Διεθνή

Οι γονείς της 32χρονης που πέθανε από αλλαντίαση κατέθεσαν μήνυση στο εστιατόριο

Σε εξέλιξη διπλή έρευνα για την υπόθεση της θανατηφόρας δηλητηρίασης από σαρδέλες.

Parallaxi
οι-γονείς-της-32χρονης-που-πέθανε-από-αλ-824032
Parallaxi

Μήνυση κατέθεσαν οι γονείς της 32χρονης Ελληνίδας που πέθανε από αλλαντίαση στο Μπορντώ της Γαλλίας αφού κατανάλωσε σαρδέλες στο εστιατόριο Tchin Tchin Wine Bar. Σημειώνεται ότι η προκαταρκτική έκθεση στη σορό καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αιτία θανάτου της νεαρής γυναίκας ήταν η ασφυξία, πιθανώς λόγω δηλητηρίασης από βοτουλικό οξύ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρόκειται για τη δεύτερη μήνυση μετά την ιατροδικαστική έρευνα που διεξάγεται από την εισαγγελία του Μπορντώ, η οποία είναι διπλή.

Το πρώτο σκέλος αφορά το υγειονομικό κομμάτι του εστιατορίου που πρόσφερε το πιάτο με τη θανατηφόρα τοξίνη τόσο στην 32χρονη όσο και στον σύζυγό του και άλλα 15 άτομα περίπου. Το δεύτερο σκέλος είναι πως, σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση η Ελληνίδα πήγε σε δύο νοσοκομεία, στο Μπορντώ και το Παρίσι από όπου έλαβε εξιτήριο χωρίς να της έχει διαγνωστεί αλλαντίαση.

Η 32χρονη πέθανε στο σπίτι της στην περιοχή του Παρισιού και ο σύζυγός της εισήχθη στην εντατική και σήμερα αναμένεται να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

«Μικρή ποσότητα μπορεί να δράσει θανατηφόρα στο άνθρωπο»

Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης εξήγησε στην ΕΡΤ ότι δεν συναντάμε στην χώρα μας την αλλαντίαση καθώς «είμαστε πολύ προσεκτικοί στην παρασκευή των τροφίμων και στη συντήρησή τους. Η αλλαντίαση αναπτύσσεται συνήθως σε τρόφιμα τα οποία δεν έχουμε μαγειρέψει καλά ή δεν έχουν παστεριοποιηθεί καλά, δεν έχουν κονσερβοποιηθεί σωστά, ούτως ώστε να έχουν μικρή περιεκτικότητα σε αλάτι ή ζάχαρη, οπότε και οι σπόροι της αλλαντίασης να αρχίσουν να αναπτύσσονται και να παράγουν την τοξίνη τους εντός του δοχείου. Οπότε και όταν καταναλωθεί ως άκρως θανατηφόρα τοξίνη, μπορεί προκαλέσει αυτές οι διαταραχές που προκαλεί στο νευρικό σύστημα, οπότε και τον θάνατο. Η μέση θανατηφόρος δόση είναι ένα ανά γραμμάριο ανά κιλό βάρους σώματος. Μιλάμε για πάρα πολύ μικρές ποσότητες οι οποίες μπορούν να δράσουν θανατηφόρα στον άνθρωπο».

Οδηγίες για το τι πρέπει να προσέχουμε

Όσο για το τι πρέπει να προσέχουμε, ο κ. Γαλεντέρης εξήγησε ότι «τα βιομηχανικά προϊόντα τηρούν κάποιους κανονισμούς και η παρασκευή τους διέπεται από κάποιες παρασκευές και στάδια τα οποία δεν γίνεται να αναπτυχθεί η αλλαντίαση. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν υπάρχει αυτή η σπιτική ουσιαστικά παρασκευή τέτοιων πιάτων, όπως θεωρώ ότι έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπου εκεί η κονσερβοποίηση της σαρδέλας, δηλαδή η ποσότητα του αλατιού, δεν ήταν αρκετή για να καταστρέψει ή να αναστείλει την αναπαραγωγή των σπόρων της αλλαντίασης του κλωστηριδίου, οπότε και άρχισαν να αναπτύσσονται και να παράγουν την τοξίνη».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα