Oι όροι για ακύρωση της χερσαίας επίθεσης στη Γάζα

«Καμπανάκι» για την εξάπλωση ασθενειών - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις.

Parallaxi
oι-όροι-για-ακύρωση-της-χερσαίας-επίθεσ-1072418
Parallaxi

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κονρίκους δήλωσε ότι η χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας θα ακυρωθεί εάν η Χαμάς απελευθερώσει όλους τους κρατούμενους και παραδοθεί άνευ όρων.

Σε συνέντευξή του στο αυστραλιανό ABC Radio τόνισε πως αν η Χαμάς βγει από τα κρησφύγετα της στα οποία κρύβει Ισραηλινούς αμάχους, όπως κάνει τώρα, και επιστρέψει και τους 212 ομήρους μας και παραδοθούν άνευ όρων, ο πόλεμος θα τελειώσει. Για προσθέσει αμέσως μετά : «Αν δεν το κάνουν, μάλλον θα πρέπει να μπούμε και να το κάνουμε».

Ο Κονρίκους δεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το γιατί αναβλήθηκε η χερσαία επίθεση παρά τις εικασίες ημερών, λέγοντας αντ ‘αυτού ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα «διαλύσουν πλήρως τη Χαμάς» και θα καταστρέψουν πλήρως τις στρατιωτικές της ικανότητες, ώστε να μην αποτελεί πλέον απειλή για τους Ισραηλινούς αμάχους.

Ο Ισραηλινός εκπρόσωπος δεν έδωσε επίσης συγκεκριμένη απάντηση στην ερώτηση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα για το εάν η κορυφαία προτεραιότητα του ισραηλινού στρατού ήταν η πλήρης καταστροφή της Χαμάς ή η απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούσε.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Galant είπε ότι η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα πρέπει να είναι ο τελευταίος ελιγμός γιατί μετά από αυτήν δεν θα υπάρξει κίνημα της Χαμάς.

Ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται για περισσότερες από δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της επιχείρησης «Al-Aqsa Flood» της Χαμάς, και μαζί της αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων και των τραυματιών και η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται στη Λωρίδα, η οποία εξακολουθεί να υπόκειται σε Ισραηλινούς βομβαρδισμός.

Ο αριθμός των νεκρών από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα από χθες, Κυριακή, ανήλθε σε 4.651 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 1.873 παιδιά, 1.023 γυναίκες και 187 ηλικιωμένους, εκτός από 14.245 τραυματίες με διάφορους τραυματισμούς. Στον τραγικό αυτό απολογισμό θα πρέπει να συνυπολογιστεί η μαζική καταστροφή κατοικημένων περιοχών. και υποδομών και η κατάσταση του μαζικού εκτοπισμού.

Η ανεμοβλογιά, η ψώρα, ασθένειες που προκαλούν διάρροια εξαπλώνονται στη Λωρίδα της Γάζας

Τα κρούσματα ανεμοβλογιάς, ψώρας και ασθενειών που προκαλούν διαρροϊκά επεισόδια αυξάνονται στη Λωρίδα της Γάζας, εξαιτίας των φοβερών συνθηκών από την άποψη της υγιεινής, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ εξήγησε πως ανάμεσα στους βασικούς λόγους της εξάπλωσης ασθενειών είναι πως οι Γαζαίοι είναι αναγκασμένοι να πίνουν μολυσμένο νερό, ελλείψει καθαρού πόσιμου νερού.

Δεν έδωσε συγκεκριμένους αριθμούς. Ωστόσο, προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου αύξησης των κρουσμάτων μολυσματικών νόσων αν δεν αποκατασταθεί η ύδρευση και εάν δεν ξαναρχίσουν να ηλεκτροδοτούνται, ή δεν λάβουν καύσιμα, οι εγκαταστάσεις αποχέτευσης.

Ο στρατός του Ισραήλ έθεσε υπό «πλήρη πολιορκία» τη Λωρίδα της Γάζας, διακόπτοντας την ύδρευση, την ηλεκτροδότηση, τις παραδόσεις τροφίμων, φαρμάκων, καυσίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αντιποίνων μετά την επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια, την πιο πολύνεκρη από καταβολής κράτους, την 7η Οκτωβρίου.

Πάνω από 400 νεκροί σε ένα 24ωρο – Κινδύνευσαν νοσοκομεία

Τουλάχιστον 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Γάζα, στον σφοδρότερο βομβαρδισμό του Ισραήλ από τις 7 Οκτώβρη.

Οι πρώτες χερσαίες μάχες μικρής κλίμακας έγιναν χθες στο δυτικό τμήμα της λωρίδας της Γάζας, ενώ το Τελ Αβίβ έχει προαναγγείλει χερσαία εισβολή με τις ΗΠΑ να φαίνεται πως πιέζουν για να καθυστερήσει.

Την ίδια στιγμή η ένταση με το Λίβανο λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, με αναλυτές να προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης είναι μεγάλος.

Με το σταγονόμετρο περνά η ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο θύλακα, ενώ σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές το Ισραήλ βομβάρδισε χθες δίπλα σε τρία νοσοκομεία.

Χωρίς αποτέλεσμα παραμένουν οι όποιες διπλωματικές προσπάθειες, με τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη να πληθαίνουν σε όλον τον πλανήτη.

Η Ερυθρά Ημισέληνος δημοσιεύει βίντεο με τις ισραηλινές επιδρομές κοντά σε νοσοκομείο στη Γάζα

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, όπως λέει, κοντά στο νοσοκομείο Al-Quds της Γάζας κατά τη διάρκεια επίσκεψης αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν προηγουμένως ότι ισραηλινά αεροσκάφη στόχευσαν τον περιβάλλοντα χώρο των νοσοκομείων Al-Shifa και Al-Quds την Κυριακή.

Στα πλάνα που κυκλοφόρησαν στο Χ νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ακούγονται τουλάχιστον δύο εκρήξεις καθώς άνθρωποι τρέχουν και φωνάζουν σε άλλους να βρουν καταφύγιο.

Μπορέλ: Το πιο σημαντικό να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα – Παύση των εχθροπραξιών για να γίνει εφικτό

Ενόψει της συνάντησης των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι το πιο σημαντικό είναι να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Όπως είπε θα συζητηθεί το αίτημα του γγ του ΟΗΕ για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός ώστε να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο θύλακα.

«Δεν μπορώ να προβλέψω το αποτέλεσμα της συνάντησης, αλλά είναι σίγουρα κάτι που οι υπουργοί θα πρέπει να συζητήσουν», δήλωσε ο Μπορέλ.

Έφθασε στο Ισραήλ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε στο Ισραήλ, όπου σε λίγη ώρα θα έχει συνάντηση στην Ιερουσαλήμ με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Το εν λόγω ταξίδι του πρωθυπουργού, το οποίο είχε αναβληθεί προ ημερών για λόγους ασφαλείας, δεν ήταν γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Στο Τελ Αβίβ μεταβαίνει σήμερα και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και αύριο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η αιματοχυσία.

Όλες οι πλευρές προσπαθούν να αποτρέψουν τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και να μην χειροτερέψει η ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται έτσι να επαναλάβει την ανάγκη για αποκλιμάκωση και και τους κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα μιας περαιτέρω κλιμάκωσης και διάχυσης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή, κάτι που είναι επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί.

Η Ελλάδα διαχρονικά στηρίζει τη λύση των δύο κρατών για το Παλαιστινιακό στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μαξίμου, αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα σήμερα το απόγευμα.

Πηγή: ertnews.gr / ΑΠΕ / in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα