Ο λόγος που το Κατάρ απειλεί να σταματήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Το εμιράτο υποστηρίζει ότι η νέα οδηγία της ΕΕ είναι ανεφάρμοστη και εάν τηρηθεί αυστηρά θα αναγκαστεί να φύγει από την ευρωπαϊκή αγορά
To Κατάρ θα κλείσει τις κάνουλες του φυσικού αερίου προς την Ε.Ε., εάν τα κράτη μέλη εφαρμόσουν αυστηρά έναν νέο νόμο που καταπολεμά την καταναγκαστική εργασία και τις περιβαλλοντικές ζημιές.
Η προειδοποίηση ήρθε δια στόματος του υπουργού Ενέργειας του εμιράτου, Σαάντ αλ-Κααμπί, που παραχώρησε συνέντευξη στους Financial Times της Κυριακής.
Η Οδηγία για την Εταιρική Βιωσιμότητα και Δέουσα Επιμέλεια, που εγκρίθηκε φέτος, απαιτεί από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ελέγχουν εάν οι εφοδιαστικές τους αλυσίδες χρησιμοποιούν καταναγκαστική εργασία ή προκαλούν περιβαλλοντικές ζημιές και να λαμβάνουν μέτρα εάν αυτό συμβαίνει. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν πρόστιμα, που ανέρχονται έως και 5% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών.
«Αν το αποτέλεσμα είναι να χάσω το 5% των εσόδων μου πηγαίνοντας στην Ευρώπη, δεν θα πάω στην Ευρώπη. Δεν μπλοφάρω», δήλωσε ο Κααμπί στη βρετανική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «το 5% των εσόδων της QatarEnergy σημαίνει 5% των εσόδων του κράτους του Κατάρ. Αυτά είναι τα χρήματα του λαού, οπότε δεν μπορώ να χάσω τέτοια ποσά – και κανείς δεν θα δεχόταν να χάσει τέτοια ποσά».
Ανεφάρμοστη η οδηγία
Ο Κααμπί υποστηρίζει ότι, στην παρούσα μορφή του, το νομοθετικό πλαίσιο — το οποίο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από το 2027 — θα είναι ανεφάρμοστο για εταιρείες όπως η κρατική QatarEnergy, της οποίας είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος.
Δήλωσε ότι ο νόμος θα απαιτούσε από την εταιρεία να διενεργεί δέουσα επιμέλεια για τις εργασιακές πρακτικές όλων των προμηθευτών του ομίλου, σε μια παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα που περιλαμβάνει «100.000» εταιρείες.
«Πιθανότατα θα χρειαστώ χίλια άτομα με το μέγεθος που έχω και τα δισεκατομμύρια που ξοδεύουμε, ή [θα χρειαστεί να] δαπανήσω εκατομμύρια σε μια υπηρεσία για να κάνουμε ελέγχους σε κάθε προμηθευτή», πρόσθεσε.
Ο Κααμπί ανέφερε επίσης ότι θα ήταν αδύνατο για έναν παραγωγό ενέργειας όπως η QatarEnergy να ευθυγραμμιστεί με τον στόχο καθαρών μηδενικών εκπομπών της ΕΕ, όπως ορίζει η οδηγία, λόγω της ποσότητας υδρογονανθράκων που παράγει.
Η οδηγία της ΕΕ περιλαμβάνει την υποχρέωση για μεγάλες εταιρείες να υιοθετήσουν ένα σχέδιο μετάβασης για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, ευθυγραμμισμένο με τον στόχο κλιματικής ουδετερότητας του 2050, όπως προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού, καθώς και ενδιάμεσους στόχους σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Νόμο για το Κλίμα.
«Καμία ανησυχία για τον Τραμπ»
Ο Κααμπί, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής QatarEnergy, ανέφερε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επανεξετάσει προσεκτικά τον νόμο περί δέουσας επιμέλειας. Επίσης, δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει ανησυχίες για την υπόσχεση του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να άρει το ανώτατο όριο στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Το Κατάρ, ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς LNG παγκοσμίως, επιδιώκει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην Ασία και την Ευρώπη, καθώς ο ανταγωνισμός από τον κορυφαίο προμηθευτή, τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυξάνεται.
Σχεδιάζει να επεκτείνει τη δυνατότητα υγροποίησης του φυσικού αερίου σε 142 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2027 από 77 εκατομμύρια.
Πηγή: naftemporiki.gr