοιμόντουσαν εκεί.
Ένας μάρτυρας που υπηρέτησε με τις SAS δήλωσε ότι το να σκοτώνεις μπορούσε να γίνει «εθιστικό πράγμα» και ότι υπήρχαν «πολλοί ψυχωτικοί δολοφόνοι».
Οι περιγραφές αναφέρουν ακόμα μαζικές δολοφονίες άοπλων σε επιδρομές των βρετανικών δυνάμεων, εξόντωση τραυματιών, εκτέλεση συλληφθέντων που μπορεί να είχαν παραδοθεί και μόνοι τους.
Σκορ με τους φόνους
Πηγές είπαν στο BBC ότι ορισμένα μέλη της SAS κρατούσαν «σκορ με τους φόνους που είχαν διαπράξει» κάνοντας διαγωνισμό μεταξύ τους για το ποιοι σκότωσαν περισσότερους.
Οι αναφορές δε που υπέβαλαν ήταν ψεύτικες με παραποιημένα στοιχεία και πολλές φορές με κεντρική καθοδήγηση.
«Καταλαβαίναμε πώς να συντάσσουμε αναφορές σοβαρών περιστατικών ώστε να μην προκαλούν παραπομπή στη στρατιωτική αστυνομία», δήλωσε ένας από τους βετεράνους.
«Αν φαινόταν ότι ένας πυροβολισμός θα μπορούσε να αποτελέσει παραβίαση των κανόνων σύγκρουσης, θα λάμβανες ένα τηλεφώνημα από τον νομικό σύμβουλο ή έναν από τους αξιωματικούς στο αρχηγείο. Θα σε έπαιρναν χαμπάρι και θα σε βοηθούσαν να φτιάξεις τη γλώσσα. ‘Θυμάστε κάποιον να κάνει μια ξαφνική κίνηση;’ ‘Ω ναι, τώρα θυμάμαι. Τέτοια πράγματα. Ήταν ενσωματωμένο στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαμε».
Οι ψεύτικες αναφορές βοηθούσαν στο να μην διεξάγονται έρευνες από τη στρατιωτική αστυνομία αλλά οι Αφγανοί διοικητές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν έκρυβαν την ανησυχία τους.
Στο κάδρο και ο Ντέιβιντ Κάμερον
Ο Ντέιβιντ Κάμερον – ο οποίος πραγματοποίησε επτά επισκέψεις στο Αφγανιστάν ως πρωθυπουργός μεταξύ Ιουνίου 2010 και Νοεμβρίου 2013, την περίοδο που εξετάζεται τώρα από τη δημόσια έρευνα της SAS – ενημερώθηκε επανειλημμένα για τις ανησυχίες του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους που συμμετείχαν στις συναντήσεις.
Ο Καρζάι «ανέφερε σταθερά, επανειλημμένα αυτό το θέμα», δήλωσε στο BBC ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αφγανιστάν Dr Rangin Dadfar Spanta. Είπε ότι ο Λόρδος Κάμερον δεν θα μπορούσε να έχει καμία αμφιβολία ότι υπήρχαν ισχυρισμοί για τη δολοφονία αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων που διεξήγαγαν οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις.
Ο Αφγανός πρόεδρος ήταν «τόσο συνεπής με τα παράπονά του για τις νυχτερινές επιδρομές, τις απώλειες αμάχων και τις συλλήψεις, ώστε δεν υπήρχε ανώτερος δυτικός διπλωμάτης ή στρατιωτικός ηγέτης που θα μπορούσε να μην αντιληφθεί ότι αυτό αποτελούσε μεγάλο εκνευρισμό γι’ αυτόν», δήλωσε ο στρατηγός Douglas Lute, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.
Ο στρατηγός Lute δήλωσε ότι θα ήταν «εξαιρετικά ασυνήθιστο αν υπήρχε μια αξίωση κατά των βρετανικών δυνάμεων για την οποία η βρετανική αλυσίδα διοίκησης δεν ήταν ενήμερη».
Πηγή: in.gr