Διεθνή

«Ο Κάρολος πάσχει από καρκίνο»: Οι αντιδράσεις στη Βρετανία, αλλά και σε όλο τον κόσμο

Σούνακ, Μακρόν, Μητσοτάκης, Τραμπ μεταξύ άλλων έκαναν αναρτήσεις για το νέο που κάνει τον γύρο του κόσμου - Ποια τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Parallaxi
ο-κάρολος-πάσχει-από-καρκίνο-οι-αντι-1088335
Parallaxi

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση ότι ο βασιλιάς Κάρολος πάσχει από καρκίνο και ότι θα αναβάλει τα δημόσια καθήκοντά του επ’αόριστον καθώς ξεκίνησε θεραπεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του παλατιού ο καρκίνος δεν εντοπίστηκε στον προστάτη αλλά σε άλλο σημείο, το οποίο δεν έγινε γνωστό.

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, ο Βρετανός μονάρχης είναι «απόλυτα θετικός για τη θεραπεία του» και «ανυπομονεί να επιστρέψει σε πλήρη δημόσια καθήκοντα το συντομότερο δυνατό».

Τα νέα ανακοινώθηκαν από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αφού ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ. Ο βασιλιάς ενημέρωσε ο ίδιος τους πρίγκιπες  και αδέρφια Ουίλιαμ και Χάρι, την πριγκίπισσα Άννα, τον πρίγκιπα Άντριου και τον πρίγκιπα Εδουάρδο.

Ποιες είναι οι αντιδράσεις στη Μεγάλη Βρετανία;

Σοκαρισμένη η βρετανική κοινωνία από τα νέα του διαδόχου της αποθνήσκουσας βασίλισσας Ελισάβετ, αλλά όλα τα μηνύματα παρουσιάζονται σε ενωτικό επίπεδο ευχόμενοι ταχεία ανάρρωση στον βασιλιά.

Η ανακοίνωση του Παλατιού

«Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης νοσοκομειακής διαδικασίας του βασιλιά για καλοήθη διεύρυνση του προστάτη, διαπιστώθηκε ένα ξεχωριστό ζήτημα που προκαλεί ανησυχία. Οι διαγνωστικές εξετάσεις που ακολούθησαν εντόπισαν μια μορφή καρκίνου.

Η Αυτού Μεγαλειότης άρχισε σήμερα ένα πρόγραμμα τακτικών θεραπειών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι γιατροί τού συνέστησαν να αναβάλει τις δημόσιες υποχρεώσεις του. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Αυτού Μεγαλειότητα θα συνεχίσει να διεκπεραιώνει κανονικά τις κρατικές υποθέσεις και την επίσημη γραφειοκρατία.

Ο Βασιλιάς είναι ευγνώμων στην ιατρική του ομάδα για την ταχεία παρέμβασή της, η οποία κατέστη δυνατή χάρη στην πρόσφατη νοσοκομειακή του επέμβαση. Παραμένει απόλυτα θετικός όσον αφορά στη θεραπεία του και προσβλέπει στην επιστροφή του σε πλήρη δημόσια καθήκοντα το συντομότερο δυνατό.

Η Αυτού Μεγαλειότητα επέλεξε να μοιραστεί τη διάγνωσή του για να αποτρέψει τις εικασίες και με την ελπίδα ότι μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του κοινού για όλους εκείνους σε όλο τον κόσμο που πλήττονται από τον καρκίνο».

Σούνακ για Κάρολο: «Ολόκληρη η χώρα βρίσκεται στο πλευρό του»

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, εξέφρασε τις θερμότερες ευχές του για ταχεία ανάρρωση, γράφοντας στα κοινωνικά δίκτυα πως «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα επανέλθει δυνατός σε χρόνο – μηδέν και ξέρω ότι όλη η χώρα τού εύχεται τα καλύτερα».

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ ευχήθηκε στον μονάρχη: “Ανυπομονούμε να τον δούμε να επιστρέφει γρήγορα σε πλήρη υγεία“.

Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας Χαμζά Γιουσάφ έστειλε τις “σκέψεις και τις προσευχές” του για τον βασιλιά, προσθέτοντας: “Οι σκέψεις μου είναι επίσης με την Αυτού Μεγαλειότητα τη Βασίλισσα και τα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας σε μια περίοδο που ξέρω ότι θα είναι ανησυχητική για όλους”.

Ο Πιρς Μόργκαν ζητά από τη βασιλική οικογένεια να αποκαλύψει “τι καρκίνο έχει ο βασιλιάς Κάρολος”

Ο Πιρς Μόργκαν, τηλεοπτικός παρουσιαστής στο επάγγελμα, που είναι από τις διάσημες προσωπικότητες της Βρετανίας που στηρίζουν τον βασιλιά Κάρολο μετά τη διάγνωση του καρκίνου, κατηγόρησε τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ότι δεν παρέχουν αρκετά στοιχεία για την κατάσταση της υγείας του μονάρχη.

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση του παλατιού σχετικά με τη νέα διάγνωση του 75χρονου μονάρχη, ο Βρετανός παρουσιαστής ανήρτησε στο X τις ανησυχίες του για την υγεία του βασιλιά, ζητώντας από τη βασιλική οικογένεια να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες σχετικά με τη διάγνωση.

Έγραψε: “Όλο και πιο αφόρητο για το παλάτι του Μπάκιγχαμ να μην λέει τι καρκίνο έχει ο βασιλιάς Κάρολος Γ’. Οι εικασίες οργιάζουν σε όλο τον κόσμο. Αν, όπως είμαι σίγουρος, ο Κάρολος θέλει να βοηθήσει τους άλλους, καλύτερα να είναι συγκεκριμένοι για την κατάστασή του“.

Ο Γκάρι Λίνεκερ γνωστός βετεράνος ποδοσφαιριστής από την Αγγλία ευχήθηκε και αυτός για τον μονάρχη Κάρολο.

Τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων

«Ο Βασιλιάς έχει καρκίνο», είναι ο ψύχραιμος τίτλος των Times και Daily Telegraph, που δημοσιεύουν σε μεγάλο μέγεθος τη φωτογραφία του μονάρχη που έδωσε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα το Μπάκιγχαμ συνοδευόμενη από την ανακοίνωση των Ανακτόρων και υπογραμμίζουν ότι ο βασιλιάς είναι «όσο αισιόδοξος θα μπορούσε να είναι» σε αυτή την κατάσταση.

Η Mirror κυκλοφορεί σήμερα με πρωτοσέλιδο τίτλο «Το Σοκ» που ένιωσε το βρετανικό έθνος, χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωση του παλατιού «βόμβα» και τονίζοντας ότι το πρόβλημα που εμφάνισε ο βασιλιάς στον προστάτη, για το οποίο χειρουργήθηκε και παρέμεινε για περίπου δέκα μέρες για νοσηλεία, «πιθανόν να του έσωσε τη ζωή».

«Μέσα σε λίγες ώρες άλλαξε η μοίρα της βασιλικής οικογένειας και του Ηνωμένου Βασιλείου μαζί της», υπογραμμίζει η Daily Telegraph, η οποία επισημαίνει την αλλαγή εποχής από την περίοδο του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’, παππού του Καρόλου Γ’, ο οποίος είχε αποκρύψει τα σοβαρά προβλήματα υγείας του πριν από το θάνατό του το 1952.

Η Daily Mail σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός βασιλιά «βαθιά ευγνώμονα» που οι γιατροί «εντόπισαν νωρίς» τον καρκίνο του. «Ανακάμψτε γρήγορα Μεγαλειότατε, η χώρα σας χρειάζεται», προτρέπει η εφημερίδα.

Ο βασιλικός βιογράφος Κρίστοφερ Γουίλσον επισημαίνει επίσης στην Daily Telegraph ότι ο Κάρολος έχει «τον έρωτα της ζωής του πλάι του», «τον βράχο του», τη βασίλισσα Καμίλα, για να τον βοηθήσει να ξεπεράσει αυτή τη δοκιμασία.

Η Mirror έχει πρωτοσέλιδο τίτλο το λογοπαίγνιο «In Camilla We Trust» ( από το “In God we trust”, δηλαδή “Τον Θεό Εμπιστευόμαστε”, από τη φράση που τυπώθηκε την 1η Οκτωβρίου 1957 σε όλα τα χαρτονομίσματα του δολαρίου, με εντολή του τότε προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ).

Πώς “υποδέχθηκε” την είδηση ο υπόλοιπος πλανήτης;

Μπάιντεν και Τραμπ τοποθετήθηκαν για την είδηση της διάγνωσης του Κάρολου

Την ανησυχία του για τον Βασιλιά Κάρολο μετά την ανακοίνωση ότι πάσχει από καρκίνο εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπαίντεν.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων στο Λας Βέγκας εάν έχει κάποιο μήνυμα για τον Βασιλιά, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι μόλις είχε ακούσει για τη διάγνωση. «Ανησυχώ για εκείνον», είπε προσθέτοντας «Ελπίζω να μιλήσω μαζί του σύντομα».

Το μήνυμά του στον Βασιλιά Κάρολο μετά την ανακοίνωση για τον καρκίνο θέλησε να στείλει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Με ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για έναν «υπέροχο άνθρωπο, που γνώρισα καλά στη διάρκεια της προεδρίας μου».

«Όλοι προσευχόμαστε να έχει μία γρήγορη και πλήρη ανάρρωση», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Τις ευχές του στον βασιλιά Κάρολο μετά τη διάγνωση του μονάρχη της Αγγλίας με καρκίνο έστειλε το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εύχεται γρήγορη και πλήρη ανάρρωση στον Κάρολο για τον οποίο γράφει στην ανάρτησή του στα αγγλικά ότι «είναι πραγματικός φίλος της Ελλάδας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανήρτησε μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το οποίο του ευχήθηκε “ταχεία ανάρρωση”. “Οι σκέψεις μας είναι με τον βρετανικό λαό”, πρόσθεσε ο Μακρόν στο X.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι “ελπίζει σε γρήγορη και πλήρη ανάρρωση” για τον βασιλιά σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “Εγώ, όπως και οι Καναδοί σε όλη τη χώρα και οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, σκέφτομαι την Αυτού Μεγαλειότητα τον Βασιλιά Κάρολο Γ΄ καθώς υποβάλλεται σε θεραπεία για καρκίνο“.

Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Christoper Luxon μοιράστηκε την υποστήριξη της χώρας του προς τον βασιλιά σε μια ανάρτηση στο X.

Οι αντιδράσεις του διεθνή Τύπου 

Το πρωτοσέλιδο της New York Post
To κεντρικό θέμα στην Corriere Della Sera

Ένα άρθρο στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel έδειξε την υποστήριξή του στον βασιλιά και συζήτησε την απόφαση του βασιλιά να αποκαλύψει δημόσια την ασθένειά του.

Από τη μία πλευρά, είναι κατανοητό ότι το παλάτι δεν ήθελε να το ανακοινώσει, αλλά είναι πιθανό να τροφοδοτήσει εικασίες σχετικά με την υγεία του μονάρχη τις επόμενες ημέρες“, ανέφερε το δημοσίευμα.

Η γερμανική “κίτρινη” εφημερίδα, Bild, έδειξε επίσης την υποστήριξή της, καθώς έφερε τον τίτλο “Ο κόσμος στέκεται στο πλευρό του βασιλιά Καρόλου”.

Η βελγική εφημερίδα Le Soir

Η διάγνωση του καρκίνου του βασιλιά έγινε πρωτοσέλιδο στην Ισπανία με τις εφημερίδες El País, El Mundo, ABC και La Razón να περιλαμβάνουν την ανακοίνωση στις πρώτες σελίδες τους.

Στην Ιταλία, η εφημερίδα Corriere della Sera έχει στην πρώτη σελίδα της μια φωτογραφία του βασιλιά Καρόλου και της βασίλισσας Καμίλα.

Η ισπανική La Vanguardia ανέφερε: ‘Ο βασιλιάς αναστέλλει τις δημόσιες υποχρεώσεις του αλλά συνεχίζει να εργάζεται’

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα