Διεθνή

Οι πορνογραφικές πλατφόρμες στο στόχαστρο της Ε.Ε.

Πορνογραφικά σάιτ ερευνώνται στο πλαίσιο εφαρμογής ενός νόμου - ορόσημο για την επιτήρηση του περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Parallaxi
οι-πορνογραφικές-πλατφόρμες-στο-στόχ-1096995
Parallaxi

Τρεις από τους μεγαλύτερους ιστότοπους πορνογραφικού περιεχομένου στον κόσμο θα υποστούν νέους ρυθμιστικούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων αυστηρότερων απαιτήσεων για την επαλήθευση της ηλικίας, αφού οι ρυθμιστικές Αρχές της Ε.Ε. αποφάσισαν, την Τρίτη (19/12) ότι οι πλατφόρμες ενηλίκων εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής ενός νόμου-ορόσημο που έχει σχεδιαστεί για την επιτήρηση του περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Οι εταιρείες Xvideos, Pornhub και Stripchat θα υπόκεινται από τον Απρίλιο στις υποχρεώσεις των «πολύ μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών» βάσει του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), σύμφωνα με τρεις ανθρώπους που γνωρίζουν την κίνηση, τους οποίους επικαλείται σχετικό δημοσίευμα των Financial Times.

Επισημαίνεται ότι ο χαρακτηρισμός αυτός ισχύει για πλατφόρμες με περισσότερους από 45 εκατ. χρήστες και, μέχρι στιγμής, έχει εφαρμοστεί σε τεχνολογικούς ομίλους όπως το Facebook, η Wikipedia και το TikTok. Οι ιστότοποι ενηλίκων που θα εμπίπτουν στη νομοθεσία, θα αναγκαστούν να συμμορφωθούν με μια σειρά αυστηρών μέτρων, μεταξύ των οποίων θα αναγκαστούν να εφαρμόσουν συστήματα που θα μπορούν να επαληθεύουν την ηλικία των χρηστών, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια.

Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν νέες ευθύνες για την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου, όπως μη συναινετικά βίντεο, και την υπαγωγή τους σε εξωτερικούς ελέγχους για να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες. Οι τρεις διαδικτυακές πλατφόρμες πορνό συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο επισκέψιμων ιστότοπων παγκοσμίως. Μόνο το Xvideos έχει 160 εκατ. μηνιαίους επισκέπτες στο μπλοκ, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την ανάλυση των ρυθμιστικών Αρχών της Ε.Ε., που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των πολιτών της Ε.Ε.

Οι εταιρείες που δεν τηρούν τους νέους ψηφιακούς κανόνες της Ε.Ε., αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους έως και 6% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους. Η Pornhub με έδρα τον Καναδά δήλωσε ότι έχει μόνο 33 εκατ. χρήστες στην Ε.Ε. και δεν πληροί το όριο της DSA. Η Stripchat, καθώς και η Xvideos με έδρα την Πράγα, δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια.

Έρευνα της Ε.Ε. και για τα Χ, TikTok και YouTube

Η DSA αποτελεί ορόσημο για την αναθεώρηση των ψηφιακών κανόνων του μπλοκ. Θέτει νέα πρότυπα για την αστυνόμευση της ρητορικής μίσους, της παραπληροφόρησης και των απομιμήσεων στο διαδίκτυο για τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες. Τον Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όρισε συνολικά 19 εταιρείες με ειδικές υποχρεώσεις βάσει του νόμου.

Οι ρυθμιστικές Αρχές της Ε.Ε. χρησιμοποίησαν τον νόμο για να αρχίσουν επίσημη έρευνα στην εταιρεία X του Έλον Μασκ για το ιστορικό της σχετικά με την αστυνόμευση περιεχομένου, που σχετίζεται με τη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, και έχουν στείλει αιτήματα στο TikTok και στο YouTube να παράσχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις μεθόδους τους όσον αφορά την αστυνόμευση περιεχομένου.

Από την πλευρά του, ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδιος για την εφαρμογή της DSA, δήλωσε: «Ήμουν πολύ σαφής ότι η δημιουργία ενός ασφαλέστερου διαδικτυακού περιβάλλοντος για τα παιδιά μας αποτελεί προτεραιότητα εφαρμογής στο πλαίσιο της DSA». Βέβαια, οι ρυθμιστικές Αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν δυσκολευτεί να αστυνομεύσουν τους λεγόμενους ιστότοπους που δημιουργούνται από χρήστες, οι οποίοι βασίζονται σε ιδιώτες για την ανάρτηση περιεχομένου και έχουν επικριθεί για το γεγονός ότι φιλοξενούν επιβλαβές και παράνομο υλικό.

Το σκάνδαλο με το Pornhub και τη Visa

Οι ιστότοποι πορνό έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολο να περιοριστούν, καθώς οι περισσότεροι από τους μεγάλους ιστότοπους, όπως το Pornhub και το Xvideos, ανήκουν σε μια χούφτα μυστικοπαθών εταιρειών. Η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το Pornhub άλλαξε φέτος το όνομά της από MindGeek σε Aylo, καθώς αγοράστηκε από μια νεοϊδρυθείσα επιχείρηση με την επωνυμία Ethical Capital Partners, η οποία προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από μια σειρά σκανδάλων. Ένα από αυτά περιλαμβάνει μια αγωγή στις ΗΠΑ, στην οποία η Pornhub, μαζί με τη Visa, κατηγορείται ότι επωφελήθηκε από ένα βίντεο σεξουαλικής φύσης με πρωταγωνίστρια μια ανήλικη.

Από την πλευρά της, η Visa δήλωσε τότε ότι διαφωνεί «έντονα» με την απόφαση ενός δικαστηρίου να απορρίψει το επιχείρημά της ότι οι ισχυρισμοί που ελέγχονται, βασίστηκαν «εξ ολοκλήρου σε ανεξάρτητες ενέργειες άλλων μερών εκτός της Visa». Η Pornhub, ως εταιρεία, έχει επίσης αρνηθεί τους ισχυρισμούς για αδικήματα.

Καμία ιστοσελίδα ενηλίκων δεν ανταποκρίθηκε στο αρχικό αίτημα της Ε.Ε. προς τις εταιρείες με περισσότερους από 45 εκατ. χρήστες να προσέλθουν, σύμφωνα με τρία άτομα που βρίσκονται κοντά στην εν λόγω διαδικασία της Ε.Ε. Οι ρυθμιστικές αΑρχές χρειάστηκαν αρκετούς μήνες για να εντοπίσουν τις τρεις πλατφόρμες πορνό ως δυνητικά εμπίπτουσες στις απαιτήσεις του DSA, ενώ αποφάσισαν ότι αρκετές άλλες δημοφιλείς ιστοσελίδες ενηλίκων δεν εμπίπτουν. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν προσπαθήσει να ρυθμίσουν τις ιστοσελίδες πορνό, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να έχουν λάβει μέτρα για να αναγκάσουν τις εταιρείες ενηλίκων να επαληθεύουν την ηλικία των χρηστών.

ΠΗΓΗ ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα