Διεθνή

Ο CEO της Boeing παραδέχεται ότι η ασφάλεια «απέχει πολύ από το να είναι τέλεια»

Η εταιρεία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από τότε που μια πόρτα έπεσε από ένα ολοκαίνουργιο αεροπλάνο 737 Max κατά τη διάρκεια μιας πτήσης της Alaska Airlines

Parallaxi
ο-ceo-της-boeing-παραδέχεται-ότι-η-ασφάλεια-απ-1123393
Parallaxi

Πριν από την ακρόαση της υποεπιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ, είπε ότι «η κουλτούρα μας απέχει πολύ από το να είναι τέλεια, αλλά αναλαμβάνουμε δράση και σημειώνουμε πρόοδο. Αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα της κατάστασης».

Η εταιρεία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από τότε που μια πόρτα έπεσε από ένα ολοκαίνουργιο αεροπλάνο 737 Max κατά τη διάρκεια μιας πτήσης της Alaska Airlines, αφήνοντας μια τεράστια τρύπα στο πλάι του, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν επιβάτες.

Στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης έρευνας, οι πληροφοριοδότες της Boeing δήλωσαν στη Γερουσία τον Απρίλιο ότι τα μοντέλα 737 Max, 787 Dreamliner και 777 είχαν σοβαρά προβλήματα παραγωγής.Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με τη στάση της Boeing όσον αφορά την ασφάλεια και τις συνθήκες ελέγχου της ποιότητας στα εργοστάσιά της δεν είναι καινούργιες.

Η εταιρεία αντιμετώπισε έντονη κριτική πριν από πέντε χρόνια, αφού δύο αεροσκάφη 737 Max χάθηκαν σε ξεχωριστά, αλλά σχεδόν πανομοιότυπα δυστυχήματα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 346 άνθρωποι.Τον Οκτώβριο του 2018, η συντριβή της Lion Air οδήγησε στην προσωρινή καθήλωση των Boeing 737 Max.Και οι 189 επιβαίνοντες στην πτήση έχασαν τη ζωή τους μετά τη συντριβή του αεροσκάφους στη Θάλασσα της Ιάβας 13 λεπτά μετά την απογείωσή του από την Τζακάρτα της Ινδονησίας.

Τον Μάρτιο του 2019, μια πτήση της Ethiopian Airlines, με ένα Boeing 737 Max, συνετρίβη έξι λεπτά μετά την απογείωσή του από την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα. Και οι 157 επιβαίνοντες σκοτώθηκαν, ενώ οι δύο αυτές συντριβές συνδέθηκαν με ελαττωματικά συστήματα ελέγχου πτήσης.

Ο κ. Καλχούν αναμένεται επίσης να ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες που επλήγησαν, σε μια διαδικασία που θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που θα καταθέσει ενώπιον της επιτροπής κατά τη διάρκεια της θητείας του ως διευθύνων σύμβουλος.

Μετά τα περιστατικά του 2018 και του 2019, τα μέλη των οικογενειών των νεκρών, ορισμένα από τα οποία εξακολουθούν να εργάζονται για την επίλυση νομικών αξιώσεων κατά της εταιρείας, έχουν μιλήσει ζητώντας δικαιοσύνη. Αρκετοί σχεδιάζουν να παραστούν στην ακρόαση της Τρίτης.

Ο Ντέιβ Καλχούν  ο οποίος έχει επίσης διατελέσει πρόεδρός της τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δήλωσε επίσης στις προετοιμασμένες δηλώσεις του ότι είναι “ευγνώμων” που δεν υπήρξαν θύματα κατά τη διάρκεια του περιστατικού της Alaska Airlines. Τον Μάιο, η εταιρεία παρουσίασε επίσης στις ρυθμιστικές αρχές ένα σχέδιο με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των αεροσκαφών της.

Με πληροφορίες από BBC

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα