Διεθνή

Νέες αυξημένες ροές προσφύγων στον κόσμο

Τουλάχιστον 6 νεκροί στο ναυάγιο πλεούμενου ανοικτά του Μαρόκου

Parallaxi
νέες-αυξημένες-ροές-προσφύγων-στον-κό-891149
Parallaxi

Μετανάστες: Ο Παναμάς θα καταγράψει ρεκόρ διελεύσεων από τη ζούγκλα Νταριέν ήδη τον Ιούλιο

Ο αριθμός των μεταναστών που διέρχονται από την αφιλόξενη δασική περιοχή του Νταριέν στην προσπάθειά τους να φθάσουν στις ΗΠΑ θα συντρίψει ήδη από αυτόν τον μήνα το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ, που καταγράφθηκε το 2022 στο σύνολό του, ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή οι παναμαϊκές αρχές.

«Σήμερα καταμετράμε 227.000 μετανάστες που πέρασαν από την επικράτειά μας και, από αυτόν τον μήνα [σ.σ. τον Ιούλιο], θα ξεπεράσουμε τον ιστορικό αριθμό της περασμένης χρονιάς, του 2022, όταν 248.000 μετανάστες» πέρασαν από την περιοχή Νταριέν, εξήγησε στον Τύπο ο υπουργός Ασφάλειας του Παναμά, ο Χουάν Μανουέλ Πίνο. Το δάσος του Νταριέν, παρά τους μεγάλους κινδύνους που ελλοχεύουν σε αυτό, αποτελεί μέρος της διαδρομής την οποία ακολουθούν χιλιάδες μετανάστες από τη νότια Αμερική προκειμένου να φθάσουν στις ΗΠΑ μέσω κεντρικής Αμερικής.

Σύμφωνα με τις στατιστικές της εθνικής υπηρεσίας μετανάστευσης του Παναμά, πάνω από 248.000 άνθρωποι πέρασαν από τη διαδρομή αυτή πέρυσι, αριθμός άνευ προηγουμένου. Όμως, με τον ρυθμό που παρατηρείται τον Ιούλιο, και καθώς μένουν πέντε μήνες για να τελειώσει η χρονιά, οι αρχές λογαριάζουν πως ο αριθμός θα φθάσει «τους 400.000» το 2023, κατά τον κ. Πίνο. Κατά τα επίσημα στοιχεία, ως την 30ή Ιουνίου, περίπου 100.000 άνθρωποι, σχεδόν οι μισοί από όσους διήλθαν από την περιοχή Νταριέν, ήταν υπήκοοι Βενεζουέλας. Την ίδια διαδρομή πήραν σχεδόν 33.000 υπήκοοι Αϊτής, πάνω από 25.000 υπήκοοι Ισημερινού και πάνω από 8.500 υπήκοοι Κίνας.

Το ένα πέμπτο ήταν ανήλικοι. Η περιοχή Νταριέν χαρακτηρίζεται επικίνδυνο φυσικό σύνορο: στη ζούγκλα ζουν πολλά άγρια ζώα, ανάμεσά τους αρπακτικά, υπάρχουν ορμητικά νερά, ενώ σε αυτή έχουν ορμητήρια συμμορίες, οι οποίες συχνά κλέβουν τους μετανάστες, ή απαιτούν χρήματα για να τους οδηγήσουν. Οι αρχές του Παναμά υποπτεύονται ότι η Clan del Golfo, η ισχυρότερη συμμορία της Κολομβίας, που επιδίδεται κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών, παίζει ολοένα μεγαλύτερο ρόλο στη διακίνηση ανθρώπων στην περιοχή. Το 2022 ξέσπασαν επανειλημμένα συγκρούσεις ανάμεσα σε κακοποιούς και αστυνομικούς στο αφιλόξενο δάσος.

Μετανάστες: Τουλάχιστον 6 νεκροί στο ναυάγιο πλεούμενου ανοικτά του Μαρόκου

Τουλάχιστον έξι μετανάστες έχασαν τη ζωή τους όταν πλεούμενο βυθίστηκε σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά των ακτών του Μαρόκου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MAP. Κατά τις πληροφορίες του πρακτορείου, το πλεούμενο έπεσε σε βράχια και έξι από τους επιβαίνοντες σε αυτό πνίγηκαν, ενώ άλλοι 48 επέζησαν. Οι αρχές του βασιλείου διεξάγουν επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, πάντα κατά το MAP.

ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα