Ο Ίλον Μασκ έχασε τρία μεγάλα στοιχήματα μέσα σε μία ημέρα

Σε όλη του την καριέρα πήρε ρίσκα, που θα προκαλούσαν σε άλλους επιχειρηματίες πανικό.

Parallaxi
ο-ίλον-μασκ-έχασε-τρία-μεγάλα-στοιχήμα-931925
Parallaxi

Σε διάστημα 24 ωρών την περασμένη εβδομάδα, ο Έλον Μασκ έβαλε τρία πολύ μεγάλα στοιχήματα με τρεις πολύ διαφορετικές εταιρείες αποδεικνύοντας ότι αγαπά το ρίσκο. Κάποιες φορές η αγάπη αυτή έχει εκρηκτικά αποτελέσματα. Αλλά ο ίδιος ποντάρει στο γεγονός ότι η τόλμη ή η άγνοια κινδύνου – όπως λένε οι επικριτές του – ακόμη και αν προσωρινά πυροδοτούσε αναταράξεις, σε βάθος χρόνου πάντα τον πήγαινε πιο μπροστά. Στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων δεν μπήκε με συμβατικά, προσεχτικά βήματα.

Μεταξύ Τετάρτης και Πέμπτης το απόγευμα, αφαίρεσε από διασημότητες, δημοσιογράφους και άλλους χρήστες υψηλού προφίλ τη δωρεάν επαλήθευση παλαιού τύπου στο Twitter (μπλε σηματάκι), διακινδυνεύοντας μια εξέγερση των VIP στην πλατφόρμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Υποσχέθηκε ότι η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla Inc. θα /κυνηγήσει τον όγκο των πωλήσεων εις βάρος της κερδοφορίας. Και εκτόξευσε τον πρώτο στο είδος του γιγαντιαίο διαστημικό πύραυλο του SpaceX, ο οποίος εξερράγη στον δρόμο προς τους ουρανούς.

Όλα πήγαν στραβά, είπαν κάποιοι. Αυτό μαρτύρησε και η απώλεια 13 δισ. δολαρίων από την περιουσία του. Για τον ίδιο ήταν «quite a day». Ο ενθουσιασμός του δεν χάθηκε. Και τα μέσα απόρησαν. «Μα δεν καταλαβαίνει τη ζημιά;». Μάλλον τα μέσα δεν κατανοούν ότι για εκείνον τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι ακριβώς ζημιά.

Σε όλη του την καριέρα του πήρε ρίσκα, που θα προκαλούσαν σε άλλους επιχειρηματίες πανικό. Μπορεί πολλά να πει κανείς για τα «εφηβικού παρορμητισμού» τιτιβίσματα του 51χρονου σήμερα επιχειρηματία. Μπορεί να σχολιάσει καυστικά τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις, τις παραξενιές του, την “τσιγκουνιά” που τον κάνει να κοιμάται σε καναπέδες φίλων ή σε ένα μικρό δωμάτιο στρωματσάδα, το αλαλούμ στη διαχείριση των θεμάτων του Twitter. Να πει πολλά για το εάν έχει πρακτική αξία το όραμά του να μετοικίσουμε στον Άρη. Αλλά τα όσα έχει πετύχει μέσω των Tesla, Space X ακόμη και Boring Company ή Neuralink, δύσκολα μπορεί κανείς να τα αμφισβητήσει.

Η σημερινή SpaceX και η Tesla αναπτύχθηκαν από παρολίγον ατυχήματα που χρονολογούνται πριν από περίπου 20 χρόνια. Ο κ. Μασκ έχει πει πολλές φορές ότι αρχικά έδωσε σε αυτά τα εγχειρήματα 10% πιθανότητες επιτυχίας, όπως θυμίζει η Wall Street Journal.

Έβαλε την προσωπική του περιουσία σε αυτά ούτως ή άλλως. Με αυτόν τον τρόπο, ξεπέρασε τις αποτυχημένες εκτοξεύσεις πυραύλων και απέφυγε τις χρεοκοπίες. Όταν τα πράγματα δυσκόλευαν, έσπευδε να προσαρμόσει την πορεία του, λέγοντας ότι θα προτιμούσε να κάνει τη λάθος επιλογή παρά να μην πάρει καμία απόφαση.

«Εάν οι πιθανότητες είναι πιθανώς υπέρ σας, θα πρέπει να λάβετε όσο το δυνατόν περισσότερες αποφάσεις εντός των ορίων του δυνατού» είχε πει ο ίδιος ο Μασκ πριν από μερικά χρόνια.

Εκεί που δεν φαίνεται να αποδίδει η τακτική του είναι σαφώς το Twitter. Έξι μήνες μετά την απόκτηση του ελέγχου του, και αφού προέβη σε μαζικές απολύσεις, εξακολουθεί να φαίνεται πως αναζητεί κατεύθυνση.

Ένα μέρος του σχεδίου του είναι να δημιουργήσει περισσότερα έσοδα από τις συνδρομές, ανοίγοντας το μπλε σηματάκι σε οποιονδήποτε είναι πρόθυμος να πληρώσει. Για τον ίδιο αυτό είναι «εκδημοκρατισμός» της πλατφόρμας. Για άλλους αυτό που κάνει ο Μασκ στο Twitter είναι ένας αργός θάνατος. Ο ίδιος φαίνεται να είναι πεπεισμένος ότι μπορεί κάθε φορά να αναγεννηθεί και να αναγεννήσει τα πάντα από τις στάχτες τους. Ο χρόνος θα δείξει ποιος έχει δίκαιο.

Πηγή: naftemporiki.gr

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα