Νετανιάχου: «Δεν υπάρχει λιμός στη Γάζα, όλα είναι ψέματα»
Αρνήθηκε ότι υπάρχει «στρατηγική λιμοκτονίας» στην περιοχή. Πυρά κατά της Χαμάς ότι κλέβει την ανθρωπιστική βοήθεια
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ισχυρίστηκε πως ο λιμός στη Λωρίδα της Γάζας είναι «fake news», μια «προπαγάνδα» από τη Χαμάς, την οποία κατηγόρησε επίσης ότι καταχράται την ανθρωπιστική βοήθεια.
«Τι κατάφωρο ψέμα. Δεν υπάρχει ούτε στρατηγική λιμοκτονίας στη Γάζα και δεν υπάρχει λιμός στη Γάζα», υποστήριξε σε χριστιανική εκδήλωση στην Ιερουσαλήμ, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Αμερικανίδας ευαγγελικής πάστορα Πόλα Γουάιτ, επικεφαλής του Γραφείου Πίστης του Λευκού Οίκου.
«Επιτρέπουμε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα – διαφορετικά δεν θα υπήρχαν άνθρωποι στη Γάζα», πρόσθεσε.
Συνεχίζοντας κατηγόρησε τη Χαμάς ότι είναι εκείνη που εμποδίζει τη διανομή της βοήθειας στην περιοχή, επισημαίνοντας πως το Ισραήλ έχει προμηθεύσει 1,9 εκατομμύρια τόνους τροφίμων στη Γάζα από την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ, σχεδόν δυόμισι χρόνια πριν.
«Η Χαμάς ληστεύει και κλέβει την ανθρωπιστική βοήθεια και μετά κατηγορεί το Ισραήλ ότι δεν την παρέχει», υποστήριξε.
Ο Νετανιάχου αναφέρθηκε και στην εφαρμογή ασφαλών διαδρόμων το περασμένο Σαββατοκύριακο, που επέτρεψαν την είσοδο τροφίμων στη Γάζα, με δεκάωρες παύσεις στις εχθροπραξίες για ανθρωπιστικούς λόγους. Αυτό, όπως είπε, αφαίρεσε από τον ΟΗΕ κάθε «πρόφαση και ψέμα» ότι δεν μπορούσε να μεταφέρει την ανθρωπιστική βοήθεια λόγω κινδύνου.
«Ο ΟΗΕ δεν έχει πια καμία δικαιολογία. Καμία. Σταματήστε να λέτε ψέματα. Σταματήστε να ψάχνετε προφάσεις», τόνισε. «Κάντε αυτό που πρέπει και σταματήστε να κατηγορείτε το Ισραήλ για αυτό το εξωφρενικό ψεύδος».
Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε επίσης τη φιλία μεταξύ Χριστιανών και Εβραίων ως «τον ακρογωνιαίο λίθο της παρούσας και μελλοντικής δυνατότητας να ζούμε σε έναν ελεύθερο, ευημερούντα και ειρηνικό κόσμο».
Μια συμμαχία, όπως προειδοποίησε, που «απειλείται από τον ισλαμικό φονταμενταλισμό, ο οποίος επιδιώκει να υποτάξει κάθε Μουσουλμάνο που θεωρεί αιρετικό και να εξαλείψει τόσο την αμερικανική όσο και την ισραηλινή παρουσία στη Μέση Ανατολή».
Το Ισραήλ, συνέχισε, είναι ο «προστάτης του Χριστιανισμού στη Μέση Ανατολή». Ωστόσο, «η αλήθεια αυτή αντιστρέφεται», πρόσθεσε.
«Βλέπουμε την προσπάθεια να διαρρηχθεί αυτός ο δεσμός, στην Αμερική και αλλού. Αυτή η συμμαχία που προωθεί τις ιουδαιοχριστιανικές αξίες, που προστατεύει τους Χριστιανούς στο Ισραήλ όπως πουθενά αλλού στη Μέση Ανατολή», δήλωσε. Το εβραϊκό κράτος, είπε, παρουσιάζεται από «επί πληρωμή influencers» στην αμερικανική τηλεόραση ως εχθρός του Χριστιανισμού. «Τι τρέλα, τι ψέματα. Τι διαστρέβλωση της αλήθειας», τόνισε.
ΟΗΕ: Η πείνα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως όπλο
Η πείνα δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται «σαν όπλο πολέμου», τόνισε εκ νέου τη Δευτέρα (28/7) ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την ομιλία του, μέσω βιντεοσύνδεσης, στη Σύνοδο του ΟΗΕ για τα Συστήματα Τροφίμων που διεξάγεται στην Αιθιοπία.
Την Κυριακή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι το ποσοστό υποσιτισμού στη Λωρίδα της Γάζας φτάνει «σε ανησυχητικά επίπεδα», με «κορύφωση των θανάτων τον Ιούλιο». Από τους 74 θανάτους λόγω του υποσιτισμού που έχουν καταγραφεί στον παλαιστινιακό θύλακα από την αρχή του έτους, οι 63 καταγράφηκαν τον Ιούλιο, ανάμεσά τους 24 παιδιά κάτω των 5 ετών, ένα παιδί άνω των 5 ετών και 38 ενήλικες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Επίθεση Ισραηλινών εποίκων και σε Χριστιανικό χωριό
Και ενώ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόβαλε το Ισραήλ ως τον «προστάτη του Χριστιανισμού» στη Μέση Ανατολή, τη Δευτέρα ανακοινώθηκε πως οι ισραηλινοί έποικοι πραγματοποίησαν μια ακόμη επίθεση στη Δυτική Όχθη, αυτή τη φορά κατά του χριστιανικού χωριού της Ταϊμπέχ.
«Ισραηλινοί έποικοι εξαπέλυσαν τρομοκρατική επίθεση την νύκτα κατά του παλαιστινιακού χριστιανικού χωριού της Ταϊμπέχ, πυρπολώντας παλαιστινιακά αυτοκίνητα, εκτόξευσαν ρατσιστικές απειλές στα εβραϊκά κατά κατοικιών και περιουσιακών στοιχείων», ανέφερε η Παλαιστινιακή Αρχή στο Χ.
Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν σύνθημα σε τοίχο: «Αλ-Μουγαγέρ, θα το μετανιώσεις». Είναι το όνομα γειτονικού χωριού που έχει γίνει επίσης κατά το παρελθόν στόχος επιθέσεων των ισραηλινών εποίκων.
«Είτε επιτίθενται κατά χριστιανικού χωριού είτε κατά μουσουλμανικών παλαιστινιακών κοινοτήτων κτηνοτρόφων, οι εξτρεμιστές έποικοι μπορούν να ισχυρίζονται ότι ο θεός τους έδωσε την γη αυτή. Αλλά δεν είναι τίποτε παραπάνω από εγκληματίες και απορρίπτονται από όλες τις θρησκείες», έγραψε στο Χ ο Γερμανός πρεσβευτής στο Ισραήλ Στέφεν Ζάιμπερτ.
Η Ταϊμπέχ είναι ένα παλαιστινιακό χωριό 1.300 κατοίκων, αποκλειστικά χριστιανών. Πολλοί ανάμεσά τους έχουν διπλή παλαιστινιακή και αμερικανική υπηκοότητα. Το χωριό είναι γνωστό ως τόπος προσκυνήματος, αλλά και για το παλιότερο ζυθοποιείο των παλαιστινιακών εδαφών.
Τα τελευταία χρόνια, το χωριό της Ταϊμπέχ έχει γίνει στόχος πλήθους επιθέσεων, κυρίως εμπρησμών κατά αρχαίας βυζαντινής εκκλησίας. Στα γειτονικά χωριά, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά το διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου και αποθήκες καταστράφηκαν από τους εβραίους εποίκους. Ο αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ Μάικ Χάκαμπι επισκέφθηκε στις 19 Ιουλίου την Ταϊμπέχ και κατήγγειλε τις επιθέσεις.
Στις 23 Ιουλίου, περισσότεροι από 70 ισραηλινοί βουλευτές ψήφισαν έκκληση προς την κυβέρνηση Νετανιάχου να προσαρτήσει την Δυτική Οχθη. Το κείμενο δεν έχει νομική ισχύ, αλλά πρόθεσή του είναι να αποτυπώσει «το φυσικό, ιστορικό και έννομο δικαίωμα» του Ισραήλ επί του παλαιστινιακού εδάφους.
Περισσότερο από μισό εκατομμύριο έποικοι είναι εγκατεστημένοι στους παράνομους εβραϊκούς οικισμούς που έχουν οικοδομηθεί κυρίως κατά την τελευταία 20ετία στην κατεχόμενη από το 1967 από το Ισραήλ Δυτική Οχθη.