Ο Πούτιν μίλησε για όλα: Τι είπε για Ουκρανία, CIA και πιθανή εισβολή σε Πολωνία ή Λετονία

«Κατά τη γνώμη μου, είναι αδύνατο εξ ορισμού. Δεν θα γίνει ποτέ» είπε όσον αφορά το ενδεχόμενο ήττας της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία

Parallaxi
ο-πούτιν-μίλησε-για-όλα-τι-είπε-για-ουκ-883902
Parallaxi

Η πολυδιαφημισμένη από τον ίδιο τον δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον συνέντευξη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι γεγονός. Ο πρώην δημοσιογράφος του Fox News βρέθηκε στη Μόσχα προκειμένου να πάρει συνέντευξη από τον Ρώσο πρόεδρο, την πρώτη σε δυτικό δημοσιογράφο από τη μέρα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, προκαλώντας αντιδράσεις.

«Έχουμε ένα talk show ή μια σοβαρή συνέντευξη;» ήταν η πρώτη ερώτηση του Ρώσου προέδρου.

Στη συνέντευξη, διάρκειας σχεδόν δυο ωρών, ο ένοικος του Κρεμλίνου έστειλε τα δικά του μηνύματα στις ΗΠΑ και στη Δύση, έκανε μια αναδρομή στην ιστορία ενώ μίλησε τόσο για τη CIA, τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Πούτιν πάντως απέκλεισε την ιδέα να διατάξει τον στρατό του να προχωρήσει σε εισβολή στην Πολωνία ή στη Λετονία, καθώς όπως είπε, είναι χώρες στις οποίες η Μόσχα «δεν έχει συμφέροντα».

«Δεν έχουμε συμφέροντα στην Πολωνία, στη Λετονία, ή αλλού. Γιατί να το κάναμε αυτό; Απλούστατα δεν έχουμε κανένα συμφέρον (…) Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα», συμπλήρωσε, θα ήταν «παράλογο να εμπλακούμε σε παγκόσμιο πόλεμο». Υποστήριξε πως δυτικές κυβερνήσεις επισείουν τον κίνδυνο ρωσικής εισβολής, την «κατά φαντασία ρωσική απειλή» προκειμένου να «εκφοβίζουν τους πληθυσμούς τους».

Μία από τις στιγμές που σχολιάστηκαν στα social media, ήταν ο μονόλογος του Ρώσου προέδρου, που διήρκεσε περίπου 30 λεπτά για να παρουσιάσει την ιστορία της Ρωσίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Ουκρανίας. Ξεκίνησε από την κυριαρχία του Όλεγκ του Σοφού τον 9ο αιώνα, συνέχισε με τους αγώνες του 1300 και έκανε μια κριτική της εξωτερικής πολιτικής του Λένιν.

Η ήττα της Ρωσίας είναι «αδύνατη»

«Υπήρξαν αλαλαγμοί, κραυγές για (την ανάγκη κατά δυτικούς αξιωματούχους) να καταγραφεί στρατηγική ήττα στη Ρωσία στο πεδίο της μάχης», είπε ο Ρώσος πρόεδρος αναφορικά με την έκβαση του πολέμου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι αδύνατη.

«Κατά τη γνώμη μου, είναι αδύνατο εξ ορισμού. Δεν θα γίνει ποτέ. Μου φαίνεται πως τώρα, αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία στη Δύση το συνειδητοποιούν επίσης», πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος.

Αν το κατανοούν πράγματι, «πρέπει να αναλογιστούν ποια θα είναι η συνέχεια. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο επ’ αυτού», συνέχισε.

Όταν ρωτήθηκε από τον Κάρλσον σχετικά με την πιθανότητα ειρήνης στην Ουκρανία, ο Πούτιν είπε: «Εάν πραγματικά θέλετε να τελειώσει σταματήστε να τους προμηθεύετε με όπλα» αναφερόμενος στη δυτική βοήθεια προς το Κίεβο.

«Θα τελειώσει μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αυτό είναι όλο», είπε.

Οι δηλώσεις του ρώσου προέδρου, που εκφράστηκε στη μητρική του γλώσσα, μεταφράζονταν από διερμηνέα στα αγγλικά.

Ο Γκέρσοβιτς είναι κατάσκοπος

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ακόμη στη συνέντευξη πως θεωρεί εφικτή τη σύναψη συμφωνίας για την απελευθέρωση του αμερικανού δημοσιογράφου της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος στη Ρωσία για σχεδόν έναν χρόνο με τον Ρώσο πρόεδρο να επιμένει πως ο δημοσιογράφος προχώρησε σε κατασκοπία εις βάρος της Ρωσίας.

«Ξέρεις, μπορείς να δώσεις διαφορετικές ερμηνείες στο τι σημαίνει κατάσκοπος. Υπάρχουν όμως ορισμένα πράγματα που προβλέπει ο νόμος. Εάν ένα άτομο λάβει μυστικές πληροφορίες και το κάνει με συνωμοτικό τρόπο, τότε αυτό χαρακτηρίζεται ως κατασκοπεία», είπε.

Ωστόσο, εκτίμησε πως μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για παράδοσή του.

«Πιστεύω πως μπορεί να καταλήξουμε σε συμφωνία», είπε. «Δεν υπάρχουν ταμπού για τη διευθέτηση του ζητήματος αυτού. Είμαστε έτοιμοι να το επιλύσουμε, όμως κάποιοι όροι βρίσκονται υπό συζήτηση μέσω των διαύλων των ειδικών υπηρεσιών», πρόσθεσε.

Τον περασμένο μήνα, δικαστήριο της Μόσχας παρέτεινε για άλλους δυο μήνες την προφυλάκιση του κ. Γκέρσκοβιτς. Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο ρεπόρτερ «συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να λαμβάνει κρυφά εμπιστευτικές πληροφορίες».

Άφησε εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί πως η Μόσχα σε αντάλλαγμα επιδιώκει την απελευθέρωση του Βαντίμ Κράσικοφ, ρώσου φυλακισμένου στη Γερμανία μετά την καταδίκη του για τον φόνο τσετσένου αντιφρονούντα στο Βερολίνο, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά σ’ αυτόν.

Σημειώνεται πως Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε αμοιβαίες απελευθερώσεις κρατουμένων στο πρόσφατο παρελθόν, πιο πρόσφατα τον Δεκέμβριο του 2022, όταν ανταλλάχθηκαν η Μπρίτνι Γκράινερ, αστέρι του παγκόσμιου μπάσκετ που φυλακίστηκε για κατοχή μαριχουάνας, με τον διαβόητο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ.

Το πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014 οργανώθηκε από τη CIA

Όταν ρωτήθηκε ποια ήταν η αποφασιστική στιγμή που αποφάσισε να ξεκινήσει την επίθεσή του, ο Πούτιν απάντησε, «αρχικά, ήταν το πραξικόπημα στην Ουκρανία» – αναφερόμενος στην απομάκρυνση του προκατόχου του Ζελένσκι Βίκτορ Γιανουκόβιτς το 2014.

«Και τι πυροδότησε τα τρέχοντα γεγονότα; Πρώτον, η σημερινή ηγεσία της Ουκρανίας δεν θα εφαρμόσει τις Συμφωνίες του Μινσκ», συνέχισε ο Πούτιν. Οι Συμφωνίες του Μινσκ ήταν μια σειρά συνθηκών που προσπάθησαν να τερματίσουν τον πόλεμο του Ντονμπάς μεταξύ της Ουκρανίας και των ρωσικών αυτονομιστικών ομάδων, που υπογράφηκαν το 2014.

«Το πραξικόπημα στην Ουκρανία ξεκάθαρα οργανώθηκε από τη CIA» είπε ο Ρώσος πρόεδρος κάνοντας λόγο για λάθος υπολογισμό και της ρωσικής ηγεσίας.

«Η νέα ηγεσία στην Ουκρανία άρχισε τις επιθέσεις στο Ντονμπάς εναντίον του άμαχου πληθυσμού με πυροβολικό και αεροπορία ενώ το ΝΑΤΟ υποσχόταν να ανοίξει τις πόρτες του στο ουκρανικό καθεστώς. Δεν μπορούσαμε να μείνουμε απαθείς, αυτό μπορούσε να καταστρέψει και την ίδια τη Ρωσία ενώ δεν ήταν δυνατό να αφήσουμε τους Ρώσους αδελφούς μας στο έλεος των πραξικοπηματιών στο Ντονμπάς», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν σημείωσε ότι ο τότε πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς είχε συμφωνήσει σε πρόωρες εκλογές αλλά οι πραξικοπηματίες είχαν άλλα σχέδια και τη στήριξη ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Αναφορικά με το αν θα αλλάξει κάτι στην έκβαση του πολέμου αν αλλάξει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε πως δεν ειναι θέμα προσώπου.

«Μόλις με ρώτησες αν έρθει άλλος ηγέτης και αλλάξει κάτι; Δεν πρόκειται για τον ηγέτη», είπε τονίζοντας την καλή προσωπική σχέση που ειχε με τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν έχει να κάνει με την προσωπικότητα ενός συγκεκριμένου ατόμου. Είχα πολύ καλή σχέση με τον Μπους ας πούμε. Ξέρω ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον παρουσίαζαν ως ένα είδος χωριάτη που δεν καταλαβαίνει πολλά. Σας διαβεβαιώνω ότι αυτό δεν ισχύει».

Συνέχισε ότι είχε μια παρόμοια θερμή σχέση με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας: «Δεν πρόκειται για την προσωπικότητα του ηγέτη. Πρόκειται για τη νοοτροπία των ελίτ. Αν η ιδέα της κυριαρχίας με οποιοδήποτε κόστος, βασισμένη και σε δυναμικές ενέργειες κυριαρχήσει στην αμερικανική κοινωνία, τίποτα δεν θα αλλάξει. Μόνο χειρότερα θα γίνει».

Μάλιστα αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη πως είχε ρωτήσει τον τότε Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον εάν η Ρωσία θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και η απάντηση του Κλίντον ήταν: «Όχι, δεν είναι δυνατόν τώρα».

Το σαμποτάζ τους αγωγούς Nord Stream πραγματοποιήθηκε από τη CIA

Όταν ρωτήθηκε εάν ξέρει ποιος ανατίναξε τους αγωγούς Nord Stream ο Ρώσος ηγέτης απάντησε γελώντας: «Σίγουρα». Ο Τάκερ Κάρλσον χαριτολογώντας απάντησε ότι ήταν απασχολημένος εκείνη την ημέρα, με τον Πούτιν να συνεχίζει: «Εσείς προσωπικά μπορεί να έχετε άλλοθι, αλλά η CIA δεν έχει τέτοιο άλλοθι».

«Ξέρετε, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, αλλά ο κόσμος λέει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, αναζητήστε κάποιον που ενδιαφέρεται», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Αλλά σε αυτήν την περίπτωση, δεν πρέπει να ψάχνουμε μόνο για κάποιον που ενδιαφέρεται, αλλά και για κάποιον που έχει δυνατότητες, γιατί μπορεί να υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι, αλλά δεν είναι όλοι ικανοί στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας να πραγματοποιήσουν μία τέτοια έκρηξη.

Αυτά τα δύο στοιχεία πρέπει να συνδεθούν. Ποιος ενδιαφέρεται και ποιος είναι ικανός να το κάνει;», αναρωτήθηκε.

Η Δύση φοβάται περισσότερο μία ισχυρή Κίνα, παρά μία ισχυρή Ρωσία

«Η Δύση φοβάται μια ισχυρή Κίνα περισσότερο από ότι φοβάται μια ισχυρή Ρωσία, επειδή η Ρωσία έχει 150 εκατομμύρια κατοίκους και η Κίνα έχει 1,5 δισεκατομμύριο πληθυσμό. Και η οικονομία της αναπτύσσεται αλματωδώς, ή 5% ετησίως», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ρώσος πρόεδρος.

Δείτε εδώ τη συνέντευξη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα