Διεθνή

Νομιμοποίηση κάνναβης για ψυχαγωγία στην Γερμανία – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Κι όμως δεν πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο! Η Γερμανία γίνεται η τρίτη χώρα της Ε.Ε που νομιμοποιεί την χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Parallaxi
νομιμοποίηση-κάνναβης-για-ψυχαγωγία-1141089
Parallaxi

Ξέφρενοι πανηγυρισμοί έλαβαν μέρος στο κέντρο του Βερολίνου, μπροστά από την πύλη του Βρανδεμβούργου. Μετά την Μάλτα το 2021 και το Λουξεμβούργο το 2023, έρχεται η σειρά της Γερμανίας να νομιμοποιήσει την ψυχαγωγική χρήση κάνναβης. Αυτό το μέτρο, ωστόσο, επέφερε ποικίλες αντιδράσεις, διχάζοντας τους πολίτες, τους υγειονομικούς, και την πολιτική σκηνή της χώρας.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοθέτημα με 407 ψήφους υπέρ και 226 κατά, ανοίγοντας τον δρόμο για την ελεύθερη αγορά κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς. 

Η επιτρεπόμενη κατοχή κάνναβης για προσωπική χρήση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 25 γραμμάρια. Ενώ δίνεται η δυνατότητα καλλιέργειας κάνναβης, που δεν πρέπει να ξεπερνάει τον αριθμό των τριών φυτών ανά ενήλικα.  Ο μέγιστος αριθμός κατοχής είναι στα 50 γραμμάρια. 

Η προμήθεια της κάνναβης, θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2024 και θα γίνεται μέσω των μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Λεσχών Κάνναβης». Αυτές οι λέσχες θα μπορούν να καλλιεργούν φυτά σε εξωτερικούς χώρους, κι όχι σε κατοικημένα κτίρια, με τον μέγιστο αριθμό μελών να μην υπερβαίνει τα 500 άτομα. Η πώληση κάνναβης στα μέλη θα είναι μέχρι 25 γραμμάρια την ημέρα και 50 γραμμάρια τον μήνα. Οι λέσχες θα ελέγχονται μία φορά τον χρόνο και τα μέλη της πρέπει να διαμένουν στην Γερμανία τουλάχιστον έξι μήνες.  

Αντιδράσεις

Σύμφωνα με τα γερμανικά Μ.Μ.Ε., οι ένθερμοι υποστηρικτές του νομοσχεδίου είναι οι οικολόγοι και οι φιλελεύθεροι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού του σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς. Ο υπουργός υγείας Καρλ Λάουτενμπαχ δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως αυτό το νομοσχέδιο θα περιορίσει την παράνομη διακίνηση κάνναβης, όπως συνέβη και στον Καναδά, με παρόμοιες πολιτικές. Επιπλέον, δεσμεύεται πως θα ληφθούν μέτρα για την ευαισθητοποίηση των νέων στους κινδύνους της χρήσης κάνναβης. 

Ωστόσο, οι ιατρικές ενώσεις ανησυχούν για την έξαρση χρήσης, ειδικά στις νεότερες ηλικίες. Η κατανάλωση κάνναβης έχει αρνητικές συνέπειες στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους νέους κάτω των 25 ετών. Η ειδική στην πρόληψη του εθισμού, Κάτια Ζάιντελ, δήλωσε πως: «η νέα νομοθεσία είναι μια καταστροφή, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την ανεξέλεγκτη κατανάλωση».

Το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, με εκπρόσωπο τον βουλευτή Τόρστεν Φράι, ανέφερε στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine πως θα ακυρώσουν την νομοθεσία, όταν βρεθούν στην εξουσία. Συγκεκριμένα, δήλωσε:  «Κατά τη γνώμη μας, η πολιτική για τα ναρκωτικά, κυρίως σε ό,τι αφορά την προστασία των νέων, είναι ένα ζήτημα τόσο κεντρικής σημασίας που θα ανακαλέσουμε τη νομιμοποίηση της κάνναβης, αν κερδίσουμε την εξουσία». 

Τι συμβαίνει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα

Τέλη του 2021 η Μάλτα έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που νομιμοποίησε την ελεύθερη κάνναβη, ιδρύοντας και τις πρώτες «Λέσχες Κάνναβης». Ένα από τα προβλήματα που καλούταν να λύσει η νησιωτική χώρα είναι η ακρίβεια, καθώς η παράνομη κάνναβη, είναι φθηνότερη και στρέφει τους πολίτες προς την μαύρη αγορά.

Ένα από τα πρώτα βήματα που ακολούθησαν για την ρύθμιση του προβλήματος είναι η ίδρυση της ARUC, μιας επιτροπής που ελέγχει τις τιμές της προς πώληση κάνναβης. Προϋποθέσεις πώλησης είναι, μεταξύ άλλων, τα ιδρυτικά μέλη κάθε λέσχης να είναι τουλάχιστον τρία και να είναι μόνιμοι κάτοικοι της Μάλτας πέντε χρόνια. Επίσης, θεσπίστηκαν προϋποθέσεις και για την ποιότητα της, καθώς άδεια δίνεται μόνο «για εγκεκριμένες νομίμως ποικιλίες της Ευρωπαϊκής ή της διεθνούς αγοράς».

Επιπλέον οι πιέσεις της Καθολικής Εκκλησίας, σε συνεργασία με 57 οργανώσεις και «ομάδες πίεσης» για την κατάργηση του νομοσχεδίου αποδείχθηκαν μάταιες.

Από την άλλη, στο Λουξεμβούργο επιτρέπεται η καλλιέργεια μέχρι και τεσσάρων φυτών κάνναβης ανά νοικοκυριό για προσωπική χρήση. Η αγορά σπόρων γίνεται είτε από εγκεκριμένα καταστήματα, είτε από εξωτερικό, είτε από το διαδίκτυο. Ωστόσο, απαγορεύεται η μεταφορά, η κατανάλωση και το εμπόριο (εκτός των σπόρων) κάνναβης σε δημόσιους χώρους και διώκεται ποινικά. 

Στην Ελλάδα η κατανάλωση κάνναβης είναι επιτρεπτή αποκλειστικά για ιατρικούς σκοπούς. Είναι αξιοσημείωτο πως η χώρα μας είναι από τις τελευταίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκσυγχρόνισε την νομοθεσία για την ιατρική χρήση της. Η καλλιέργεια παραμένει παράνομη, όχι όμως η αγορά σπόρων, καθώς αποτελούν πρώτη ύλη για προϊόντα καλλυντικών, σαπουνιών, ελαίου και ζωοτροφών. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα