Ο «τραπεζίτης των φτωχών»: Ο Μοχάμεντ Γιούνους προσωρινός ηγέτης του Μπανγκλαντές

Ο 84χρονος νομπελίστας διορίστηκε μία ημέρα αφότου η Χασίνα εγκατέλειψε τη χώρα, μετά από εβδομάδες μαζικότατων αιματηρών διαδηλώσεων

Parallaxi
ο-τραπεζίτης-των-φτωχών-ο-μοχάμεντ-γ-1198792
Parallaxi

Ο νομπελίστας Μοχάμεντ Γιούνους, χρόνιος πολιτικός αντίπαλος της ανατραπείσας πρωθυπουργού του Μπανγκλαντές, Σεΐχ Χασίνα, ορίστηκε προσωρινός ηγέτης της χώρας.

Ο 84χρονος διορίστηκε μία ημέρα αφότου η Χασίνα εγκατέλειψε τη χώρα, μετά από εβδομάδες μαζικότατων αιματηρών διαδηλώσεων, που είχαν ως κύριο αίτημα την παραίτησή της.

Όπως επισημαίνει το BBC, οι φοιτητές που ηγήθηκαν των δυναμικών κινητοποιήσεων στη χώρα και κατάφεραν να ανατρέψουν τελικά την Χασίνα, είχαν δηλώσει την αντίθεσή τους σε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του στρατού και πίεσαν ώστε να ηγηθεί της προσωρινής κυβέρνησης ο Γιούνους.

Η ανακοίνωση του διορισμού του Γιούνους έγινε από τον κύριο συντονιστή των διαδηλώσεων, Ναχίντ Ισλάμ, ο οποίος ήταν μεταξύ μιας ομάδας που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας, Μοχάμεντ Σαχάμπουντιν, την Τρίτη (6/8). Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και στρατιωτικοί αξιωματούχοι. Ο κ. Γιούνους δεν παρευρέθηκε, σύμφωνα με τους NYT.

“Δημιουργούμε μια κυβέρνηση σε μια εξαιρετική κρίσιμη κατάσταση”, δήλωσε ο Ασίφ Ναζρούλ, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο της Ντάκα, που ήταν επίσης παρών στη συνάντηση με τον πρόεδρο. “Η θητεία της κυβέρνησης δεν έχει ακόμη καθοριστεί”, είπε, επισημαίνοντας πως είναι ακόμα αβέβαιο το χρονικό διάστημα που θα διατηρήσει ο Γιούνους τα νέα του καθήκοντα.

Τα υπόλοιπα μέλη της προσωρινής κυβέρνησης θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, ανέφεραν οι παρευρισκόμενοι στη συνάντηση.

Ο Μοχάμεντ Γιούνους έχει δύο άμεσα καθήκοντα, επισημαίνει δημοσίευμα των New York Times.

Πρώτον, θα πρέπει να αποκαταστήσει την τάξη σε μια χώρα 170 εκατομμυρίων πολιτών, που έχει ταραχθεί από μαζικότατες φοιτητικές διαδηλώσεις και βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, που έχουν σκοτώσει περίπου 300 ανθρώπους.

Και δεύτερον, θα πρέπει να καθορίσει τον ρόλο της προσωρινής κυβέρνησης και ποια θα είναι η εντολή της μέχρι να διεξαχθούν εκλογές στο Μπανγκλαντές για την εκλογή νέου ηγέτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γιούνους ήταν πρωτοπόρος στην ιδέα της μικροχρηματοδότησης – δανεισμός σε ανθρώπους πολύ φτωχούς για να λάβουν τραπεζικά δάνεια ώστε να βρουν οικονομικές ευκαιρίες – και έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 2006 για το έργο του, μαζί με την Grameen Bank, το ίδρυμα που ίδρυσε το 1983.

Το 2007, όταν το Μπανγκλαντές βρισκόταν υπό μια στρατιωτικά υποστηριζόμενη προσωρινή κυβέρνηση, ο κ. Γιούνους ξεκίνησε ένα πολιτικό κόμμα, το οποίο, ωστόσο, σύντομα διέλυσε και αποχώρησε από την πολιτική.

Ποιος είναι ο Γιουνούς

Γεννήθηκε το 1940 στο Chittagong, μια πόλη-λιμάνι στο νοτιοανατολικό Μπαγκλαντές, σύμφωνα με το προφίλ του στην ιστοσελίδα του βραβείου Νόμπελ.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Ντάκα, πριν λάβει την περίφημη υποτροφία Fulbright για να παρακολουθήσει το Πανεπιστήμιο Vanderbilt στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έλαβε διδακτορικό στα οικονομικά.

Το 1972, ένα χρόνο μετά την ανεξαρτησία του Μπανγκλαντές από το Πακιστάν, επέστρεψε για να διδάξει στο Πανεπιστήμιο Chittagong.

Σύντομα όμως χτύπησε η καταστροφή. Ένας σοβαρός λιμός σάρωσε τη χώρα το 1974, σκοτώνοντας περίπου 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους.

«Ήταν δύσκολο να διδάξω κομψές θεωρίες της οικονομίας στο πανεπιστήμιο, ενώ υπήρχε ο τρομερός λιμός στο Μπανγκλαντές. Ξαφνικά, ένιωσα το κενό αυτών των θεωριών μπροστά στη συντριπτική πείνα και τη φτώχεια» είπε ο ίδιος στη διάλεξή του για το Νόμπελ το 2006 μετά την παραλαβή του βραβείου.

«Ήθελα να κάνω κάτι άμεσο για να βοηθήσω τους ανθρώπους γύρω μου, ακόμα και αν ήταν μόνο ένας άνθρωπος, να περάσουν μια άλλη μέρα με λίγη περισσότερη ευκολία» είπε.

Ο Γιουνούς άρχισε να παρέχει μικρά δάνεια από την τσέπη του στους φτωχότερους κατοίκους της κοινότητάς του. Τελικά ίδρυσε την Grameen Bank το 1983, η οποία θα γινόταν παγκόσμιος ηγέτης στην ανακούφιση της φτώχειας μέσω μικροδανεισμού.

Η τράπεζα αναπτύχθηκε γρήγορα, με διαφορετικά υποκαταστήματα και παρόμοια μοντέλα να λειτουργούν πλέον σε όλο τον κόσμο.

Το βραβείο Νόμπελ ήρθε το 2006, αφού ο Γιουνούς και η Grameen Bank είχαν δανείσει συνολικά περίπου 6 δισ. δολάρια σε στεγαστικά, φοιτητικά και μικροεπιχειρηματικά δάνεια, και συγκεκριμένα για την υποστήριξη των γυναικών του Μπανγκλαντές.

Είναι επίσης ο ιδρυτής του Yunus Centre, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα την Ντάκα που βοηθά στην ανάπτυξη νέων κοινωνικών επιχειρήσεων.

Οι επικριτές του λένε ότι τα υψηλά επιτόκια ορισμένων μικροδανειστών είχαν εξαθλιώσει τους δανειολήπτες, καθώς τους έφεραν μεγάλα κέρδη από μικρά δάνεια.

Ο Γιουνούς έχει αποκρούσει αυτούς τους ισχυρισμούς, λέγοντας στο CNN νωρίτερα φέτος ότι η Grameen Bank δεν στοχεύει να βγάλει χρήματα, αλλά να βοηθήσει τους φτωχούς και να ενδυναμώσει τις μικρές επιχειρήσεις.

Πηγή: news47.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα