Οι Έλληνες στην Ιερουσαλήμ ζουν υπό τον φόβο του πολέμου επί 6 μήνες
«Ακούσαμε σειρήνες τα μεσάνυχτα. Φοβηθήκαμε, μείναμε στα σπίτια»
Οι Έλληνες κάτοικοι της Ιερουσαλήμ επί έξι μήνες ζουν υπό τον φόβο του πολέμου και υπό τον ήχο των σειρήνων. Και όμως κανένας ποτέ δεν σκέφτηκε να εγκαταλείψει την Πόλη των πόλεων.
Μιλώντας στην κάμερα του MEGA, περιγράφουν πώς βίωσαν το βράδυ που το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.
«Ακούσαμε σειρήνες τα μεσάνυχτα. Φοβηθήκαμε, μείναμε στα σπίτια. Αυτοκίνητα και λεωφορεία κινούνταν κανονικά και τα μαγαζιά άνοιξαν κανονικά το πρωί», είπε ο Αναστάσης Δαμιανός.
Η ιστορία του ελληνισμού στα Ιεροσόλυμα χάνεται στα βάθυ των αιώνων. Αυτήν την παράδοση συνεχίζουν τα μέλη της ελληνικής κοινότητας, τα οποία τώρα ζητούν ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή.
Η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, οχυρωμένη με τείχη, διαιρείται σε τέσσερις συνοικίες: αρμένικη, χριστιανική, μουσουλμανική, εβραϊκή. Άραγε να την κάνει αυτό πιο ασφαλή;
«Δεν τους συμφέρει (σ.σ. να κάνουν πόλεμο) γιατί οι Εβραίοι έχουν το Τείχος των Δακρύων, εμείς το Πατριαρχείο και τον Πανάγιο Τάφο, οι μουσουλμάνοι το Λάξα», εξήγησε ο Αναστάσης Δαμιανός.
Μία γη, τρεις θρησκείες, αμέτρητοι λαοί. Την πόλη χαράσσουν τείχη και συρματοπλέγματα. Η συμβίωση δεν είναι πάντα εύκολη.
«Υπάρχει καταπάτηση των δικαιωμάτων ορισμένων ομογενών», είπε ο Νικόλαος Νίνος, Έλληνας των Ιεροσολύμων, και αναφερόμενος στην 7η Οκτωβρίου σημείωσε ότι είναι μία ημερομηνία, ένα ξέσπασμα.
Οι Έλληνες εδώ έχουν μια φιλοσοφία. Αγαπάνε όλους και θέλουν να ζήσουν με όλους
«Η 7η Οκτωβρίου ήταν ένα ξέσπασμα. Να κάνουμε ένα πείραμα, να φέρουμε γυναικόπαιδα, ηλικιωμένους και να τους βάλουμε σε έναν χώρο χωρίς το δικαίωμα να μπουν ή να βγουν. Πώς θα αντιδράσουν;», αναρωτήθηκε.
Η ελληνική κοινότητα συρρικνώνεται, οι νέοι φεύγουν και όσοι μένουν πίσω ζητούν να βρεθεί ένας τρόπος να μην ερημώσει η ελληνική συνοικία.
«Εγώ πάντα κυνηγούσα την ειρήνη. Οι Έλληνες εδώ έχουν μια φιλοσοφία. Αγαπάνε όλους και θέλουν να ζήσουν με όλους», είπαν.
Όλοι επιζητούν την ειρήνη και αυτό το Πάσχα, το διαφορετικό Πάσχα, θα προσευχηθούν από την ψυχή τους για ειρήνη και η προσευχή τους θα είναι πιο βαθιά από ποτέ.
Πηγή: In.gr