OHE για Γάζα: «Σαδιστική παγίδα θανάτου» το σύστημα διανομής βοήθειας GHF
«Ελεύθεροι σκοπευτές ανοίγουν πυρ στα κουτουρού ενάντια σε πλήθη ανθρώπων, λες και τους έχει δοθεί άδεια να σκοτώνουν»
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες χαρακτήρισε το νέο σύστημα διανομής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας το οποίο διαχειρίζεται μη κερδοσκοπικός οργανισμός από τον Μάιο «σαδιστική παγίδα θανάτου».
Ο Φιλίπ Λαζαρινί είναι ο γενικός επίτροπος του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), που πλέον έχει τεθεί εκτός νόμου στο Ισραήλ κι είναι ποινικό αδίκημα κάθε συνεργασία μαζί του, αφού η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε κάπου 12 μέλη του πως ενέχονταν στην έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ, το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Το λεγόμενο Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), οργανισμός με αδιαφανή χρηματοδότηση, υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, άρχισε τη δραστηριότητά του τον Μάιο, έπειτα από δυο μήνες αποκλεισμού της βοήθειας στον παραθαλάσσιο θύλακο. Διανέμει τρόφιμα σε μικρό αριθμό αυστηρά φυλασσόμενων κέντρων διανομής στην ερειπωμένη έπειτα από σχεδόν 22 μήνες πολέμου περιοχή. Ωστόσο έχουν αναφερθεί επανειλημμένα πολύνεκρα επεισόδια με θύματα ανθρώπους που περίμεναν για να πάρουν βοήθεια από τα κέντρα του.
Τα κέντρα του GHF φρουρούν αμερικανικές ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας.
«Ελεύθεροι σκοπευτές ανοίγουν πυρ στα κουτουρού ενάντια σε πλήθη ανθρώπων, λες και τους έχει δοθεί άδεια να σκοτώνουν», επιδίδονται σε «κυνήγι ανθρώπων με πλήρη ατιμωρησία», κατήγγειλε ο κ. Λαζαρινί χθες μέσω X. Έκανε λόγο για «πληροφορίες για πάνω από χίλιους νεκρούς».
«Δεν γίνεται να είναι αυτή η νέα ομαλότητα, η ανθρωπιστική βοήθεια δεν είναι δουλειά μισθοφόρων», έκρινε.
Το ίδρυμα έχει διαψεύσει επανειλημμένα τις πληροφορίες για θανάτους στα κέντρα του. Όμως ο ΟΗΕ επιμένει πως από τα τέλη Μαΐου έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άνθρωποι κι έχουν τραυματιστεί χιλιάδες άλλοι κοντά σε εγκαταστάσεις του GHF.
Οι αρχές του Ισραήλ τονίζουν πως ο νέος μηχανισμός διανομής σχεδιάστηκε ώστε να μην «κλέβει» την ανθρωπιστική βοήθεια το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, στην εξουσία στον θύλακο από το 2007. Επικριτές της νέας πολιτικής ωστόσο κατηγορούν την κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου πως εργαλειοποιεί την ανθρωπιστική βοήθεια για να επιτύχει στόχους του πολέμου που διεξάγει.
Ως τον Μάιο ο ΟΗΕ διαχειριζόταν κάπου 400 κέντρα διανομής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας για να εξυπηρετούνται οι δύο και πλέον εκατομμύρια κάτοικοι του θυλάκου υπό πολιορκία. Ελάχιστα από αυτά συνεχίζουν να λειτουργούν, καθώς ο ισραηλινός στρατός αποτρέπει σχεδόν κάθε προσπάθεια ανεφοδιασμού τους.
Προ της λιμοκτονίας οι ρεπόρτερ του AFP στη Γάζα – Δραματική έκκληση
Η Ένωση Δημοσιογράφων του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων Agence France-Presse (AFP), προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι οι απεσταλμένοι του στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν ακραίες ελλείψεις τροφίμων και τον κίνδυνο λιμοκτονίας.
Ο τίτλος της ανακοίνωσης τoυ Syndicat des Journalistes (SDJ) αναφέρει ότι «χωρίς άμεση παρέμβαση, οι τελευταίοι ρεπόρτερ που βρίσκονται στη Γάζα θα πεθάνουν», με το AFP να δηλώνει ότι αρνείται να βλέπει το προσωπικό του να πεθαίνει και να κάνει επείγουσα έκκληση για δράση.
Η έντονη προειδοποίηση έρχεται λίγες ώρες μετά την κοινή έκκληση υπουργών Εξωτερικών 25 χωρών προς το Ισραήλ, για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.
Στο ίδιο κείμενο καταδικάζεται η “απάνθρωπη δολοφονία αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, που προσπαθούν να καλύψουν τις πιο βασικές τους ανάγκες σε νερό και τρόφιμα. Το μοντέλο παροχής βοήθειας της ισραηλινής κυβέρνησης είναι επικίνδυνο, τροφοδοτεί την αστάθεια και στερεί από τους κατοίκους της Γάζας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Η άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να παράσχει ουσιαστική ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό είναι απαράδεκτη. Το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
To Tελ Αβίβ απέρριψε την κοινή δήλωση, χαρακτηρίζοντας την ως “αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα”. Κατηγόρησε και ότι “στέλνει λάθος μήνυμα στη Χαμάς”.
«Πρωτοφανές» στην 80χρονη ιστορία του AFP ό,τι συμβαίνει Γάζα
Στην ανακοίνωση/έκκληση της Ένωσης Δημοσιογράφων του AFP αναφέρεται ότι η απειλή της ζωής των ρεπόρτερ είναι προϊόν του συνεχιζόμενου ισραηλινού αποκλεισμού ως προς την παροχή τροφίμων, φαρμάκων, καυσίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας, που άρχισε στις 2/3 και επιδείνωσε το ήδη υπάρχων πρόβλημα, με τις ελλείψεις τροφίμων.
«Ο αποκλεισμός, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις, έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου ακόμη και οι -απαραίτητοι για την καταγραφή της κρίσης- δημοσιογράφοι λιμοκτονούν».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο.
«Tο AFP συνεργάζεται με έναν ανεξάρτητο δημοσιογράφο, τρεις φωτογράφους και έξι ανεξάρτητους βιντεοδημοσιογράφους στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την αποχώρηση του μόνιμου προσωπικού του στις αρχές του 2024.
Μερικοί συνάδελφοι, παρά τα όσα συμβαίνουν, καταφέρνουν ακόμα να καλύψουν τι συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο διεθνής Τύπος έχει αποκλειστεί από την είσοδο του στην περιοχή, για διάστημα μεγαλύτερο των δυο χρόνων.
Αρνούμαστε να τους αφήσουμε να πεθάνουν.
Ένας από αυτούς, ο Μπασάρ (Ταλέμπ), συνεργάζεται με το AFP από το 2010, πρώτα ως μεσάζων, στη συνέχεια ως ανεξάρτητος φωτογράφος και από το 2024 ως κύριος φωτογράφος.
Το Σάββατο 19 Ιουλίου, κατάφερε να δημοσιεύσει ένα μήνυμα στο Facebook, που ανέφερε “δεν έχω πλέον τη δύναμη να δουλέψω για τα μέσα ενημέρωσης. Το σώμα μου είναι αδύναμο και δεν μπορώ πλέον να περπατήσω…”.
Ο 30χρονος Μπασάρ εργάζεται και ζει σε συνθήκες τόσο άθλιες, όσο αυτές στις οποίες ζουν όλοι οι κάτοικοι της Γάζας, μετακινούμενος από το ένα στρατόπεδο προσφύγων στο άλλο υπό τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Από τις αρχές Ιουλίου, ζει στην πιο ολοκληρωτική και ακραία στέρηση που μπορεί να φανταστεί κανείς, χωρίς πρόσβαση σε βασικές ανάγκες.
Η υγιεινή είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, με περιόδους ασθένειας. Ο Μπασάρ ζει εδώ και αρκετές ημέρες ανάμεσα στα ερείπια του σπιτιού του στην πόλη της Γάζας με τη μητέρα του, τους τέσσερις αδελφούς, τις αδελφές του, και μερικά ξαδέρφια.
Το πρωί της Κυριακής, ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος αδελφός του κατέρρευσε λόγω πείνας.
Ακόμα κι αν αυτοί οι δημοσιογράφοι λαμβάνουν έναν μέτριο μισθό από το AFP, δεν υπάρχει τίποτα να αγοράσουν -ή οι τιμές είναι τόσο εξωφρενικές που είναι αδύνατο να πάρουν κάτι.
Το τραπεζικό σύστημα έχει εξαφανιστεί και όσοι εξακολουθούν να κάνουν ανταλλαγή συναλλάγματος μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών στο διαδίκτυο, λαμβάνουν προμήθεια έως και 40%.
Το AFP δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να παρέχει όχημα ή ακόμα και καύσιμα για να επιτρέπει στους δημοσιογράφους του να μετακινούνται με ασφάλεια και να κάνουν ρεπορτάζ.
Η κυκλοφορία με τα πόδια ή με ποδήλατο γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Οι δημοσιογράφοι του AFP εξαρτώνται από γαϊδούρια ή κάρα που σέρνονται από ζώο.
Η Αχλάμ, μια άλλη επιζήσασα στη Λωρίδα της Γάζας, είπε ότι “είμαι αποφασισμένη να αντέξω όσο το δυνατόν περισσότερο. Κάθε φορά που φεύγω από την σκηνή, για να καλύψω ένα γεγονός, να κάνω μια συνέντευξη ή να καταγράψω κάτι, δεν ξέρω αν θα επιστρέψω ζωντανή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι η έλλειψη τροφίμων”.
Αναδύονται πολλές καταστάσεις λιμοκτονίας.
Η ασθένεια, λόγω πείνας αυξάνεται και η σωματική εξάντληση παραλύει τους φτωχούς, πιο δίκαιους ανθρώπους της Λωρίδας.
Οι εκκλήσεις τους για βοήθεια, οι κραυγές τους, είναι πλέον καθημερινά φαινόμενα.
Για αρκετές ημέρες, λαμβάνουμε τα σύντομα μηνύματά τους, οι ζωές τους κρέμονται από μια κλωστή, και το θάρρος τους, το οποίο είναι αφιερωμένο τόσο καιρό στην ενημέρωση του κόσμου, δεν δείχνει πλέον ικανό να επιβιώσει.
Φοβόμαστε ότι μάθουμε για τον θάνατό τους ανά πάσα στιγμή και αυτό είναι αφόρητο.
Την Κυριακή, ο Μπασάρ έγραψε πως “για πρώτη φορά, ένιωσα ηττημένος”.
Αργότερα την ίδια μέρα, είπε σε έναν από εμάς ότι ήταν ευγνώμων που “καταφέρνετε να εξηγήσετε τι βιώνουμε καθημερινά ανάμεσα στον θάνατο και την πείνα. Ελπίζουμε ότι ο κύριος Μακρόν μπορεί να μας βοηθήσει να βγούμε από αυτή την κόλαση…”.
Η Αχλάμ αντέχει ακόμα. “Συνεχίζω να χρησιμοποιώ την ενέργειά μου για να μεταφέρω μια φωνή, να καταγράφω την αλήθεια καθώς ξεδιπλώνεται, παρά τις προσπάθειες να μας φιμώσουν. Η αντίσταση δεν είναι επιλογή. Είναι αναγκαιότητα”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / news247.gr