Διεθνή

Νεκροί άμαχοι και παιδιά στη Δυτική Όχθη – Σάλος με το βίντεο των ομήρων της Χαμάς

Η φρίκη του πολέμου

Parallaxi
νεκροί-άμαχοι-και-παιδιά-στη-δυτική-όχ-1076880
Parallaxi

Εφοδος του ισραηλινού στρατού, η οποία άρχισε προχθές Τρίτη το πρωί στην Τζενίν, πόλη της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, κι η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 11 ανθρώπους, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, παρέμενε ακόμη σε εξέλιξη χθες Τετάρτη, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου (στη φωτογραφία από το Χ, επάνω, ισραηλινές μπουλντόζες καταστρέφουν υποδομές στην Τζενίν).

Την Τρίτη, οι ώρες κυλούσαν στους ρυθμούς των βουητών των κινητήρων drones, των εκρήξεων, των εκπυρσοκροτήσεων, που συνεχίστηκαν χθες, όπως διαπίστωσαν, στο εσωτερικό του καταυλισμού προσφύγων στα όρια της πόλης της Δυτικής Οχθης — την οποία κατέλαβε ο ισραηλινός στρατός στον πόλεμο του 1967.

Τεθωρακισμένο του ισραηλινού στρατού έκανε περιπολίες στην πόλη, πίσω από εκσκαφέα του Μηχανικού, σε κεντρικό δρόμο της Τζενίν.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν με δελτίο Τύπου πως «συνεχίζουν την επιχείρηση στην Τζενίν» κατά την οποία σκοτώθηκε «ορισμένος αριθμός τρομοκρατών» και βρέθηκαν εκρηκτικά τοποθετημένα σε δρόμους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, ο θάνατος παιδιού, του «Ουάσιμ Αχέντ Τζαραντάτ (15 ετών) στην Τζενίν αυξάνει τον αριθμό των μαρτύρων στους 11 εξαιτίας της επίθεσης της κατοχής στην πόλη από την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων παιδιών».

Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος κατήγγειλε ότι ασθενοφόρο της έγινε στόχος ισραηλινών πυρών στην Τζενίν καθώς προσπαθούσε να διακομίσει τραυματία.

Το βράδυ συνεχίζονταν ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε ισραηλινούς στρατιωτικούς και ενόπλους με καλυμμένα τα πρόσωπα, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως διεξάγει επιχείρηση στη βάση πληροφοριών για «τρομοκρατικές δραστηριότητες ενόπλων που ανήκουν στις τρομοκρατικές οργανώσεις Χαμάς και Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ στην περιοχή της Τζενίν».

Εκανε λόγο για «ανταλλαγές πυρών» ανάμεσα σε δυνάμεις του και «οπλισμένους τρομοκράτες». «Κατά τη διάρκεια των ανταλλαγών πυρών, χτυπήθηκαν άνθρωποι που δεν είχαν εμπλακεί» στις εχθροπραξίες, πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας πως «εξετάζει τις κατηγορίες» γι’ αυτό.

«Αδέσποτη σφαίρα»

Πολλά καταστήματα κατέβασαν ρολά. Ο Αμερ Μανάσρα, παλαιστίνιος ανεξάρτητος δημοσιογράφος, 25 ετών, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο από το κρεβάτι του σε νοσοκομείο πως τον πέτυχε στο πίσω μέρος του ποδιού «αδέσποτη σφαίρα που βλήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις» κοντά στην είσοδο του καταυλισμού προσφύγων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, χειρουργός που εργαζόταν σε κρατικό νοσοκομείο της Τζενίν βρίσκεται ανάμεσα στους νεκρούς. «Ο Ουσαγέντ Τζαμπάριν σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών στρατών καθώς πήγαινε στο νοσοκομείο», τόνισε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε ότι εκπαιδευτικός, ο Αλάμ Τζαραντάτ, καθώς και ανήλικος, συμπεριλαμβάνονται στους νεκρούς.

Εξαιτίας της ισραηλινής επιχείρησης χρειάστηκε ν’ απομακρυνθούν εσπευσμένα μαθητές και προσωπικό σχολείων στην Τζενίν και στον παρακείμενο καταυλισμό προσφύγων, πάντα σύμφωνα με το WAFA.

Αργότερα, μαθητές συγκεντρώθηκαν σε τζαμί στην ανατολική Τζενίν για την κηδεία του Αλάμ Τζαραντάτ, το φέρετρο του οποίου ήταν τυλιγμένο με πράσινη σημαία της Χαμάς.

Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε την έφοδο, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της πως ο στρατός του Ισραήλ «σκοτώνει αθώους, γιατρούς και καταστρέφει υποδομές παλαιστινιακών νοσοκομείων, πόλεων και χωριών».

«Αντιτρομοκρατικές»

Ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει συχνά στην Τζενίν επιχειρήσεις που χαρακτηρίζει «αντιτρομοκρατικές», με σκοπό κατ’ αυτόν ν’ αποτραπούν αντιισραηλινές επιθέσεις στο Ισραήλ και στη Δυτική Οχθη.

Η βία στην κατεχόμενη περιοχή, ήδη στα ύψη τα τελευταία χρόνια, κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας τον Οκτώβριο.

Τουλάχιστον 517 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις ή επιθέσεις εποίκων στη Δυτική Οχθη από την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Το ίδιο διάστημα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 12 Ισραηλινοί στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη σε παλαιστινιακές επιθέσεις, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα των ισραηλινών αρχών.

Τρία λεπτά τρόμου για την επιστροφή των ομήρων

Η μόλις 19 ετών Νάαμα Λεβι και άλλα έξι, νεαρά, σε ηλικία κορίτσια αιχμαλωτίζονται από ενόπλους της Χαμάς στη βάση Ναχάλ Οζ, κατά τη διάρκεια της επίθεσης που εξαπέλυσε κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Η ώρα είναι 9 το πρωί.

Εικόνες φρίκης. Μονάχα έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς τα αποσπάσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα και προβάλλουν ισραηλινά και διεθνή Μέσα Ενημέρωσης στους τηλεοπτικούς δέκτες. Εικόνες φρίκης.

Κορίτσια λίγο μετά την εφηβεία, φορώντας ακόμη τις πιτζάμες τους είναι αιμόφυρτες, παγωμένες από τον φόβο που τις έχει κυριεύσει. Όποιος κοιτά το βίντεο τον νιώθει. Αρκεί το βλέμμα των κοριτσιών ή η προσπάθειά τους να υπακούσουν στις εντολές των ενόπλων της Χαμάς με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα.

«Έχω φίλους στην Παλαιστίνη», βλέπουμε τη Νάαμα, με το αίμα να καλύπτει το πρόσωπό της, να λέει. Νωρίτερα κάποιος από τα μέλη της Χαμάς είχε φωνάξει «σκυλιά! Θα σας πατήσουμε κάτω». Λίγο αργότερα ένας άλλος θα πει στα αγγλικά σε μία από τις ομήρους πως είναι όμορφη.

Τη Νάαμα την έχουμε ξαναδεί – όσοι τουλάχιστον άντεξαν να τη δουν και, κατά συνέπεια, να σκεφτούν πως ίσως έχει πέσει θύμα βιασμού. Πρόκειται για εκείνο το κορίτσι που τον περασμένο Οκτώβριο, λίγες ώρες μετά την επίθεση της Χαμάς, τα μέλη της έσερναν να βάλουν σε ένα αμάξι. Ο καβάλος του παντελονιού της ήταν ποτισμένος με αίμα.

Ο αδερφός της, Άμιτ Λεβι, γράφει το BBC, ανέφερε ότι η οικογένειά της αποφάσισε να δοθεί αυτό το ανατριχιαστικό βίντεο στη δημοσιότητα για να ασκηθεί πίεση στην ισραηλινή ηγεσία αλλά και στη διεθνή κοινότητα ώστε να υπάρξει συμφωνία και η Νάαμα να είναι και πάλι ελεύθερη.

Τα κορίτσια υπηρετούσαν ως παρατηρητές στη βάση Ναχάλ Οζ. Ανάμεσά τους και η Νόα Μαρσιάνο η οποία, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, εντοπίστηκε νεκρή τον περασμένο Νοέμβριο σε κτίριο κοντά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα.

To Φόρουμ για τις οικογένειες των ομήρων και των αγνοουμένων αναφέρει πως «το ανατριχιαστικό βίντεο είναι η πραγματικότητα για την Αγκάμ, τη Ντανιέλα, τη Νάαμα, την Καρίνα και 123 ομήρους επί 229 ημέρες» ενώ, υπογραμμίζει ότι «αυτό το βίντεο είναι μία αναθεματισμένη απόδειξη της αποτυχίας του Ισραήλ να φέρει πίσω τους ομήρους» για να συνεχίσει τονίζοντας πως «η ισραηλινή κυβέρνηση δεν πρέπει να χάσει άλλο χρόνο και πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σήμερα».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είπε πως είναι «σοκαρισμένος» από τις εικόνες και υπόσχεται – επιμένοντας στη στρατιωτική πίεση – να κάνει τα πάντα για να επιστρέψουν πίσω στην ελευθερία οι όμηροι.

«Η βαρβαρότητα των τρομοκρατών της Χαμάς δυναμώνει την αποφασιστικότητά μου να πολεμήσω με όλες μου τις δυνάμεις μέχρι την εξόντωση της Χαμάς για να διασφαλίσω ότι αυτό που είδαμε δεν θα ξανασυμβεί», υπογράμμισε σχετικά με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, πρώην Twitter.

Η δημοσιοποίηση του βίντεο συμπίπτει χρονικά με την απόφαση τριών χωρών στην Ευρώπη, της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας και της Ισπανίας να αναγνωρίσουν την κρατική υπόσταση της Παλαιστίνης αλλά και με την εισήγηση του ειδικού εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού, κατά υπουργού Άμυνας τoυ Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, αλλά και κατά των ηγετών της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, Μοχάμεντ Ντέιφ και Ισμαήλ Χανίγια.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα