Οι πολιτικοί ηγέτες της ΕΕ ζητούν αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της παραπληροφόρησης
Πιέσεις της Γιούροβα στους τεχνολογικούς γίγαντες.
Η Τσέχα Επίτροπος Βέρα Γιούροβα σχεδιάζει να συναντηθεί με μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας σε ένα μήνα για να συζητήσει μαζί τους, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή των νέων υποχρεώσεών της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA).
Η DSA θα πρέπει να παρέχει στα κράτη μέλη της ΕΕ στοιχεία σχετικά με το μέγεθος των ψηφιακών πλατφορμών και τον αριθμό των τακτικών χρηστών, στοιχεία που μέχρι στιγμής παρέμεναν μυστικά.
«Θα έχουμε άλλη μια μεγάλη συζήτηση με τους εκπροσώπους των πλατφορμών τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Θέλουμε να βελτιώσουν τα δεδομένα που θα παρέχουν, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου», δήλωσε η Γιούροβα σε πρόσφατη συζήτηση για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης EUROPEUM στις Βρυξέλλες.
Η DSA ισχύει για όλους τους ψηφιακούς παίκτες, αλλά έχει ένα ιδιαίτερα αυστηρό καθεστώς για τις πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια χρήστες στην ΕΕ όπως υπολογίζεται.
«Όταν συζητάμε πώς να ενισχύσουμε την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, πάντα προτρέπω τις πλατφόρμες να διαθέσουν περισσότερους πόρους, ιδίως στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες πλήττονται περισσότερο από τη ρωσική προπαγάνδα», δήλωσε η Γιούροβα στο πλαίσιο της συζήτησης.
Μια μελέτη της δεξαμενής σκέψης GLOBSEC που διεξήχθη σε εννέα χώρες της περιοχής έδειξε ότι τις πρώτες εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πολλοί ερωτηθέντες δεν αντιλαμβάνονταν τη Ρωσία ως επιτιθέμενο.
Οι πολιτικοί ηγέτες γνωρίζουν επίσης την ευαισθησία στην παραπληροφόρηση. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα προσχώρησε σε μια ανοιχτή επιστολή μιας ομάδας ομολόγων του προς τους επικεφαλής των τεχνολογικών κολοσσών.
Σε αυτήν, οι πρωθυπουργοί της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Μολδαβίας, της Σλοβακίας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Λετονίας και της Ουκρανίας ζητούν αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Τονίζουν επίσης ότι οι χώρες τους αντιμετωπίζουν έναν πόλεμο πληροφοριών, με τη Μολδαβία στην πρώτη γραμμή.
Οι ηγέτες των οκτώ ευρωπαϊκών χωρών κάλεσαν επίσης τους επικεφαλείς των τεχνολογικών κολοσσών να ενισχύσουν τη συνεργασία με τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.
Πηγή: euractiv.gr