Οι ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής σοκολάτας τάσσονται κατά της Κομισιόν
Ο νόμος, ο οποίος επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ στις 30 Δεκεμβρίου 2024, απαγορεύει την πώληση εντός της ΕΕ προϊόντων σοκολάτας που παράγονται με προϊόντα που καλλιεργούνται σε αποψιλωμένες εκτάσεις σε τομείς.
Η Nestlé, η Michelin και περισσότερες από 50 άλλες κατασκευάστριες εταιρείες επώνυμων προϊόντων σοκολάτας δήλωσαν ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να καθυστερήσει τον νόμο – ορόσημο για την αποψίλωση των δασών προκαλεί αβεβαιότητα σε όλες τις επιχειρήσεις και θέτει σε κίνδυνο τις επενδύσεις.
Ο νόμος, ο οποίος επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ στις 30 Δεκεμβρίου 2024, απαγορεύει την πώληση εντός της ΕΕ προϊόντων σοκολάτας που παράγονται με προϊόντα που καλλιεργούνται σε αποψιλωμένες εκτάσεις σε τομείς, όπως το κακάο, το φοινικέλαιο, το καουτσούκ και το ξύλο.
Ο εν λόγω νόμος έχει αμφισβητηθεί έντονα από χώρες παραγωγής, όπως η Ινδονησία, η Βραζιλία και η Μαλαισία, γεγονός που ώθησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι θα αναβάλει την εφαρμογή του κατά ένα χρόνο, σύμφωνα με τους Financial Times.
Τα κράτη – μέλη της ΕΕ είχαν ήδη εγκρίνει την καθυστέρηση τον Οκτώβριο, ενώ η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται αργότερα εντός του τρέχοντος μηνός.
Η νέα ψηφοφορία έχει ανοίξει την πόρτα για τους ευρωβουλευτές να προσθέσουν τροπολογίες και οι κορυφαίες εταιρείες, ιδίως εκείνες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές κακάο και καουτσούκ, ανησυχούν για το άνοιγμα της νομοθεσίας εκ νέου σε αλλαγές.
Σε κοινή δήλωσή τους σήμερα (6.11.2024) -την προθεσμία που είχαν οι ευρωβουλευτές για να υποβάλουν τροπολογίες- οι εταιρείες προειδοποίησαν για περαιτέρω αβεβαιότητα σχετικά με τη νομοθεσία.
Ο Francesco Tramontin, αντιπρόεδρος των παγκόσμιων δημόσιων υποθέσεων της Ferrero, δήλωσε ότι «η αποφυγή της πιθανής επαναφοράς του κανονισμού» είναι το κλειδί για τη διαφύλαξη των προετοιμασιών που έχουν ήδη κάνει οι εταιρείες και για να τις ωθήσει να συνεχίσουν να επενδύουν σε πιο βιώσιμες πρακτικές.
Πηγή: newsit.gr