Οι ΗΠΑ στέλνουν δεύτερο αεροπλανοφόρο στη Μεσόγειο- Nεκροί πάνω από 2.500 σε Παλαιστίνη και 1.300 σε Ισραήλ

Αεροπορικό πλήγμα «του Ισραήλ» στο Χαλέπι της Συρίας, σύμφωνα με διευθυντή ΜΚΟ.

Parallaxi
οι-ηπα-στέλνουν-δεύτερο-αεροπλανοφόρ-1069861
Parallaxi

Οι ΗΠΑ στέλνουν δεύτερο αεροπλανοφόρο και τη δύναμη κρούσης του στην ανατολική Μεσόγειο «για την αποτροπή εχθρικών ενεργειών εναντίον του Ισραήλ» και «κάθε προσπάθειας να εξαπλωθεί ο πόλεμος μετά την επίθεση της Χαμάς», ανακοίνωσε το Σάββατο ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Όστιν.

Το USS Eisenhower και τα πλοία συνοδείας του θα ενωθούν με το πρώτο αεροπλανοφόρο, το USS Gerald R. Ford, που αναπτύχθηκε στην περιοχή μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, επιδεικνύοντας την «ατσάλινη δέσμευση» της Ουάσιγκτον «στην ασφάλεια του Ισραήλ» και την «αποφασιστικότητά της να αποτρέψει οποιονδήποτε κρατικό ή μη κρατικό παράγοντα που επιδιώκει την κλιμάκωση αυτού του πολέμου», ανέφερε ο κ. Όστιν στο δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

Οι ΗΠΑ άρχισαν εξάλλου την Κυριακή να στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εξελιγμένων πυρομαχικών, ενώ προειδοποίησαν δυνάμεις της περιοχής εναντίον της εξάπλωσης του πολέμου.

Τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, κυρίως άμαχοι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 130 αλλοδαποί ή άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα, αφότου εξαπέλυσε επίθεση η Χαμάς το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Πάνω από 2.500 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους πάνω από 700 παιδιά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Τριακόσιοι άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας χθες Σάββατο (σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας)

Το Σάββατο το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προστασία των αμάχων και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε χωριστές τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, σύμφωνα με δελτία Τύπου του Λευκού Οίκου.

New York Times: Το Ισραήλ καθυστέρησε τη χερσαία επίθεση στη Γάζα λόγω του καιρού

Δεκάδες χιλιάδες μαχητές της Χαμάς πιστεύεται ότι είναι κρυμμένοι σε μπούνκερ και σε εκατοντάδες χιλιόμετρα υπόγειων σηράγγων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με την ίδια πηγή

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέβαλαν τη σχεδιαζόμενη εισβολή τους στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας για αρκετές ημέρες λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών, ανέφεραν αργά χθες, Σάββατο, το βράδυ οι New York Times.

Η χερσαία επίθεση υποτίθεται ότι θα άρχιζε αυτό το σαββατοκύριακο, όμως αναβλήθηκε, εν μέρει εξαιτίας του συννεφιασμένου ουρανού, ο οποίος θα δυσκόλευε τους ισραηλινούς πιλότους και χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών να παράσχουν αεροπορική κάλυψη στις χερσαίες δυνάμεις, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη τρεις υψηλόβαθμούς ισραηλινούς αξιωματικούς, τους οποίους δεν κατονομάζει.

Σύμφωνα με τους New York Times η αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση μπορεί να εμπλέξει το Ισραήλ σε ένα πόλεμο μέσα σε πόλεις.

Δεκάδες χιλιάδες μαχητές της Χαμάς πιστεύεται ότι είναι κρυμμένοι σε μπούνκερ και σε εκατοντάδες χιλιόμετρα υπόγειων σηράγγων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ισραηλινοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες περιμένουν πως η Χαμάς θα προσπαθήσει να εμποδίσει την προώθηση των Ισραηλινών ανατινάζοντας σήραγγες καθώς θα πλησιάζουν οι χερσαίες δυνάμεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Η Χαμάς σχεδιάζει επίσης να στείλει μαχητές της πίσω από τις ισραηλινές γραμμές χρησιμοποιώντας το περίπλοκο σύστημα των σηράγγων, αναφέρουν οι Times, προσθέτοντας ότι ένα στρατηγικό δίλημμα δημιουργείται από το γεγονός ότι οι δυνάμεις της ισλαμιστικής οργάνωσης μπορεί να οχυρωθούν μαζί με ομήρους κάτω από τη γη.

Στην ισραηλινή επίθεση αναμένεται να πάρουν μέρος μονάδες πεζικού, καθώς και άρματα μάχης και μονάδες σκαπανέων και ναρκοσυλλεκτών, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα επικαλουμενη τους αξιωματούχους. Τις χερσαίες δυνάμεις θα καλύπτουν μαχητικά αεριωθούμενα, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυρά πυροβολικού από την ξηρά και τη θάλασσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τουλάχιστον 5 τραυματίες στο αεροπορικό πλήγμα «του Ισραήλ» στο Χαλέπι της Συρίας (ΜΚΟ)

Ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα έβαλε στο στόχαστρο το διεθνές αεροδρόμιο στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, με τον πρώτο απολογισμό των θυμάτων να κάνει λόγο για πέντε τραυματίες, έκανε γνωστό το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λίγα 24ωρα έπειτα από πανομοιότυπες επιδρομές με στόχους το ίδιο αεροδρόμιο και αυτό της συριακής πρωτεύουσας, της Δαμασκού.

«Αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ από την κατεύθυνση της θάλασσας έπληξε το αεροδρόμιο του Χαλεπιού», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής αυτής της ΜΚΟ, η οποία έχει την έδρα της στη Βρετανία και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.

Δεν διευκρίνισε αν οι πέντε τραυματίες είναι στρατιωτικοί ή άμαχοι.

Συριακά κρατικά ΜΜΕ επιβεβαίωσαν το πλήγμα, επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας, με την κρατική τηλεόραση να κάνει λόγο για «ισραηλινή επίθεση με στόχο το διεθνές αεροδρόμιο στο Χαλέπι».

Αργότερα, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως «περί τις 23:35 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ο ισραηλινός εχθρός προχώρησε σε αεροπορικό πλήγμα με στόχο το διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπιού, προκαλώντας υλικές ζημιές στο αεροδρόμιο και θέτοντάς το εκτός λειτουργίας».

Παράλληλα το υπουργείο κατηγόρησε το Ισραήλ πως διαπράττει «εγκλήματα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού», αναφερόμενο στη στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Την Πέμπτη, είχαν ήδη καταγραφεί ισραηλινές επιδρομές εναντίον του ίδιου αεροδρομίου και αυτού της Δαμασκού, θέτοντάς τα προσωρινά εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με συριακά επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Τα χθεσινά πλήγματα έγιναν λίγες ώρες αφού το αεροδρόμιο στο Χαλέπι άνοιξε ξανά, θέτοντάς το εκ νέου εκτός λειτουργίας, τόνισε νωρίτερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα αποτελέσματα της επιδρομής βρίσκονται στο στάδιο της «αποτίμησης», ανέφερε από την πλευρά του το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Την Τρίτη, για πρώτη φορά μετά την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς εναντίον του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε πως άνοιξε πυρ με οβιδοβόλα εναντίον της Συρίας από το υψίπεδο του Γκολάν, ανταποδίδοντας «πυρά» εναντίον της περιοχής, που κατέχει το Ισραήλ από το 1967.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη συριακή επικράτεια μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη χώρα αυτή, το 2011.

Η αεροπορία του βάζει κυρίως στο στόχαστρο δυνάμεις υποστηριζόμενες από το Ιράν και το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, συμμάχους της Δαμασκού και ορκισμένους εχθρούς του Ισραήλ, καθώς και θέσεις του συριακού στρατού.

Τα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπιού έχουν βομβαρδιστεί επανειλημμένα.

Το Ισραήλ σπανίως σχολιάζει τα πλήγματα που εξαπολύει στη Συρία δημόσια, πάντως διαμηνύει πως δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να στήσει προγεφύρωμα ή να επεκτείνει τα ερείσματά του προ των πυλών του.

Το Ισραήλ πλήττει Παλαιστίνιους που προσπαθούν να φύγουν προς τη νότια Λωρίδα της Γάζας

Παλαιστίνιοι οι οποίοι προσπαθούσαν να μετακινηθούν προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, περνώντας από τομέα που ο ισραηλινός στρατός παρουσίαζε ως ασφαλή, σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα, δήλωσαν χθες Σάββατο αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχοι της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην εξουσία στον θύλακα.

Προχθές Παρασκευή εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Αβιχάι Αντραΐ, παρότρυνε πολίτες της Γάζας να κατευθυνθούν προς το νότιο τμήμα του μικροσκοπικού θύλακα, κατά μήκος του νερού του Ουάντι Γάζα, «για την ασφάλειά τους», προσθέτοντας πως δεν θα γίνονταν πλήγματα από τον ισραηλινό στρατό εκεί πριν από τις 20:00.

Όμως αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν πως παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν στον τομέα αυτό, παρότι κινήθηκαν εντός της καθορισμένης προθεσμίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και την υπηρεσία Τύπου της Χαμάς, δεκάδες άμαχοι που προσπαθούσαν να καταφύγουν στη νότια Γάζα σκοτώθηκαν σε τουλάχιστον τρεις τοποθεσίες μετά το μεσημέρι της Παρασκευής.

Χθες Σάββατο αυτόπτης μάρτυρας του Γαλλικού Πρακτορείου είπε πως «φορτηγό που μετέφερε δεκάδες οικογένειες χτυπήθηκε κοντά στο Ουάντι Γάζα».

Όταν επικοινώνησε μαζί του το AFP, ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε την πληροφορία.

Το πρακτορείο σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο αν οι θάνατοι οφείλονταν σε πλήγματα του ισραηλινού στρατού.

Μπόρεσε να επιβεβαιώσει εικόνες που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και αντιστοιχούν σε κατηγορίες αυτοπτών μαρτύρων την Παρασκευή, αλλά όχι να επιβεβαιώσει ότι οι εκρήξεις οφείλονταν σε ισραηλινά πυρά.

«Δυο οχήματα χτυπήθηκαν κοντά σε νοσοκομείο του Κουβέιτ στο νότιο τμήμα της πόλης της Γάζας», ανέφερε πηγή προσκείμενη στα σώματα ασφαλείας της Χαμάς, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο Ταλ Χάινριχ, εκπρόσωπος του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε σε δημοσιογράφους χθες Σάββατο πως ο στρατός λαμβάνει «όλες τις προφυλάξεις» για να αποφεύγονται οι θάνατοι αμάχων.

Η Χαμάς ανέφερε χθες Σάββατο ότι «70 μάρτυρες» και 200 τραυματίες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, καταμετρήθηκαν σε «σφαγή του Ισραήλ» με στόχο οικογένειες εκτοπισμένων, «έγκλημα μίσους».

Δυνάμεις του Ισραήλ σκοτώνουν 3 μαχητές της Χαμάς που πέρασαν τα σύνορα με τον Λίβανο

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε πως τρεις μαχητές του από τον Λίβανο σκοτώθηκαν χθες Σάββατο σε αεροπορικό πλήγμα του Ισραήλ, αφού ανατίναξαν τμήμα του συνοριακού φράκτη, πέρασαν στην άλλη πλευρά κι ενεπλάκησαν σε μάχη με στρατιώτες.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε νωρίτερα πως η αεροπορία έπληξε ομάδα ανθρώπων που θεωρεί πως ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν αντιαρματικούς πυραύλους εναντίον στοιχείων του.

Το Ιράν προειδοποιεί πως θα υπάρξουν «πολύ σοβαρές συνέπειες» αν δεν εμποδιστεί το Ισραήλ

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν προειδοποίησε μέσω X (του πρώην Twitter) χθες Σάββατο ότι αν δεν εμποδιστούν «τα εγκλήματα πολέμου» και η «γενοκτονία» των Παλαιστινίων που διαπράττονται κατ’ αυτή από το Ισραήλ, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο με «πολύ σοβαρές συνέπειες».

Η ανάρτηση της διπλωματικής αποστολής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη ακολούθησε ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios σύμφωνα με το οποίο η Ισλαμική Δημοκρατία προειδοποίησε το Ισραήλ, με μήνυμά της που επιδόθηκε μέσω του ΟΗΕ, πως θα είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει αν ο στρατός του προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία ελέγχει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

«Αν δεν σταματηθούν αμέσως τα εγκλήματα πολέμου και η γενοκτονία του ισραηλινού απαρτχάιντ, η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί εκτός ελέγχου και να προκαλέσει λόγω εξοστρακισμού πολύ σοβαρές συνέπειες — η ευθύνη για τις οποίες θα έγκειται στον ΟΗΕ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τα κράτη που το οδηγούν σε αδιέξοδο», ανέφερε η μόνιμη αποστολή της Τεχεράνης στον διεθνή οργανισμό.

Το Ισραήλ συνέχιζε χθες Σάββατο προετοιμασίες για να εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον της Χαμάς, που υποστηρίζεται από το Ιράν, στη Λωρίδα της Γάζας. Έδωσε διαταγή στους κατοίκους του βόρειου τομέα του μικρού θύλακα να φύγουν προς τον νότο, προς τα σύνορα με την Αίγυπτο, που παραμένουν κλειστά.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ορκίζεται πως θα εξαλείψει τη Χαμάς σε αντίποινα για την επίθεσή της το περασμένο Σάββατο με πάνω από 1.300 νεκρούς.

Στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε αντίποινα, από αέρος και με το πυροβολικό, έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας, τους σφοδρότερους που έχει υποστεί ποτέ ο θύλακας, έχουν σκοτωθεί πάνω από 2.500 άνθρωποι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει πως εργάζεται προκειμένου να αποτραπεί η εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο και οι διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται ευρύτερα επικεντρώνονται στην αποτροπή του κινδύνου εξάπλωσης του πολέμου, ειδικά στον Λίβανο, η μετατροπή του σε περιφερειακή ένοπλη σύρραξη.

Έχουν καταγραφεί επανειλημμένες ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στο Ισραήλ και τον στρατιωτικό βραχίονα της Χεζμπολάχ, του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου που υποστηρίζεται από το Ιράν, αυτή την εβδομάδα. Είναι οι πιο πολύνεκρες μετά τον πόλεμο διάρκειας ενός μήνα το 2006.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή Τορ Βένεσλαντ συναντήθηκε με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν στη Βηρυτό χθες Σάββατο, ανέφερε ο διεθνής οργανισμός. Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας συναντήθηκε κατόπιν με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα του Axios, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ είπε πως όλες οι συναντήσεις που κάνει ο κ. Βένεσλαντ έχουν σκοπό να προωθηθούν οι προσπάθειες «να απελευθερωθούν οι όμηροι, να εξασφαλιστεί πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και να αποφευχθεί η εξάπλωση της σύρραξης στην ευρύτερη περιοχή» και αυτό «συμπεριλαμβάνει τις συναντήσεις του στον Λίβανο».

Η αποστολή του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ούτε την ανάρτηση της αποστολής του Ιράν.

Νόαμ Κατς: «Η Χαμάς είναι σαν τον ISIS, πρέπει να τη διαλύσουμε» – Ευγνωμοσύνη για τη στήριξη της Ελλάδας

Την ευγνωμοσύνη του για τη δημόσια στήριξη, την αλληλεγγύη που έλαβε από Έλληνες και την ελληνική κυβέρνηση και όλο το πολιτικό φάσμα, εξέφρασε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κατς μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την υποστήριξή της για την Ισραήλ και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, καθώς και την καταδίκη της Χαμάς και των θηριωδιών της. Λάβαμε υποστήριξη από όλο το πολιτικό φάσμα, εκτός μιας πολύ μικρής μειοψηφίας» ανέφερε ο Νόαμ Κατς.

Ειδική αναφορά έκανε ο Ισραηλινός πρέσβης στη στρατηγική φιλία μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ, τονίζοντας πως οι δύο χώρες έχουν άριστες σχέσεις. Στάθηκε στη βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα στη μεταφορά πολλών ανθρώπων, καθώς οι πτήσεις διακόπηκαν.

Σκιαγραφώντας τα αισθήματα του ισραηλινού λαού, είπε πως αιφνιδιάστηκε και ότι είναι σοκαρισμένος, αλλά ταυτόχρονα και απολύτως αποφασισμένος και ενωμένος.

Εν συνεχεία, διαμήνυσε πως «ο πόλεμος του Ισραήλ είναι μόνον εναντίον της Χαμάς». Ειδικότερα, είπε πως «ο στόχος του Ισραήλ είναι να νικήσει και να καταστρέψει τον τρομοκρατικό στρατό που χτίστηκε από τη Χαμάς και καθαρά πραγματοποίησε τη βάρβαρη, απάνθρωπη επίθεση στο Ισραήλ, απρόκλητα σε ημέρα αργίας σφαγιάζοντας περισσότερους από 1.300 ανθρώπους άνδρες γυναίκες μωρά ενώ πήρε και πολλούς ομήρους ακόμη και γυναίκες με τα παιδιά τους (περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν πολλοί σε κρίσιμη κατάσταση)».

«Αυτός ο τρομοκρατικός στρατός δεν μπορεί να μείνει στη θέση του γιατί αν δεν τον διαλύσουμε, θα είναι ικανός να πραγματοποιήσει άλλες παρόμοιες επιθέσεις» πρόσθεσε και σημείωσε ότι η Χαμάς είναι μια οργάνωση σαν το ISIS. «Έχει μια εξτρεμιστική και ριζοσπαστική ιδεολογία και πρέπει να τη νικήσουμε όπως ο κόσμος νίκησε το ISIS» τόνισε. «Ο πόλεμος είναι απέναντι στη Χαμάς. Ο στόχος είναι η αποξήλωση των στρατιωτικών της ικανοτήτων, να καταστραφεί ο στρατός της τρομοκρατίας, ακριβώς όπως έγινε και με την περίπτωση του ISIS και τον τρόπο με τον οποίο η Ράκα και η Μοσούλη απελευθερώθηκαν από την κατοχή του Ισλαμικού Κράτους. Δεν είναι ένας πόλεμος εναντίον αμάχων. Δεν είναι ένας πόλεμος κατά των Παλαιστινίων. Δεν είναι ένας πόλεμος που τον θέλαμε. Μας εξανάγκασαν. Στοχεύει τους τρομοκράτες της Χαμάς και τα μέσα της και ενεργούμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο των ένοπλων συγκρούσεων. Καλούμε τους άμαχους να φύγουν. Δημιουργούμε ασφαλείς διαδρόμους εκκένωσης. Αυτή που εμποδίζει και καλεί τους ανθρώπους να μην φεύγουν και να τους εμποδίζει να φύγουν από τις περιοχές που πρόκειται να επιχειρήσουμε, είναι η Χαμάς. Εάν επιχειρήσουμε και με τον τρόπο που θα επιχειρήσουμε, θα προσπαθήσουμε όσο γίνεται δυνατό να προστατεύσουμε τους αμάχους που δεν μπόρεσαν να φύγουν» ανέφερε.

Μιλώντας για την ανάγκη επίλυσης της σύγκρουσης στην περιοχή, είπε πως θα γίνει από ανθρώπους που είναι δεσμευμένοι για πολιτική και διπλωματική λύση, και όχι από βάρβαρους τρομοκράτες της Χαμάς που είναι αφοσιωμένοι στον θάνατο και στη γενοκτονία των Ισραηλινών και απορρίπτουν οποιαδήποτε ειρηνική λύση.

Αναφερθείς στα κίνητρα της Χαμάς, είπε πως είναι γενοκτονική και εγκληματική οργάνωση προσηλωμένη στο σκοπό της πλήρους καταστροφής του κράτους του Ισραήλ. «Θέλουν να αλλάξουν την πορεία της ιστορίας, είναι μέρος ενός πολύ ριζοσπαστικού άξονα τρομοκρατίας και εξτρεμισμού, η οποία καθοδηγείται από το Ιράν. Έχει στη Μέση Ανατολή άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις όπως τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Χρηματοδοτείται, καθοδηγείται, εκπαιδεύεται, συντονίζει τις στρατιωτικές, τρομοκρατικές ενέργειες με σκοπό να αποσταθεροποιήσει όλη τη Μέση Ανατολή» σημείωσε.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως το Ισραήλ είναι ισχυρό και πρόκειται να νικήσει. «Η Χαμάς είναι τρομοκρατικός οργανισμός, θα πρέπει να τον καταστρέψουμε όσο είναι δυνατό, με την πλήρη υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Πρέπει να απελευθερώσουμε τη Γάζα από την κατοχή της Χαμάς».

Ανέφερε ότι η Χαμάς κατέκτησε τον έλεγχο, με ένα αιματηρό πραξικόπημα, της Λωρίδας της Γάζας από την Παλαιστινιακή Αρχή, και εγκαθίδρυσε «ένα κράτος τρομοκράτη που κάναμε λάθος να πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει πιο ρεαλιστικό επειδή έπρεπε να διαχειριστεί τη ζωή 2 εκατ. ανθρώπων. Αποδείχθηκε πως δεν ενδιαφέρεται καθόλου για αυτούς τους ανθρώπους, τους θυσιάζει, τους χρησιμοποιεί σαν ανθρώπινες ασπίδες για τις κακόβουλες ενέργειες της. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την τρομοκρατική οργάνωση. Αν δεν το κάνουμε, θα δούμε επανάληψη των θηριωδιών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Είναι μια απειλή εναντίον των αξιών που πρεσβεύουμε και του ελεύθερου κόσμου. Δεν είναι μια πολιτική σύγκρουση. Είναι μια επίθεση στον πολιτισμό» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενη εμπλοκή του Λιβάνου ή του Ιράν, είπε πως το Ισραήλ ήταν πολύ καθαρό: «Στείλαμε μηνύματα στον άξονας ριζοσπαστικής τρομοκρατίας, που καθοδηγείται από το Ιράν, να μείνει έξω από τη σύγκρουση. Ελπίζω ότι το μήνυμα αυτό θα γίνει πλήρως κατανοητό. Ελπίζουμε να μην κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας απέναντι σε κάθε απειλή».

Η Ρωσία ζητεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ψηφίσει για το Ισραήλ και τη Γάζα αύριο

Η διπλωματική αντιπροσωπεία της Ρωσίας ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να ψηφίσει αύριο Δευτέρα επί του σχεδίου απόφασης που διένειμε στα υπόλοιπα κράτη μέλη όσον αφορά τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, το οποίο καλεί να κηρυχθεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, καταδικάζει τη βία εναντίον των αμάχων και όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρεσβευτή της Ρωσίας στον ΟΗΕ, τον Ντμίτρι Πολιάνσκι, δεν έχουν υπάρξει τροποποιήσεις στο κείμενο αφότου διανεμήθηκε στα υπόλοιπα μέλη του ΣΑ, προχθές Παρασκευή, κι η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στις 15:00 (σ.σ. ώρα Νέας Υόρκης· 22:00 ώρα Ελλάδας) αύριο Δευτέρα.

Το Μεξικό πιέζει το Ισραήλ να ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο στη Γάζα

Η υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Αλίσια Μπάρσενα κάλεσε χθες Σάββατο το Ισραήλ να ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να μπορέσουν να φύγουν όσοι το επιθυμούν, την ώρα που η κυβέρνηση της χώρας της Λατινικής Αμερικής συνεχίζει τις προσπάθειές της για να επαναπατρίσει πολίτες της. Αντιδρώντας σε εκκλήσεις της οικογένειας της Μπάρμπαρας Λάγκο, μεξικανής εργαζόμενης στη ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η κυρία Μπάρσενα ανέφερε πως ήλθε σε επαφή με το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) για βοήθεια.

«Προσπαθούμε να τη βγάλουμε από εκεί μέσω Αιγύπτου, όμως το Ισραήλ δεν επιτρέπει να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος, δεν επιτρέπει σε κανέναν να φύγει», ανέφερε η επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας μέσω X (του πρώην Twitter).

«Απευθύνουμε επείγουσα έκκληση στο Ισραήλ, επειδή ακόμα και ο πόλεμος έχει κανόνες», πρόσθεσε η κυρία Μπάρσενα.

Το μεξικανικό ΥΠΕΞ καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ. Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ έχει πει πως θέλει η χώρα του να παραμείνει ουδέτερη στη σύρραξη.

Την Πέμπτη, η μεξικανική κυβέρνηση έκανε γνωστό πως εκατοντάδες πολίτες της χώρας αναμένουν ακόμη να τους επιτραπεί να φύγουν από το Ισραήλ.

Γερμανία: Η ΥΠΕΞ συναντήθηκε στο Καιρό με τους ομολόγους της της Αιγύπτου και της Τουρκίας – Ζήτησε την απελευθέρωση των ομήρων και την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ συναντήθηκε χθες Σάββατο με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Τουρκίας και ζήτησε να οργανωθεί άμεσα αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ κάλεσε εκ νέου τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους που κρατά.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συμφωνούν ότι πρέπει να αποτραπεί «ανάφλεξη στην περιοχή» και εμπλοκή της Χεζμπολάχ

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συμφώνησαν ότι πρέπει να αποτραπεί «περιφερειακή ανάφλεξη» και η ανάμιξη της Χεζμπολάχ στη διένεξη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ. Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν σήμερα δύο φορές τηλεφωνικά.

Ο Μπάιντεν λέει στον Νετανιάχου ότι η Ουάσινγκτον καταβάλλει προσπάθειες για να εξασφαλισθεί η πρόσβαση των αμάχων σε νερό, τρόφιμα και ιατρική φροντίδα

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τον ΟΗΕ και χώρες της Μέσης Ανατολής με στόχο οι αθώοι άμαχοι να έχουν πρόσβαση σε νερό, τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν το Ισραήλ να δείξει «στοιχειώδη ανθρωπιά» στη Γάζα

Καθώς ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει ασυγκράτητα τη Λωρίδα της Γάζας εδώ και μια εβδομάδα, απευθύνουμε πλέον έκκληση να δείξει την πλέον στοιχειώδη ανθρωπιά», τόνισε η πρόεδρος της MSF Γαλλίας, η Ιζαμπέλ Ντεφουρνί, σε δελτίο Τύπου της οργάνωσης.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την τύχη ανθρώπων που αδυνατούν να μετακινηθούν, όπως οι τραυματίες, οι άρρωστοι, το νοσηλευτικό προσωπικό που υπάρχουν φόβοι ότι θα αφανιστούν, με δεδομένες τις δηλώσεις των ισραηλινών στρατιωτικών αρχών», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ κάλεσε χθες Σάββατο τους Παλαιστίνιους «να μην αργήσουν» να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αφήνοντας να εννοηθεί πως είναι ζήτημα ωρών να αρχίσει χερσαίες επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας, έπειτα από μια εβδομάδα πολέμου που πυροδότησε η αιφνιδιαστική και άνευ προηγουμένου πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς στο έδαφός του. Οι νεκροί είναι πλέον χιλιάδες.

Η πρόεδρος της MSF Γαλλίας ζήτησε ακόμη όσοι κάτοικοι του θύλακα θέλουν να επιτραπεί να φύγουν από την πολιορκημένη περιοχή, που υποβάλλεται σε αποκλεισμό από το 2007, να πάνε στη γειτονική Αίγυπτο.

«Η προσταγή σε σχεδόν 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους να μετακινηθούν μέσα σε μερικές ώρες σε περιοχές όπου ήδη υπήρχε υπερπληθυσμός και επισφαλής πρόσβαση στα τρόφιμα, στο νερό και στην ιατρική περίθαλψη είναι τόσο παράλογη, όσο και αφόρητη», έκρινε η πρόεδρος της MSF Γαλλίας.

Η οργάνωση ζητεί να υπάρχουν ασφαλείς περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας και να κηρύσσεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατάπαυση του πυρός. «Ζητούμε επίσης οι άνθρωποι που επιθυμούν να φύγουν να μπορούν να το κάνουν από το σημείο διέλευσης στη Ράφα», τόνισε.

Στη Ράφα βρίσκεται το μοναδικό σημείο εξόδου από τη Λωρίδα της Γάζας που δεν τελεί υπό τον έλεγχο του Ισραήλ. Όμως η διέλευση προς την Αίγυπτο εμποδίζεται συχνά από κλεισίματα και την ανάγκη να εξασφαλιστούν διάφορες άδειες.

Η διέλευση παραμένει κλειστή τις τελευταίες ημέρες.

Η MSF σημείωσε πως μεγάλο μέρος των ομάδων της στη Λωρίδα της Γάζας μεταφέρθηκε στο νότιο τμήμα του θύλακα.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ, AFP

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα