Διεθνή

Νότια Κορέα: Τι κρύβεται πίσω από τα εγκλήματα με ανεξήγητο κίνητρο

«Η χώρα μας ήταν μια από τις ασφαλέστερες στον κόσμο, αλλά τώρα τελευταία δεν μπορώ να το πω αυτό πια, τι συμβαίνει;»

Parallaxi
νότια-κορέα-τι-κρύβεται-πίσω-από-τα-εγκ-1044936
Parallaxi

Ένα μαχαίρι που πετάγεται μέσα σε ένα γεμάτο βαγόνι του μετρό. Ένας επιτιθέμενος, που κυνηγάει αγοραστές, μαχαιρώνει άγρια στο δρόμο.

Αυτοί οι εφιάλτες έπαιξαν στο μυαλό πολλών Νοτιοκορεατών μετά από μια μαζική επίθεση με μαχαίρι την περασμένη εβδομάδα – τη δεύτερη στη χώρα μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Η πρώτη συνέβη στις 21 Ιουλίου, όταν ένας άνδρας επιτέθηκε σε εργαζόμενους στην πρωτεύουσα, σκοτώνοντας ένα άτομο και μαχαιρώνοντας άλλα τρία σε σταθμό του μετρό. Αργότερα δήλωσε στην αστυνομία ότι ζούσε μια δυστυχισμένη ζωή και «ήθελε να κάνει και τους άλλους δυστυχισμένους».

Στη συνέχεια, στις 3 Αυγούστου, 14 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Seongnam, νοτιοανατολικά της Σεούλ, όταν ένας άνδρας έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε πεζούς κοντά σε στάση του μετρό και στη συνέχεια έτρεξε σε ένα πολυκατάστημα, όπου μαχαίρωσε εννέα άτομα. Μια γυναίκα πέθανε αργότερα από τα τραύματά της.

Ο δεύτερος δράστης, ο Choi Won-jong, μπορεί να είχε πάρει σημειώσεις από τον πρώτο, όπως έδειξαν αργότερα τα στοιχεία. Ο 22χρονος ήταν οδηγός διανομών και εγκατέλειψε το λύκειο και είχε διαγνωστεί με σχιζοειδή διαταραχή προσωπικότητας. Η αστυνομία δήλωσε ότι είχε ψάξει στο Google για ειδήσεις σχετικά με την πρώτη επίθεση.

«Τι συμβαίνει στη Νότια Κορέα αυτές τις μέρες;» φώναζαν μετά οι πολίτες στο διαδίκτυο – ζαλισμένοι από τα απανωτά μαχαιρώματα σε ένα έθνος που κατά τα άλλα είναι γνωστό για τα χαμηλά ποσοστά βίαιων εγκλημάτων. «Η χώρα μας ήταν μια από τις ασφαλέστερες στον κόσμο… αλλά πρόσφατα δεν μπορώ να το πω αυτό πια», σχολίασε κάποιος στο YouTube.

Μη ρωτάς γιατί

Στη Νότια Κορέα, είναι γνωστά ως εγκλήματα «Don’t Ask Why» ή Mudjima – ανεξήγητες πράξεις βίας με στόχο αγνώστους, που δεν οδηγούνται από προσωπική σχέση με τα θύματα ή προφανές κίνητρο. Ενώ το κοινό τα αποκαλούσε Mudjima εδώ και χρόνια, μόλις το 2022 η αστυνομία της Νότιας Κορέας χαρακτήρισε επίσημα τα εγκλήματα αυτά ως ξεχωριστή κατηγορία: «Εγκλήματα με αφύσικο κίνητρο».

Με συγκεκριμένους ορισμούς και μια ειδική ομάδα εργασίας που συστάθηκε για την καταπολέμησή τους, η κίνηση αυτή φάνηκε να δείχνει ότι οι αρχές παίρνουν επιτέλους στα σοβαρά τα εγκλήματα αυτά. Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η αστυνομία κατέγραψε 18 πράξεις Mudjima.

Ενώ τα συνολικά στοιχεία δε δείχνουν αύξηση των βίαιων εγκλημάτων – η Νότια Κορέα κατέγραψε πέρυσι τα χαμηλότερα ποσοστά της εδώ και μια δεκαετία – οι πρόσφατες μαχαιριές έχουν οδηγήσει στην αντίληψη ότι οι πράξεις Mudjima είναι πιο συχνές και η κοινωνία πιο επικίνδυνη.

Οι ΗΠΑ της Ασίας

Αυτό έχει οδηγήσει ακόμη και ορισμένους σχολιαστές να κάνουν συγκρίσεις με τις ΗΠΑ, με διαδικτυακά σχόλια: «Είναι η αμερικανική νοοτροπία που γίνεται viral στη Νότια Κορέα» και «η Νότια Κορέα έγινε η Αμερική της Ασίας». Ωστόσο, οι ειδικοί επαναλαμβάνουν ότι η Νότια Κορέα παραμένει μια πολύ ασφαλής χώρα. «Τα ποσοστά δολοφονιών και άλλων βίαιων εγκλημάτων είναι πολύ χαμηλά σε σύγκριση με άλλες χώρες και μειώνονται σταθερά τα τελευταία 10 χρόνια», δήλωσε ο καθηγητής Hyojong Song, ειδικός εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κορέας στη Σεούλ.

Το ποσοστό ανθρωποκτονιών της Νότιας Κορέας – που μειώθηκε σε 1,3 δολοφονίες ανά 100.000 άτομα – είναι το μισό του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ και λιγότερο από το ένα πέμπτο του ποσοστού δολοφονιών της Αμερικής. Και υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στα όπλα. Πολλοί στο διαδίκτυο δήλωσαν ότι οι χονδροειδείς συγκρίσεις με τις ΗΠΑ κρύβουν αυτό που πρέπει να κάνουν οι αρχές σε τοπικό επίπεδο: “Πρέπει να ρίξουν μια ματιά στα ίδια τα κοινωνικά ζητήματα της Νότιας Κορέας που οδήγησαν σε αυτό”, έγραψε ένας χρήστης.

Ενώ οι λεπτομέρειες γύρω από τους δράστες είναι ακόμη ασαφείς, τα λίγα που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής έχουν ήδη τροφοδοτήσει την οργή του κοινού. «Αυτές τις μέρες υπάρχουν άνεργοι αποτυχημένοι που ξεσπούν τα δεινά τους σε όλους τους άλλους», έγραψε ένας χρήστης στο Tiktok.

Ένας άλλος, στο Youtube, υποστήριξε ότι «στο παρελθόν μόνο ψυχοπαθείς θα έκαναν κάτι τέτοιο, αλλά τώρα ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι απλοί άνθρωποι γίνονται δολοφόνοι. Οι άνθρωποι δεν έχουν ελπίδα, το αίσθημα του πανικού είναι υψηλό και το αίσθημα της ευτυχίας χαμηλό».

Οι ειδικοί έχουν επισημάνει τις υποκείμενες κοινωνικές πιέσεις στην κοινωνία της Νότιας Κορέας – από τις ασταθείς προοπτικές απασχόλησης και στέγασης, μέχρι το συνεχιζόμενο στίγμα γύρω από την ψυχική υγεία και την έλλειψη υπηρεσιών υποστήριξης. Η αστυνομία δήλωσε ότι η Choi δεν είχε λάβει επαρκή θεραπεία. «Βασικά, νομίζω ότι πρέπει να έχουμε κάποια συναισθηματικά και εργαλειακά συστήματα κοινωνικής υποστήριξης ή πολιτικές που μπορούν να βοηθήσουν όσους είναι αποσυνδεδεμένοι από την κοινωνία, χωρίς κοινωνικό δεσμό», δήλωσε ο καθηγητής Song στο BBC.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα