Ο Τραμπ πιέζει ασφυκτικά τον Ζελένσκι και του ζητάει να πάει σε εκλογές

Νέα σύνοδο κορυφής για τον πόλεμο στην Ουκρανία οργανώνει ο Μακρόν

Parallaxi
ο-τραμπ-πιέζει-ασφυκτικά-τον-ζελένσκι-1174027
Parallaxi

Τις τελευταίες τρεις ημέρες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται ξεκάθαρα στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ. Πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα έχοντας μόλις μιλήσει μετά από τρία χρόνια «σιγής ασυρμάτου» ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, με τον Ρώσο ομόλογό του ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ανοιχτά πως η Ουκρανία δεν μπορεί να έχει θέση άμεσα σε ένα τραπέζι διαπραγμάτευσης και πως ο Ζελένσκι θα πρέπει να πάει άμεσα σε εκλογές καθώς τα ποσοστά του δεν είναι καθόλου καλά…

Εχθές για δεύτερη φορά ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε πως η Ουκρανία πρέπει να πάει σε εκλογές και να σταματήσει να αξιώνει να βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στο οποίο είχε «θέση τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια και δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει τον πόλεμο». Αυτή τη φορά ο Τραμπ δεν έμεινε σε μία απλή αναφορά στην αποδοχή που χαίρει ο Ουκρανός ομόλογός του αλλά είπε πως σήμερα μόλις το 4% τον εμπιστεύεται…

Είναι δεδομένο πως ο Τραμπ είναι «εθισμένος» στην υπερβολή και αρέσκεται στο να μιλά δημόσια για όσους βάζει στο στόχαστρο χρησιμοποιώντας τέτοιου τύπου υπερβολικά στοιχεία. Αλλά έχει βάση ο ισχυρισμός Τραμπ; Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών του Κιέβου σε δείγμα 2000 πολιτών για την περίοδο 15-31 Δεκεμβρίου ο Ουκρανός Πρόεδρος είναι αποδεκτός από 52% των Ουκρανών. Η έρευνα που είναι ετήσια δείχνει πως, για το ίδιο διάστημα του 2023, 77% των Ουκρανών δήλωνε πως στηρίζει τον Ζελένσκι. Η πτώση είναι δεδομένη και σημαντική αλλά από το 5 στους 10 που δηλώνουν πως τον εμπιστεύονται στο 4% η απόσταση είναι τεράστια.

Ο Ζελένσκι που πιέζεται από την Ουάσιγκτον ασφυκτικά να πάει σε εκλογές, πήρε τη θέση του Προέδρου στις εκλογές του 2019 και το 2022 βρέθηκε να διαχειρίζεται έναν ολομέτωπο πόλεμο με τη Ρωσία. Η Ουκρανία τελεί υπό στρατιωτικό νόμο λόγω του πολέμου και όπως ρητώς αναφέρεται στο Σύνταγμα της χώρας υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες δεν είναι δυνατή η διεξαγωγή εκλογών. Για το θέμα είχε τοποθετηθεί μιλώντας σε ουκρανικά αλλά και διεθνή μέσα ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ουκρανίας το 2023 πολύ κοντά στο διάστημα που υπό συνθήκες Ειρήνης θα έληγε η θητεία του… Γιατί λοιπόν βάλλεται σήμερα από τον Λευκό Οίκο ο Ζελένσκι;

Εύκολες απαντήσεις, όταν αναφερόμαστε σε μία άκρως πολύπλοκη κατάσταση από κάθε άποψη όπως αυτή μίας συμφωνίας αρχικά για κατάπαυση του πυρός και στη συνέχεια για εκεχειρία, δεν υπάρχουν. Οι απαντήσει γίνονται ακόμη δυσκολότερες όταν στη μία καρέκλα του τραπεζιού κάθεται ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο επιχειρηματίας – πολιτικός όπως τον χαρακτήρισε ο ίδιος του ο υπουργός Άμυνας από τη Γερμανία είναι ξεκάθαρο πως κινείται με απόλυτο οδηγό το κέρδος. Για τον Τραμπ η κίνηση Ζελένσκι να υπογράψει τη συμφωνία εγγυήσεων για την ετήσια στήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία εκχωρώντας 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε σπάνιες γαίες ήταν ένα καλό «deal» οικονομικά και επικοινωνιακά για τον Τραμπ. Η άρνηση όμως του Ουκρανού Προέδρου να υπογράψει για μακροχρόνια δέσμευση των πόρων της χώρας του σε ποσοστό μάλιστα 50% αλλά και την εκχώρηση σημαντικών μονάδων όπως τα λιμάνια και τα αεροδρόμια στις ΗΠΑ, φαίνεται πως έφεραν την «οργή» του Τραμπ.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την άρνησή του να δεσμεύσει την Ουκρανία για πολλά χρόνια με αυτόν τον τρόπο στο άρμα των ΗΠΑ που οικοδομεί ο Τραμπ και με όρους που είναι ασαφείς συνδυάστηκε και με μία αιχμηρή δήλωση: «η Ουκρανία δεν είναι χώρα που εξάγει σπάνιες γαίες και δεν θα γίνει» από τον Ουκρανό Πρόεδρο.

Ο Ζελένσκι που είχε άμεσες και το σημαντικότερο τακτικές συνομιλίες με τον προηγούμενο Πρόεδρο αποφάσισε να αντιδράσει και στο «μπλόκο» Τραμπ για την συμμετοχή του στην πρώτη συνάντηση Ρωσίας – ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία παρά το γεγονός πως και ο ίδιος βρισκόταν στη χώρα. Ο Ουκρανός Πρόεδρος και πάλι δεν έκρυψε την ενόχλησή του και, αφού πέταξε στην Άγκυρα, βάζοντας στους περιφερειακούς παίχτες που στέκονται στο πλάι του και τον Ταγίπ Ερντογάν, αποφάσισε να ανακοινώσει πως δεν θα επιστρέψει στο Ριάντ και θα ακυρώσει προς το παρόν τη συγκεκριμένη περιοδεία.

Οι κινήσεις σε προσκήνιο και παρασκήνιο είναι πάρα πολύ πυκνές και αυτό δείχνει πως όλοι οι άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενοι έχουν πάρει θέσεις υπεράσπισης όσων θεωρούν κεκτημένα ή άμυνας προς όσα αντίστοιχα θεωρούν δεδομένα. Σε τέτοιες κρίσιμες καμπές στην παγκόσμια ιστορία διαχρονικά εφαρμόζεται η σκληρή αλλά ρεαλιστική ρήση «παλεύουν τα βουβάλια και την πληρώνουν τα βατράχια». Η Ουκρανία όμως που επί τρία χρόνια έχει κατακτήσει με το αίμα των ανθρώπων της το δικαίωμα να λέει πως είναι ο λόγος που η Ρωσία δεν έχει εκπληρώσει τις βλέψεις της για σαρωτική πορεία στα εδάφη της ανατολικής Ευρώπης δεν θα έχει πρόβλημα να αντιταχθεί και στον Τραμπ. Η ήττα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη αλλά η υστεροφημία ίσως αυτή τη φορά να «ζυγίζει» περισσότερο. Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται επίσης ο Αμερικανός Πρόεδρος τον άνθρωπο που μετατράπηκε από κατ’ επάγγελμα ηθοποιός σε πολιτικό αντίβαρο του Πούτιν είναι εύκολο να μετατρέψει ακόμη και το ψευδές 4% που του δίνει ο Τραμπ στο 90% που ο Ζελένσκι είχε ως αποδοχή στο τέλος του 2022 και τον πρώτο χρόνο πολέμου.

Νέα σύνοδο κορυφής για τον πόλεμο στην Ουκρανία οργανώνει ο Μακρόν με την συμμετοχή και της Ελλάδας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες Τρίτη, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε σε γαλλικές περιφερειακές ημερήσιες εφημερίδες, ότι διοργανώνει σήμερα Τετάρτη νέα συνάντηση κορυφής για τον πόλεμο στην Ουκρανία στο Παρίσι.

Γαλλικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι μεταξύ των προσκεκλημένων είναι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ελλάδας, της Φινλανδίας, της Ρουμανίας, της Σουηδίας, του Βελγίου, της Τσεχίας, των τριών χωρών της Βαλτικής, καθώς και της Νορβηγίας και του Καναδά.

Κατά τις ίδιες πηγές, κάποιες χώρες θα συμμετάσχουν στην συνάντηση μέσω βιντεοσύνδεσης. Ως το τέλος της εβδομάδας, ο πρόεδρος Μακρόν θα έχει συζητήσει με το σύνολο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, συμπλήρωσαν οι ίδιες πηγές.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις για την Ουκρανία, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε ότι οι διαπραγματεύσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ίσως αποδειχθούν «χρήσιμες».

«Δημιουργεί ξανά στρατηγική ασάφεια για τον πρόεδρο Πούτιν» χρησιμοποιώντας «πολύ σταθερά λόγια» και η «αβεβαιότητα» θα μπορούσε «να βοηθήσει στην άσκηση πίεσης», έκρινε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μιλήσει κι ο ίδιος με τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι για να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είναι παρόντες οι Ουκρανοί στις διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος Μακρόν ανέφερε ακόμη πως η Γαλλία δεν προτίθεται να στείλει χερσαία στρατεύματα σε εμπόλεμη ζώνη, επισημαίνοντας πως στόχος όλων είναι όχι μια απλή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, αλλά «πλήρης ειρήνη, με συνθήκες ασφάλειας, κοινωνικής, οικονομικής» καθώς και «πολιτικής σταθερότητας».

Στην περίπτωση αυτή, και στο πλαίσιο πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Μόσχα, η Γαλλία και η Βρετανία θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολής κάποιων δυνάμεων, εν είδει παροχής εγγυήσεων στο Κίεβο, εξήγησε ο πρόεδρος Μακρόν, επισημαίνοντας ότι μια άλλη λύση θα ήταν η προσχώρηση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα «να αποφασιστεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων να υπάρξει, υπό την εντολή των Ηνωμένων Εθνών, μια ειρηνευτική επιχείρηση» κατά μήκος «της πρώτης γραμμής».

Ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισε ωστόσο ότι πίσω από τις όποιες εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία θα πρέπει να βρίσκονται οι ΗΠΑ, λαμβανομένου υπόψη ότι η Ρωσία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε τη Ρωσία του προέδρου Πούτιν απειλή υπαρξιακού χαρακτήρα για την Ευρώπη, λαμβανομένων υπόψη των δραστηριοτήτων της στα σύνορα με την Πολωνία, των κυβερνοεπιθέσεων εναντίον κρατών της ΕΕ, των εκστρατειών παραπληροφόρησης που εξαπολύει, των προσπαθειών της να επηρεάσει εκλογικά αποτελέσματα, όπως στην περίπτωση της Ρουμανίας κ.ά..

Το Παρίσι ανακοίνωσε χθες ότι ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών Ζαν-Nοέλ Μπαρό συμμετείχε, μαζί με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας, σε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο.

Γαλλικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι σε συνέχεια της προχθεσινής συνάντησης κορυφής στο Παρίσι, η ευρωπαϊκή πλευρά έχει πλέον κοινές θέσεις: ιδίως ότι καμιά λύση για την Ουκρανία δεν είναι δυνατόν να συμφωνηθεί χωρίς την Ουκρανία, ότι καμιά απόφαση που αφορά την ασφάλεια της Ευρώπης δεν μπορεί να υιοθετηθεί χωρίς τους Ευρωπαίους και ότι πρέπει να διαφυλαχτεί η συμμαχία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ των ΗΠΑ με την Ευρώπη.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα