Νετανιάχου: Διέταξε τον στρατό του Ισραήλ να σχεδιάσει την εκκένωση της Ράφα
Πρόκειται για το τελευταίο καταφύγιο των αμάχων του παλαιστινιακού θύλακα.
Εντολή στον στρατό του Ισραήλ να σχεδιάσει την εκκένωση της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, έδωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Πρόκειται για το τελευταίο καταφύγιο των αμάχων του παλαιστινιακού θύλακα.
Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν καταφύγει στην πόλη που βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο, μετά την εκκένωση των βόρειων περιοχών της Λωρίδας και ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις και οι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ
Η ανακοίνωση του Νετανιάχου έρχεται λίγη ώρα μετά τις επικρίσεις των ΗΠΑ προς την ισραηλινή κυβέρνηση πως δεν έχει πραγματοποιήσει τον απαραίτητο σχεδιασμό για να διασφαλίσει πως οι άμαχοι δεν θα κινδυνεύσουν, αλλά και τις διεθνείς καταγγελίες για τη διαφαινόμενη επίθεση στη Ράφα.
Η Ουάσινγκτον έστειλε μήνυμα στο Ισραήλ πως δεν θα υποστηρίξει κανένα σχέδιο για μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη συγκεκριμένη πόλη και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κατέστησε σαφείς την αμερικανική αντίθεση.
«Οποιαδήποτε μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα αυτήν τη στιγμή, υπό αυτές τις συνθήκες, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο, πιθανόν περισσότερο από ενάμισι εκατομμύριο, Παλαιστίνιους που αναζητούν καταφύγιο και βρήκαν καταφύγιο στη Ράφα χωρίς τη δέουσα προσοχή για την ασφάλειά τους, θα ήταν μια καταστροφή και δεν θα την υποστηρίξουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.
«Δεν έχουμε δει ακόμη καμιά απόδειξη σοβαρού σχεδιασμού μιας τέτοιας επιχείρησης και η διεξαγωγή μιας τέτοιας επιχείρησης τώρα χωρίς σχεδιασμό και χωρίς σκέψη σε μια περιοχή όπου έχουν καταφύγει ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα ήταν καταστροφή», τόνισε και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ.
Επανέλαβε δε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν θα υποστήριζαν» μια τέτοιας κλίμακας επιχείρηση, η οποία ενέχει τον κίνδυνο σημαντικών απωλειών μεταξύ των αμάχων, και υπενθύμισε ότι το πέρασμα της Ράφα είναι ένα ζωτικής σημασίας σημείο για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ολοκλήρωσε την Πέμπτη την περιοδεία του στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, το είπε ευθέως στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τις συνομιλίες τους την Τετάρτη, στην Ιερουσαλήμ, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.
Ωστόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίζεται ανένδοτος ότι οι επιχειρήσεις θα επεκταθούν στη Ράφα. Υπενθυμίζεται πως από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου, έχουν σκοτωθεί περίπου 28.000 παλαιστίνιοι και περίπου 70.000 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιχειρήσεις, στην πλειονότητά τους άμαχοι, γυναίκες και παιδιά.
Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, το Ισραήλ, ισχυριζόμενο πως στην Ράφα δραστηριοποιούνται τέσσερα τάγματα της Χαμάς, σχεδιάζει μια μαζική επίθεση εκτοπίζοντας τους άμαχους Παλαιστίνιους και σπρώχνοντάς τους προς τα σύνορα με την Αίγυπτο.
Η επιχείρηση Ράφα πρέπει να σταματήσει «πριν να είναι πολύ αργά» Ο πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera, Μαρουάν Μπισάρα, επισημαίνει πως η σχεδιαζόμενη επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα έχει αναζωπυρώσει τους φόβους για μια ολοκληρωτική εκκαθάριση των Παλαιστινίων από τη Γάζα. Κάλεσε δε τις χώρες που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία, πρέπει να ασκήσουν κάθε δυνατή πίεση για να αποτρέψουν την επίθεση.
«Ο Νετανιάχου είναι ανένδοτος στο να συνεχίσει στο νότιο άκρο της Γάζας […] Αυτό σημαίνει πως τα πράγματα θα πάνε χειρότερα, όσον αφορά τη μαζική σφαγή ανθρώπων ή, αυτό που φοβόμασταν από την αρχή: Πως δεν πρόκειται απλώς για μια σφαγή αλλά για ένα οργανωμένο σχέδιο για την εκδίωξη των Παλαιστινίων στο Σινά». «Είναι η ώρα για όποιον έχει τη δύναμη ή για όποιον ενδιαφέρεται, ειδικά για εκείνους στην Ουάσιγκτον, στο Λονδίνο, αλλά και εκείνους στο Ριάντ και το Κάιρο, να πάρουν πρωτοβουλίες τώρα, πριν να είναι πολύ αργά», είπε.
Για τους Παλαιστίνιους εκτός από τη φρίκη του πολέμου φαίνεται πως επιστρέφει και ο εφιάλτης της «Νάκμπα», της «καταστροφής» όπως λέγεται. Πρόκειται για μια ιστορική αναφορά στον πόλεμο του 1948, κατά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, που οδήγησε στον μαζικό εκτοπισμό τους και σε τεράστια απώλεια εδαφών. «Όπως έκαναν το 1948, όταν έδιωξαν τον κόσμο από την ιστορική Παλαιστίνη ρίχνοντας βαρέλια με εκρηκτικά στα κεφάλια τους, σήμερα το Ισραήλ το επαναλαμβάνει αυτό μπροστά στα μάτια του κόσμου και σε ζωντανή μετάδοση από τις κάμερες», έχουν επισημάνει αναλυτές.
Πηγή: ieidiseis.gr / Παναγιώτης Κωνσταντίνου