Οι ΗΠΑ ζητούν από την ΕΕ να καταργήσει την ένδειξη ΠΟΠ – Tί θα γίνει με την ελληνική φέτα;
Σύμφωνα με την έκθεση, οι γεωγραφικές ενδείξεις θεωρούνται «σημαντική πρόκληση» για τις ΗΠΑ.
Η αντιπαράθεση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ σχετικά με τους δασμούς εντείνεται, καθώς πλησιάζει η λήξη της τρίμηνης παράτασης (90 ημέρες) στις διαπραγματεύσεις.
Να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ανακοινώσει πως παγώνει τους δασμούς στα επίπεδα του 10% προς τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ για 90 ημέρες, πλην του Πεκίνου που τους είχε αυξήσει στο 125%, αρχικά και έπειτα στο 145%.
Εκτός από ενεργειακά προϊόντα όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και αμυντικά συστήματα, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αυξήσουν τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς την ευρωπαϊκή αγορά. Ένα από τα βασικά εμπόδια που εντοπίζουν είναι οι γεωγραφικές ενδείξεις (Geographical Indications – GI), όπως οι ενδείξεις Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), το οποίο προστατεύει παραδοσιακά ευρωπαϊκά προϊόντα, και είναι κάτι που αφορά άμεσα την Ελλάδα και ειδικά τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων.
Η ελληνική φέτα και η ιταλική παρμεζάνα αναφέρονται στην πρόσφατη έκθεση «2025 Special 301 Report» του Γραφείου Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ (USTR) ως χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου οι γεωγραφικές ενδείξεις για να εμποδιστεί η πρόσβαση των αμερικανικών αγορών στις ευρωπαϊκές αλλά και διεθνείς αγορές.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι γεωγραφικές ενδείξεις θεωρούνται «σημαντική πρόκληση» για τις ΗΠΑ.