Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία για το κλίμα
Δείτε το χρονικό της είδησης και όσα ακολούθησαν αυτής.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ την απόσυρση της χώρας από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Με τις αντιδράσεις της απόφασης να εκδηλώνονται τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ο Τραμπ το ‘πε και το κανε και αυτό είναι πλέον γεγονός. Δείτε το χρονικό της είδησης και όσα ακολούθησαν αυτής.
Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε αργά σήμερα την απόσυρση της χώρας από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, δηλώνοντας ότι «από σήμερα» οι ΗΠΑ διακόπτουν την εφαρμογή των μη δεσμευτικών όρων της συνθήκης.
Όπως τόνισε οι ΗΠΑ θα τερματίσουν τη συνδρομή τους στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η συμφωνία του Παρισιού φέρνει σε μειονεκτική θέση τις ΗΠΑ προς όφελος άλλων χωρών.
Επισήμανε ότι θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την επανείσοδο των ΗΠΑ στην συνθήκη ή θα προσπαθήσει για μια νέα συνθήκη με δίκαιους όρους για τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι θα προσπαθήσει να «επιτύχει μια δίκαιη συμφωνία»για το κλίμα.
«Ο πλανήτης μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη» δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά την την απόσυρση των ΗΠΑ από την συνθήκη του Παρισιού
«Ο πλανήτης μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη» μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την συνθήκη του Παρισιού δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντας «μοιραίο λάθος» την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.
«Εκλέχθηκα για να εκπροσωπώ τους πολίτες του Πίτσμπουργκ, όχι του Παρισιού», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την ανακοίνωση της απόσυρσης της χώρας από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα διαπραγματευτεί μια «καινούργια συνθήκη» με δίκαιους όρους για τις ΗΠΑ.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε την λύπη της για την απόσυρση των ΗΠΑ από την συνθήκη, με το Βερολίνο να υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ «πληγώνουν» τον πλανήτη με την απόφασή τους.
Για «ένα λάθος με δραματικές συνέπειες», έκανε λόγο η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ με tweet του ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τα συμβουλευτικά όργανα του Λευκού Οίκου μετά την ανακοίνωση της απόφασης.
Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία «πιστεύουν ότι η συνθήκη του Παρισιού δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση»
Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία «πιστεύουν ακράδαντα ότι η συνθήκη του Παρισιού δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση», υπογραμμίζεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι κυβερνήσεις των τριών χωρών μετά την ανακοίνωση της απόφασης της αμερικανικής κυβέρνησης για την απόσυρση των ΗΠΑ από την συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα.
Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν την λύπη τους για την αμερικανική απόφαση, σημειώνοντας ότι η συνθήκη του Παρισιού προσφέρει «σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για ευημερία και ανάπτυξη».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσαν όλους τους συμμάχους τους για να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή. Επίσης ανέφεραν ότι θα εντείνουν την στήριξή τους στις αναπτυσσόμενες χώρες για να τις βοηθήσουν να πετύχουν τους στόχους που θέτει η συνθήκη, έπειτα από την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού αποτελεί “μεγάλη απογοήτευση”, δηλώνουν τα Ηνωμένα Έθνη
Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού, συμφωνία-σταθμό για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη που υπέγραψαν 195 χώρες το 2015, αποτελεί “μεγάλη απογοήτευση στις παγκόσμιες προσπάθειες να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να προωθηθεί η παγκόσμια ασφάλεια”, είπε χθες ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντεζάρικ.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες “παραμένει βέβαιος ότι οι πόλεις, οι πολιτείες, και οι επιχειρήσεις εντός των Ηνωμένων Πολιτειών – μαζί με άλλες χώρες – θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν οραματικότητα και ηγεσία, εργαζόμενοι για την χαμηλού-άνθρακα, ευέλικτη οικονομική ανάπτυξη που θα δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας και αγορές για την ευημερία του 21ο αιώνα”, είπε ο Ντεζάρικ.
Πρόσθεσε επίσης ότι είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνουν οι ΗΠΑ ηγέτιδα δύναμη σε περιβαλλοντικά θέματα, και ότι ο Γκουτέρες προσβλέπει στη συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση ώστε “να χτιστεί το βιώσιμο μέλλον από το οποίο εξαρτώνται τα εγγόνια μας”.
Η απόφαση του Τραμπ για τη Συμφωνία του Παρισιού θα ζημιώσει τις ΗΠΑ και τους Αμερικανούς, δηλώνει ο Μακρόν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας του Παρισιού χθες και δήλωσε ότι η απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία θα αποβεί ζημιογόνος για τα αμερικανικά συμφέροντα και τους Αμερικανούς.
Ο Μακρόν, σε τηλεοπτικό διάγγελμα στα γαλλικά και αγγλικά, είπε ότι ο Τραμπ είχε “διαπράξει ένα λάθος ως προς τα συμφέροντα της χώρας του, των πολιτών του, και ένα λάθος για το μέλλον του πλανήτη μας”.
“Σας διαβεβαιώνω απόψε ότι δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε μία λιγότερο φιλόδοξη συμφωνία. Αυτό αποκλείεται”, είπε ο Μακρόν, ο οποίος κέρδισε την προεδρία στις αρχές Μαΐου.
“Μην απατάσθε όσον αφορά το κλίμα – δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο (plan B) γιατί δεν υπάρχει εναλλακτικός πλανήτης (planet B)”, είπε.
Ο Καναδάς εκφράζει την απογοήτευσή του για την απόφαση των ΗΠΑ σχετικά με τη συνθήκη για το κλίμα
Ο Καναδάς είναι “βαθιά απογοητευμένος” από την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα, θα συνεχίσει ωστόσο να επιδιώκει την υιοθέτηση μέτρων καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είπε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος Κάθριν Μακ Κένα.
“Ο Καναδάς είναι βαθιά απογοητευμένος από τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Συμφωνία του Παρισιού αποτελεί καλή συμφωνία για τον Καναδά και καλή συμφωνία για τον κόσμο”, είπε η υπουργός σε δημοσιογράφους, “Καμία χώρα δεν μπορεί να σταματήσει τη δράση για την κλιματική αλλαγή”.
Ιαπωνία: Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα είναι “λυπηρή”
Η Ιαπωνία δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από τη συμφωνία για το κλίμα που υπογράφηκε στο Παρίσι το 2015 ήταν “λυπηρή” και ότι η αλλαγή κλίματος απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.
“Η Ιαπωνία πιστεύει ότι η ηγεσία των ανεπτυγμένων χωρών είναι εξαιρετικής σημασίας (σε θέματα κλίματος), και η σταθερή εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού είναι κρίσιμη υπό αυτή τη σκοπιά”, είπε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα είπε σε συνέντευξη τύπου ότι η Ιαπωνία θα συνεχίσει να καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργαστούν στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.
Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση απορρίπτειτο μέλλον με την απόσυρση των ΗΠΑ από την συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα
Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απορρίπτει το μέλλον με την απόφασή της να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα.
“Ακόμη με την απουσία της αμερικανικής ηγεσίας, ακόμη και όταν αυτή η κυβέρνηση εντάσσει την χώρα σε μια μικρή χούφτα κρατών που απορρίπτουν το μέλλον, είμαι βέβαιος οι αμερικανικές πολιτείες, οι πόλεις και οι επιχειρήσεις μας θα εντείνουν τις προσπάθειες τους και θα κάνουν περισσότερα για να ηγηθούν της πορείας και να βοηθήσουν στην προστασία του πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενεές τον “, ανέφερε ο Ομπάμα σε γραπτή ανακοίνωσή του μετά την ανακοίνωση της απόφασης από τον πρόεδρο Τραμπ.
Η Καλιφόρνια και άλλες Πολιτείες είναι έτοιμες να συνεχίσουν τη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, παρά την απόφαση Τραμπ
Κυβερνήτες αμερικανικών Πολιτειών και δήμαρχοι πόλεων έσπευσαν να αναλάβουν να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την αποχώρηση της χώρας από τη Συμφωνία του Παρισιού.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μπορούν από κοινού να δείξουν στη διεθνή κοινότητα ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Κυβερνήτες και αναλυτές επικαλέστηκαν πολλές κινήσεις που έχουν ήδη αναληφθεί, περιλαμβανομένων των προσπαθειών της Καλιφόρνιας να λαμβάνει το 100% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και της πρόθεσης των Πολιτειών στις βορειοανατολικές ΗΠΑ να μειώσουν το ανώτατο επιτρεπτό όριο εκπομπών αερίων.
«Υπάρχει δρόμος εδώ, με την υπόλοιπη Αμερική, η οποία αντιδρά σε μια ειλικρινά παράλογη απόφαση του προέδρου Τραμπ, να κάνει τα απαραίτητα βήματα», δήλωσε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν.
Και άλλες Πολιτείες προτίθενται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Καλιφόρνιας σε ό,τι αφορά τις πολύ χαμηλές εκπομπές ρυπογόνων αερίων, την επιβολή μέτρων για τον περιορισμό της χρήσης άνθρακα και την επέκταση των απαιτήσεων για οχήματα με μηδενικές εκπομπές αερίων, εκτιμούν κυβερνήτες και αναλυτές.
Ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Ουάσινγκτον Τζέι Ίνσλι, ο Μπράουν και ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κιούμο ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη τη δημιουργία μιας «κλιματικής συμμαχίας» για τις Πολιτείες που παραμένουν δεσμευμένες στους στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού.
Ο Τραμπ δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι εξαιτίας των απαιτήσεων της Συμφωνίας του Παρισιού απειλούνται εκατομμύρια θέσεις εργασίας και η παραγωγικότητα των ΗΠΑ. Επεσήμανε εξάλλου ότι θα ξεκινήσει μια διαδικασία, η οποία ενδέχεται να διαρκέσει ως και τέσσερα χρόνια, για την απόσυρση της χώρας από τη Συμφωνία.
Οι επικριτές του Αμερικανού προέδρου απαντούν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες δημιουργούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, πολύ περισσότερες από αυτές που ήδη υπάρχουν στη βιομηχανία του άνθρακα.
«Η απόφαση αυτή δεν θα φέρει πίσω στις ΗΠΑ θέσεις εργασίας στον άνθρακα. Το τραίνο έχει φύγει από τον σταθμό», σχολίασε ο πρόεδρος της γερουσίας της Καλιφόρνιας Κέβιν ντι Λίον.
Ο ντι Λίον έχει προτείνει ένα νομοσχέδιο βάσει του οποίου η Καλιφόρνια θα λαμβάνει το 100% της ηλεκτροδότησης της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως το 2045, το οποίο πέρασε από τη γερουσία της Πολιτείας την Τετάρτη.
Στο μεταξύ ο κυβερνήτης της Πολιτείας Μπράουν μεταβαίνει σήμερα στην Κίνα για να συμμετάσχει σε μια διάσκεψη Πολιτειών και άλλων «υποεθνικών» παραγόντων, που δεσμεύονται εθελοντικά να μειώσουν την εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Η ομάδα αυτή ονομάστηκε ο συνασπισμός «Under2» και πήρε το όνομά της από την προσπάθεια να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου.
Τα τελευταία δύο χρόνια 170 μέλη που εκπροσωπούν περισσότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας έχουν ενταχθεί στον συνασπισμό, μεταξύ αυτών και 10 αμερικανικές Πολιτείες.
Ο Τραμπ παρανόησε έρευνα, γι’αυτό απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα, λέει το πανεπιστήμιο MIT
Αξιωματούχοι του διάσημου Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης δήλωσαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παρερμήνευσε την έρευνά τους όταν την επικαλέστηκε χθες Πέμπτη για να δικαιολογήσει την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού.
Στη διάρκεια ομιλίας του από τον Λευκό Οίκο ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσύρει την χώρα από την ιστορική συμφωνία για το κλίμα, εν μέρει επειδή δεν θα μειώσει την παγκόσμια θερμοκρασία τόσο γρήγορα ώστε να έχει σημαντικό αντίκτυπο.
«Ακόμη κι αν εφαρμοζόταν πλήρως η Συμφωνία του Παρισιού με πλήρη συμμόρφωση απ’ όλες τις χώρες, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2100 η παγκόσμια θερμοκρασία θα μειωνόταν κατά μόλις δύο δέκατα του ενός βαθμού Κελσίου. Πολύ, πολύ μικρό ποσοστό», είπε.
Ο ισχυρισμός αυτός αποδόθηκε σε έρευνα που διεξήγαγε το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), σύμφωνα με έγγραφα του Λευκού Οίκου, που είδε το Reuters.
Το ΜΙΤ είχε δημοσιεύσει τον Απρίλιο του 2016 μια έρευνα με τον τίτλο: «Πόση διαφορά θα κάνει η Συμφωνία του Παρισιού;», η οποία δείχνει ότι εάν οι χώρες τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, η άνοδος της θερμοκρασίας παγκοσμίως θα επιβραδυνθεί κατά 0,6 έως 1,1 βαθμό Κελσίου μέχρι το 2100.
«Ασφαλώς και δεν υποστηρίζουμε την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού», είπε ο Έργουαν Μονιέρ, ο επικεφαλής του προγράμματος κι ένας εκ των συντακτών της έκθεσης.
«Αν δεν κάνουμε τίποτε, μπορεί η παγκόσμια θερμοκρασία να αυξηθεί κατά 5 βαθμούς ή και παραπάνω και αυτό θα ήταν καταστροφικό», τόνισε ο Τζον Ράιλι, ο συνδιευθυντής του προγράμματος, προσθέτοντας ότι οι επιστήμονες του ΜΙΤ δεν είχαν καμία επαφή με τον Λευκό Οίκο, ούτε τους δόθηκε η ευκαιρία να εξηγήσουν την έρευνά τους. Ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης υπεραμύνθηκε της χρήσης του πορίσματος από τον Τραμπ.
«Δεν είναι μόνον το ΜΙΤ. Πιστεύω ότι υπάρχει συναίνεση όχι μόνον στην κοινότητα των περιβαλλοντολόγων αλλά και αλλού ότι η Συμφωνία του Παρισιού από μόνη της θα έχει πολύ μικρή επίπτωση στην κλιματική αλλαγή», δήλωσε.
Η διαμάχη αυτή είναι ο τελευταίος γύρος μιας μακρόχρονης κόντρας μεταξύ επιστημόνων και πολιτικών ως προς το πώς θα πρέπει να ερμηνεύονται οι επιπτώσεις της καύσης υδρογονανθράκων στο παγκόσμιο κλίμα και να μετατρέπονται σε πολιτική. Ο Τραμπ έχει επανειλημμένως αμφισβητήσει τα επιστημονικά πορίσματα για την κλιματική αλλαγή και κάποτε μάλιστα είπε ότι ήταν ψευδή κατασκευάσματα της Κίνας για να αποδυναμωθούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ