NYT: Το Ισραήλ βομβάρδισε τη Τζαμπαλίγια με το δεύτερο ισχυρότερο όπλο του
Τα στοιχεία και η ανάλυση δείχνουν ότι ο ισραηλινός στρατός έριξε τουλάχιστον δύο βόμβες των 2.000 λιβρών στην περιοχή
Το Ισραήλ χρησιμοποίησε τουλάχιστον δύο βόμβες των 2.000 λιβρών κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής την Τρίτη στην Τζαμπαλίγια, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή βόρεια της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες και την ανάλυση που πραγματοποίησαν οι New York Times από δορυφορικές εικόνες, φωτογραφίες και βίντεο.
Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα «Νοσοκομειακοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από την επίθεση. Το Ισραήλ δήλωσε ότι στόχευε έναν διοικητή και μαχητές της Χαμάς, καθώς και το δίκτυο υπόγειων σηράγγων που χρησιμοποιεί η Χαμάς, η μαχητική οργάνωση που ελέγχει τη Γάζα, για να κρύβει όπλα και μαχητές. Η χρήση τέτοιων βομβών από το Ισραήλ, του δεύτερου μεγαλύτερου τύπου στο οπλοστάσιό του, δεν είναι ασυνήθιστη και το μέγεθός τους είναι γενικά το μεγαλύτερο που χρησιμοποιούν τακτικά οι περισσότεροι στρατοί. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στόχευση υπόγειων υποδομών, αλλά η ανάπτυξή τους σε μια πυκνή και πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως η Τζαμπαλίγια έχει εγείρει ερωτήματα αναλογικότητας– κατά πόσον οι επιδιωκόμενοι στόχοι του Ισραήλ δικαιολογούν τον αριθμό των νεκρών αμάχων και την καταστροφή που προκαλούν τα χτυπήματά του. Τα στοιχεία και η ανάλυση δείχνουν ότι ο ισραηλινός στρατός έριξε τουλάχιστον δύο βόμβες των 2.000 λιβρών στην περιοχή. Οι δύο κρατήρες πρόσκρουσης έχουν πλάτος περίπου 40 πόδια – διαστάσεις που συνάδουν με υπόγειες εκρήξεις που θα παρήγαγε αυτός ο τύπος όπλου σε ελαφρύ, αμμώδες έδαφος, σύμφωνα με τεχνική μελέτη του 2016 από την Armament Research Services, μια συμβουλευτική εταιρεία έρευνας πυρομαχικών».
Ακόμα επισημαίνεται ότι «Η μόνη μεγαλύτερη βόμβα στο οπλοστάσιο του Ισραήλ είναι 4.500 με 5.000 λίβρες, σύμφωνα με τον Jeremy Binnie, συντάκτη για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική της εταιρείας αμυντικών πληροφοριών Janes».
Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει τον αριθμό και τον συγκεκριμένο τύπο όπλων που χρησιμοποίησε στην Τζαμπαλίγια, υπογραμμίζεται ακόμα στο δημοσίευμα.
Οι αλλεπάλληλοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στα νοσοκομεία στη Γάζα. Οι γιατροί φέρεται να αναγκάζονται να χειρουργούν τους ασθενείς χωρίς τα απαραίτητα φάρμακα, ενώ οι νοσηλευτικές υποδομές πάσχουν από έλλειψη καυσίμων και ρεύματος.
Μετά τις πιέσεις που έχει δεχθεί από τον ΟΗΕ, ανθρωπιστικές οργανώσεις και τις ΗΠΑ, το Ισραήλ έχει καταρτίσει ένα σχέδιο για την μεταφορά καυσίμων στη νότια Γάζα, κάτω υπό διεθνή παρακολούθηση. Άλλωστε είναι κοινό αίτημα πολλών οργανώσεων να επιτραπεί η είσοδος
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο παροχής καυσίμων
Μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ επέβαλε «πλήρη πολιορκία» στη Γάζα, κόβοντας την ηλεκτρική ενέργεια και εμποδίζοντας τη διέλευση καυσίμων, τροφίμων και ιατρικών προμηθειών στον θύλακα.
Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ επέτρεψε σε περιορισμένο αριθμό φορτηγών που μετέφεραν προμήθειες στη Γάζα από την Αίγυπτο, αλλά μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να επιτρέψει την είσοδο καυσίμων στη Λωρίδα, επικαλούμενο ανησυχίες ότι η Χαμάς θα πάρει τα καύσιμα.
Μετά από την διεθνή κατακραυγή, οι Ισραηλινοί κατάρτισαν ένα σχέδιο, το οποίο προβλέπει ότι βυτιοφόρα με καύσιμα από την Αίγυπτο θα εισέρχονταν στη λωρίδα της Γάζας με μια συγκεκριμένη ποσότητα καυσίμων που θα επαρκούσε για τη λειτουργία νοσοκομείων και άλλων ανθρωπιστικών εγκαταστάσεων για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Axios, κάθε βυτιοφόρο καυσίμων θα συνοδεύεται από μια ομάδα του ΟΗΕ που θα το παρακολουθεί στενά και θα διασφαλίζει ότι τα καύσιμα θα παραδίδονται στα νοσοκομεία για τον προβλεπόμενο σκοπό. Όταν δε τα καύσιμα εξαντληθούν ξανά, η διαδικασία θα λάβει χώρα ξανά για άλλο ένα σύντομο και περιορισμένο χρονικό διάστημα, δήλωσαν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι.
Αιγύπτιος αξιωματούχος αποκάλυψε στην εφημερίδα του Κατάρ «Al-Arabi Al-Jadid» νέες λεπτομέρειες σχετικά με την ισραηλινή αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε το Κάιρο την περασμένη Τετάρτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ισραήλ αναζητούσε μια λύση για να φέρει μια περιορισμένη ποσότητα καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας για να καλύψει τις ανάγκες των νοσοκομείων, χωρίς να φτάσει στη Χαμάς.
Η πηγή ανέφερε ότι επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο συντονιστής των κυβερνητικών επιχειρήσεων στα εδάφη ταγματάρχης Ρασάν Αλιγιάν και σημείωσε ότι «είναι πιθανό η κίνηση αυτή να προέκυψε από την πίεση προς την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία ισχυρίζεται ότι δίνει «πράσινο φως» στο Ισραήλ.»
«Δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», ανέφερε γιατρός στο νοσοκομείο της Γάζας
Ο Δρ. Ahmed Mokhallalati, επικεφαλής του τμήματος πλαστικής χειρουργικής στο νοσοκομείο Al – Shifa στη Γάζα, αναφέρει πως το νοσηλευτικό σύστημα της Λωρίδας της Γάζα καταρρέει μέρα με την ημέρα.
«Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα», ανέφερε ο Mokhallalati στο Al Jazeera. «Στο νοσοκομείο όλα τα κρεβάτια είναι γεμάτα, οι άνθρωποι νοσηλεύονται στο έδαφος, έχουμε πάνω από 50.000 άτομα που αναζητούν επίσης καταφύγιο. Αλλά οι συνθήκες στο νοσοκομείο είναι αρκετά δυσάρεστες.»
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «Είμαι χειρουργός και ασχολούμαι με ασθενείς με εγκαύματα και δεν μπορούμε να καθαρίσουμε τα τραύματα τους, καθώς δεν έχουμε κανένα μέσο για να κρατήσουμε καθαρό οποιοδήποτε εξοπλισμό του νοσοκομείου.»