Οι πιο χαρακτηριστικές στιγμές του πρώτου έτους της προεδρίας Τραμπ
Τα σημεία στον χάρτη της πρώτης χρονιάς προεδρίας.
Η πρώτη χρονιά της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ ήταν ιδιαίτερα ταραχώδης. Ακολουθούν κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της.
Πρώτο αντιμεταναστευτικό διάταγμα
Στις 27 Ιανουαρίου, μόλις μία εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του, ο Τραμπ υπέγραψε ένα διάταγμα βάσει του οποίου απαγορευόταν την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών επτά κυρίως μουσουλμανικών χωρών για διάστημα 90 ημερών. Το ίδιο διάταγμα απαγόρευε την είσοδο στη χώρα όλων των προσφύγων για διάστημα 120 ημερών. Με αυτό τον τρόπο ο νέος Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε ότι εμπόδιζε την είσοδο τρομοκρατών στις ΗΠΑ.
Δικαστήρια ανέστειλαν την εφαρμογή του διατάγματος αυτού, όμως ακολούθησε μια δεύτερη εκδοχή του τον Μάρτιο, με το Ιράκ και έχει αφαιρεθεί από τον κατάλογο των χωρών, και μια τρίτη εκδοχή ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο. Σε αυτή περιλαμβάνονταν οι Βορειοκορετάτες και μέλη της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.
Στις αρχές Δεκεμβρίου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέτρεψε την εφαρμογή της τελευταίας εκδοχής του αντιμεταναστευτικού διατάγματος εν αναμονή της απόφασης εφετείου.
Αποπομπή του Κόμεϊ
Στις 9 Μαΐου ο Τραμπ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την αποπομπή του επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής της έρευνας για ενδεχόμενες σχέσεις μεταξύ Ρώσων αξιωματούχων και μελών της προεκλογικής ομάδας του Αμερικανού προέδρου, ώστε να καταφέρει να νικήσει την αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον.
Ο πρόεδρος παραδέχθηκε δημοσίως ότι είχε στο νου του την έρευνα για τη Ρωσία όταν αποφάσισε την αποπομπή του Κόμεϊ.
Η αποπομπή του οδήγησε το υπουργείο Δικαιοσύνης να ορίσει έναν ειδικό εισαγγελέα, πιο ισχυρό και πιο ανεξάρτητο, για να ερευνήσει την υπόθεση, την οποία ο Τραμπ εξακολουθεί να χαρακτηρίζει «ψευδείς ειδήσεις».
Οι πρώτες κατηγορίες απαγγέλθηκαν στις 30 Οκτωβρίου: ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, ο Πολ Μάναφορτ, και ένας παλιός του σύμβουλος κατηγορούνται για 12 αδικήματα. Επίσης ένας πρώην σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου δήλωσε ένοχος ότι είπε ψέματα στο FBI για τις επαφές του με Ρώσους αξιωματούχους.
Στη συνέχεια ήρθε η σειρά του Μάικλ Φλιν, πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, ο οποίος συνεργάστηκε με τους ερευνητές.
Αποχώρηση από τη συμφωνία του Παρισιού
Την 1η Ιουνίου ο Αμερικανός πρόεδρος, που αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού. Ωστόσο στις αρχές του 2018 δήλωσε ότι «θεωρητικά» οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη συμφωνία.
Προσοχή, «πυραυλάνθρωπε»
Στην πρώτη του ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο ο Αμερικανός πρόεδρος προκάλεσε σοκ στην παγκόσμια κοινότητα απειλώντας να καταστρέψει τη Βόρεια Κορέα, αν η Πιονγκγιάνγκ απειλήσει την Ουάσινγκτον ή τους συμμάχους της.
Χαρακτήρισε μάλιστα τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν «πυραυλάνθρωπο» και εκτίμησε ότι βρίσκεται σε μια «αποστολή αυτοκτονίας» με το βαλλιστικό και πυρηνικό του πρόγραμμα.
Η ένταση οξύνθηκε ακόμη περισσότερο στο τέλος του 2017 όταν ο Κιμ Γιονγκ-Ουν περηφανεύθηκε ότι έχει πάντα στο γραφείο του το κουμπί για να εξαπολύσει πυρηνική επίθεση εναντίον των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε μέσω Twitter ότι «το δικό μου κουμπί είναι μεγαλύτερο και πιο ισχυρό».
1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια λιγότεροι φόροι
Στις 22 Δεκεμβρίου ο Τραμπ υπέγραψε τη νέα φορολογική νομοθεσία, βάσει της οποίας μειώνονται οι φόροι κατά 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια, κυρίως για τους πλούσιους και τις εταιρείες.
Έπειτα από συνεχείς ταπεινώσεις στην προσπάθειά του να ακυρωθεί η νομοθεσία του προκατόχου του για την υγειονομική περίθαλψη, ο Αμερικανός πρόεδρος κατάφερε με τη φορολογική μεταρρύθμιση να σημειώσει μια νομοθετική νίκη.
Ιερουσαλήμ
Κατά την εκλογή του ο Τραμπ είχε δεσμευθεί να δώσει οριστική λύση στη διαμάχη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Στις 6 Δεκεμβρίου παίρνει την απόφαση να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ παρά τις συμβουλές της πλειονότητας των συμμάχων του και την έντονη αντίδραση των Παλαιστινίων.
Βίαιες διαδηλώσεις ξεσπούν στη Μέση Ανατολή, ενώ ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δηλώνει ότι οι ΗΠΑ έχουν χάσει τον ρόλο του μεσολαβητή στο Μεσανατολικό.
«Πολύ σταθερή ιδιοφυία»
Εμφανώς οργισμένος από τις αποκαλύψεις του βιβλίου «Φωτιά και Οργή» του Μάικλ Γουλφ, που κυκλοφόρησε αυτό τον μήνα, ο δισεκατομμυριούχος απαντά με μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter.
«Σε όλη τη διάρκεια της ζωής μου τα δύο μου πλεονεκτήματα ήταν η νοητική μου σταθερότητα και το γεγονός ότι είμαι πολύ έξυπνος», έγραψε στις 6 Ιανουαρίου.
«Από πολύ επιτυχημένος επιχειρηματίας έγινα κορυφαίος τηλεοπτικός αστέρας…και πρόεδρος των ΗΠΑ (με την πρώτη μου προσπάθεια). Θεωρώ ότι αυτό με καθιστά, όχι απλά έξυπνο, αλλά ιδιοφυή και πολύ σταθερό διανοητικά!», συνέχισε.
Πηγή: ΑΠΕ