Διεθνή

Νιώθοντας ανασφαλής σε δημόσιους χώρους

6 στα 10 άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας αποφεύγουν δημόσιους χώρους και εκδηλώσεις φοβούμενοι περιστατικά διακρίσεων ή βίας σε βάρος τους

Φωτεινή Πεφτουλίδου
νιώθοντας-ανασφαλής-σε-δημόσιους-χώρ-1029507
Φωτεινή Πεφτουλίδου

Η ανησυχία για την άνοδο του φασισμού και της βίας λόγω μίσους είναι πλέον ευρέως διαδεδομένη στις queer κοινότητες σε όλη την Αμερική.

Το 61% της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δηλώνουν ότι έχουν αποφύγει δημόσιους χώρους ή δημόσιες εκδηλώσεις εξαιτίας του φόβου για διακρίσεις ή ακόμη και βία, σύμφωνα με νέα έρευνα της μη κερδοσκοπικής ομάδας SafeHome.org σε 1000 ενήλικες.

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι μια ανησυχητική πλειοψηφία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας δηλώνει ότι φοβάται να φύγει από το σπίτι και να εισέλθει σε μια κοινωνία πιθανώς εχθρική έναντι του τρόπου έκφρασης αγάπης προς άλλους ανθρώπους ή έκφρασης φύλου, ενός φόβου που ενδεχομένως τροφοδοτείται από ένα κύμα αντί-ΛΟΑΤΚΙ νομοθεσίας, καθώς και από μαζικούς πυροβολισμούς, βία και στοχευμένη παρενόχληση τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα όλων των κοινωνικών στρωμάτων, οι σύμμαχοι τους και οι φοιτητές αντιστέκονται.

Για παράδειγμα, οι φοιτητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Μοντάνα εξακολουθούν να αντιδρούν εναντίον ενός μέιλ που στάλθηκε τον Φεβρουάριο στα μέλη της πανεπιστημιακής ομάδας Queer Straight Alliance απαιτώντας να “μετανοήσουν” στον “λευκό θεό του Χριστιανισμού” και παράλληλα απειλώντας να τους σκοτώσει όλους σε πάρτι εκτός της πανεπιστημιούπολης. Το ανώνυμο μέιλ ισχυρίζεται ότι προέρχεται από το Turning Point USA, μια εθνική δεξιά φοιτητική ομάδα που απαρνήθηκε δημοσίως το μέιλ, αλλά διακινεί ενεργά θεωρίες συνωμοσίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Ακόμη και αν επρόκειτο για μια κενή απειλή ή σαδιστική φάρσα, σε συνδυασμό με την τρέχουσα πολιτική ατμόσφαιρα, οι φοιτητές χάνουν τον ύπνο τους και φοβούνται για τις ζωές τους.

Σε πολιτείες όπως η Φλόριντα και το Τέξας, όπου δεξιοί πολιτικοί έχουν ξεκινήσει μια ομαδική επίθεση κατά των τρανς και queer νέων και εκπαιδευτικών, οι οικογένειες αναγκάζονται να λάβουν αποφάσεις για το αν θα μετακομίσουν σε άλλη πολιτεία με καλύτερη προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων.

Για πολλά ΛΟΑΤΚΙ άτομα, οι διακρίσεις και η απειλή της βίας επιδεινώνονται από τον ρατσισμό, τον ταξισμό, την λιποφοβία και άλλα στίγματα που διαθλώνται μέσα από τη ρητορική των δεξιών ειδημόνων και των πολιτικών. Προς αναζήτηση προσοχής και ψήφων, οι εξτρεμιστές Ρεπουμπλικάνοι δημιούργησαν τον τελευταίο εθνικό πανικό κατά των τρανς και των queer στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ παράλληλα εξαπέλυσαν μια επίθεση πολιτειακών πολιτικών και νομοθετικών ρυθμίσεων που αποσκοπούν στην αφαίρεση των βασικών δικαιωμάτων και της σωματικής αυτονομίας από τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Η τρανς και μη δυαδική νεολαία, καθώς και οι οικογένειες τους, είναι αγαπημένος στόχος των νομοθετών χάρη σε αβάσιμες θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη που επιβεβαιώνει το φύλο, καθώς και με το λεγόμενο “grooming,” μια υποκριτική συκοφαντία που στοχεύει τους εκπαιδευτικούς και άλλους ενήλικες και ξαναζωντάνεψε από αντί-ομοφυλοφιλικές εκστρατείες των προηγούμενων δεκαετιών. Σε πολλές πολιτείες έχουν ξεσπάσει νομικές μάχες, ενώ αυτήν την εβδομάδα ομοσπονδιακός δικαστής στο Αρκάνσας εμπόδισε την πρώτη εθνική απαγόρευση της πολιτειακής περίθαλψης που επιβεβαιώνει το φύλο για τα τρανς νέα άτομα σε μια σημαντική νομική υπόθεση για τις ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την Εκστρατεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι εξτρεμιστές νομοθέτες της ακροδεξιάς έχουν ήδη εισαγάγει περισσότερα από 520 νομοσχέδια κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ το 2023. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, τουλάχιστον 74 μέτρα κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ εγκρίθηκαν νομοθετικά, κυρίως σε Κόκκινες Πολιτείες με συντηρητικά νομοθετικά σώματα. Παρά κάποιες ομοσπονδιακές προστασίες, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στο έλεος των νόμων που διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία.

Μια εθνική δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ αντιτίθενται “στη χρήση θρησκευτικών ιδεολογιών για την άρνηση επιχειρηματικών υπηρεσιών, ιατρικής περίθαλψης και επαγγελματικής απασχόλησης σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα”. Η υποστήριξη για την ισότητα στο γάμο έφτασε το 70%, δηλαδή 40% αύξηση τα τελευταία 20 χρόνια, συνεπώς αποτελεί έναν ακόμη λόγο που οι συντηρητικοί στράφηκαν στην εκμετάλλευση του στίγματος γύρω από τα τρανς και μη δυαδικά άτομα. Αυτό αντικατοπτρίζει την συντριπτική υποστήριξη για την προστασία της ισότητας, ακόμη και σε κράτη όπου πολλαπλασιάζονται οι νομοθεσίες κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Οι πιο ασφαλείς πολιτείες για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα έχουν υιοθετήσει προληπτικά μέτρα υπέρ της ισότητας, όπως προστασία κατά του εκφοβισμού και των διακρίσεων, καθώς και νόμους για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης μεταξύ των queer νέων. Οι ασφαλέστερες πολιτείες αυτήν την στιγμή είναι η Καλιφόρνια, το Μέιν, η Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ.

Ακόμα και στις πολιτείες με προστασίες υπέρ της ισότητας, οι ομάδες για τα δικαιώματα των πολιτών υποστηρίζουν ότι οι νόμοι που διέπουν τα γονικά δικαιώματα πρέπει να επικαιροποιηθούν για να προστατεύσουν τους queer γονείς και τις οικογένειές τους.

“Όταν οι πολιτείες και τα δικαστήρια αρνούνται να δώσουν στις ΛΟΑΤΚΙ οικογένειες την ίδια προστασία με τις υπόλοιπες οικογένειες, αφήνουν τους γονείς με τον κίνδυνο να αποκλειστούν από τη ζωή του παιδιού τους και τα παιδιά με τον κίνδυνο να χάσουν έναν γονέα που τα αγαπά και τα φροντίζει”, δήλωσε πρόσφατα η Nesta Johnson, δικηγόρος στο Εθνικό Κέντρο για τα Δικαιώματα των Λεσβιών.

ΠΗΓΗ: truthout.org

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα