Οι πρώτες εκτιμήσεις για τον «άγνωστο» καρκίνο του Καρόλου

Σε σοκ η Βρετανία μετά την ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ για τον βασιλιά Κάρολο και τη μυστικοπάθεια γύρω από την υγεία της Κέιτ Μίντλετον

Parallaxi
οι-πρώτες-εκτιμήσεις-για-τον-άγνωστο-383719
Parallaxi

Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε το βράδυ της Δευτέρας η είδηση ότι ο βασιλιάς Κάρολος πάσχει από καρκίνο και ότι θα αναβάλει τα δημόσια καθήκοντά του επ’αόριστον καθώς ξεκίνησε θεραπεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του παλατιού ο καρκίνος δεν εντοπίστηκε στον προστάτη όπου χειρουργήθηκε για υπερπλασία αλλά σε άλλο σημείο – το οποίο δεν έγινε γνωστό.

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, ο Βρετανός μονάρχης είναι «απόλυτα θετικός για τη θεραπεία του» και «ανυπομονεί να επιστρέψει σε πλήρη δημόσια καθήκοντα το συντομότερο δυνατό».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail η κακοήθεια εντοπίστηκε πολύ νωρίς και η πρόγνωση είναι καλή.

Τα νέα ανακοινώθηκαν από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αφού ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ. Ο βασιλιάς ενημέρωσε ο ίδιος τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, τον πρίγκιπα Χάρι, την πριγκίπισσα Άννα, τον πρίγκιπα Άντριου και τον πρίγκιπα Εδουάρδο.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο Κάρολος γνώριζε εδώ και μέρες το πρόβλημα υγείας του.

Επιστρέφει στη Βρετανία ο Χάρι

Ο βασιλιάς Κάρολος ενημέρωσε τη στενή οικογένεια μέσω τηλεφώνου, συμπεριλαμβανομένου του γιου του Χάρι που επιστρέφει από την Καλιφόρνια – χωρίς τη Μέγκαν Μαρκλ – για να δει τον πατέρα του.

Δεν είναι γνωστό πού θα μείνει ο δούκας του Σάσεξ καθώς είναι «άστεγος» όταν επισκέπτεται το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε η Daily Telegraph και χρειάζεται άδεια από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να μείνει σε ένα βασιλικό κτήμα.

Ο Χάρι επέστρεψε τα κλειδιά στο Frogmore Cottage τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο πρίγκιπας και η σύζυγός του Μέγκαν Μαρκλ άδειασαν το ακίνητο. Το αίτημά του να μείνει στο Κάστρο του Ουίνδσορ απορρίφθηκε από το Παλάτι όταν επισκέφθηκε για τελευταία φορά το Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο και ο Χάρι κατέληξε να μείνει σε ξενοδοχείο.

Η ανακοίνωση του Παλατιού

«Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης νοσοκομειακής διαδικασίας του βασιλιά για καλοήθη διεύρυνση του προστάτη, διαπιστώθηκε ένα ξεχωριστό ζήτημα που προκαλεί ανησυχία. Οι διαγνωστικές εξετάσεις που ακολούθησαν εντόπισαν μια μορφή καρκίνου.

Η Αυτού Μεγαλειότης άρχισε σήμερα ένα πρόγραμμα τακτικών θεραπειών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι γιατροί τού συνέστησαν να αναβάλει τις δημόσιες υποχρεώσεις του. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Αυτού Μεγαλειότητα θα συνεχίσει να διεκπεραιώνει κανονικά τις κρατικές υποθέσεις και την επίσημη γραφειοκρατία.

Ο Βασιλιάς είναι ευγνώμων στην ιατρική του ομάδα για την ταχεία παρέμβασή της, η οποία κατέστη δυνατή χάρη στην πρόσφατη νοσοκομειακή του επέμβαση. Παραμένει απόλυτα θετικός όσον αφορά στη θεραπεία του και προσβλέπει στην επιστροφή του σε πλήρη δημόσια καθήκοντα το συντομότερο δυνατό.

Η Αυτού Μεγαλειότητα επέλεξε να μοιραστεί τη διάγνωσή του για να αποτρέψει τις εικασίες και με την ελπίδα ότι μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του κοινού για όλους εκείνους σε όλο τον κόσμο που πλήττονται από τον καρκίνο».

Γιατί ο βασιλιάς δημοσιοποίησε το πρόβλημα υγείας του

Ο λόγος που ο βρετανός μονάρχης αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τη διάγνωσή του, εξηγείται στην ανακοίνωση, ήταν για να αποτρέψει τη φημολογία σχετικά με την κατάσταση της υγείας του και να ευαισθητοποιήσει παράλληλα τους πολίτες σχετικά με τον καρκίνο.

Σε συνδυασμό με την σοβαρή -αλλά άγνωστης φύσης- ασθένεια της Κέιτ Μίντλετον, η οποία είναι σε μια παρατεταμένη περίοδο ανάρρωσης, η αίσθηση είναι ότι η βασιλική οικογένεια έχει και αυτή μπροστά της μια σοβαρή περιπέτεια υγείας.

Αυτό ακριβώς θέλησε να δείξει ο Κάρολος, όπως τονίζει η ανακοίνωση του Παλατιού, εξηγώντας γιατί επέλεξε τη διαφάνεια: όλοι πρέπει να αγκαλιάσουμε όσους δίνουν αυτόν τον αγώνα.

Η «αγαπημένη σύζυγος» στο πλευρό του Καρόλου

Η Mail έμαθε ότι ο Βασιλιάς γνώριζε για τη διάγνωσή του από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, επιμένοντας να πηγαίνει στην εκκλησία στο Νόρφολκ την Κυριακή και να χαιρετίζει θερμά τον κόσμο που μαζεύτηκε για να τον δει.

Όπως είπε στο Royal Free Hospital ότι «συνεχίζει, έκανε το καλύτερο δυνατό». Μια πηγή είπε: «Τα εύσημα σε αυτήν. Ήταν υπέροχη».

Η Καμίλα περιγράφηκε ότι παρέχει ισχυρή υποστήριξη στον Κάρολο, από τον Joe Little του Majesty Magazine. Η γυναίκα που συχνά αναφέρεται από τον Βασιλιά ως η «αγαπημένη μου σύζυγος» επισκέφτηκε το νοσοκομείο Royal Free του Λονδίνου την περασμένη Τετάρτη για να εγκαινιάσει ένα κέντρο αξίας 6 εκατομμυρίων λιρών που διευθύνεται από τη φιλανθρωπική οργάνωση Maggie’s.

Ο οργανισμός παρέχει χώρους φιλοξενίας σε καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους, για να επεξεργαστούν τα νέα μιας διάγνωσης, να συναντηθούν και να συνδεθούν με άλλους που λαμβάνουν θεραπεία.

Την Κυριακή, ο βασιλιάς Κάρολος επισκέφθηκε την εκκλησία στην πρώτη του δημόσια έξοδο μετά την επέμβαση στον προστάτη.

Ο μονάρχης χαιρέτησε τις κάμερες καθώς πήγαινε στη λειτουργία με τη σύζυγό του, τη βασίλισσα Καμίλα, στην εκκλησία της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής στο Σάντριγχαμ.

Το βάρος στον Γουίλιαμ

Την ανθρώπινη αγωνία για τον πατέρα και τη σύζυγό του και τα βασιλικά καθήκοντα, από την άλλη πλευρά, θα κληθεί να ισορροπήσει το επόμενο διάστημα ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, πρωτότοκος του βασιλιά Καρόλου και διάδοχος του βρετανικού θρόνου.

Πρώτα ήταν η περιπέτεια της συζύγου του, Κέιτ, που υποβλήθηκε σε επέμβαση στην κοιλιακή χώρα και πλέον θα αναρρώνει στο σπίτι τους επόμενους μήνες, ως το καθολικό Πάσχα. Έπειτα, ήλθε η ασθένεια του πατέρα του που επίσης θα χρειαστεί θεραπείες και αποχή από τα δημόσια καθήκοντά του.

Η διάγνωση του καρκίνου στον πατέρα του έρχεται σε μια «απίστευτα δύσκολη στιγμή» για τον πρίγκιπα της Ουαλίας, τόνισε η βασιλική ανταποκρίτρια του Sky News.

Ο Γουίλιαμ, μετά την άδεια που πήρε για την Κέιτ, αναμένεται να αναλάβει ξανά τα καθήκοντά του τις επόμενες ημέρες κιόλας.

Θα αλλάξουν τα καθήκοντα του βασιλιά;

Όπως μεταδίδει το BBC, παρά την απομάκρυνση από τις δημόσιες εκδηλώσεις, ο βασιλιάς θα συνεχίσει τη γραφειοκρατία και τις ιδιωτικές συναντήσεις ως αρχηγός του κράτους.

Ο βασιλιάς είναι ο αρχηγός του κράτους του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά οι εξουσίες του είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικές και τελετουργικές και παραμένει πολιτικά ουδέτερος.

Λαμβάνει καθημερινά μηνύματα από την κυβέρνηση σε ένα κόκκινο δερμάτινο κουτί, συμπεριλαμβανομένων ενημερώσεων πριν από σημαντικές συναντήσεις ή εγγράφων που χρειάζονται την υπογραφή του.

Ο πρωθυπουργός συναντά τον βασιλιά συνήθως την Τετάρτη στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Οι συναντήσεις αυτές είναι εντελώς ιδιωτικές και δεν τηρούνται επίσημα αρχεία για τα όσα λέγονται.

Ο κοινοβουλευτικός ρόλος του βασιλιά

Επιπλέον ο βασιλιάς στη Βρετανία έχει και ορισμένους κοινοβουλευτικούς ρόλους οι οποίοι είναι οι εξής:

  • Διορισμός κυβέρνησης – ο ηγέτης του κόμματος που κερδίζει τις γενικές εκλογές καλείται συνήθως στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου καλείται να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο βασιλιάς διαλύει επίσης επίσημα το Κοινοβούλιο πριν από τις γενικές εκλογές.
  • Έναρξη του κοινοβουλευτικού έτους και ομιλία του βασιλιά – ο βασιλιάς ξεκινά το κοινοβουλευτικό έτος με την τελετή έναρξης του κοινοβουλίου, όπου εκθέτει τα σχέδια της κυβέρνησης σε ομιλία που εκφωνεί από το θρόνο στη Βουλή των Λόρδων.
  • Βασιλική σύμφωνη γνώμη – όταν ένα νομοθέτημα περνάει από το Κοινοβούλιο, πρέπει να εγκριθεί επίσημα από τον βασιλιά για να γίνει νόμος. Η τελευταία φορά που δεν δόθηκε η βασιλική συναίνεση ήταν το 1708.
  • Επιπλέον, ο μονάρχης ηγείται της ετήσιας εκδήλωσης μνήμης τον Νοέμβριο στο Κενοτάφιο του Λονδίνου.

Ο βασιλιάς φιλοξενεί επίσης επισκέπτες αρχηγούς κρατών και συναντά τακτικά ξένους πρεσβευτές και ύπατους αρμοδίους.

Για την πρώτη του κρατική επίσκεψη, ο Κάρολος επισκέφθηκε τη Γερμανία, όπου έγινε ο πρώτος Βρετανός μονάρχης που μίλησε στο κοινοβούλιο της χώρας, μιλώντας στα αγγλικά και στα γερμανικά.

Στη συνέχεια, ο βασιλιάς ταξίδεψε στη Γαλλία για τριήμερη κρατική επίσκεψη τον Σεπτέμβριο και στην Κένυα για τετραήμερη κρατική επίσκεψη τον Οκτώβριο, όπου αναγνώρισε τις «αποτρόπαιες και αδικαιολόγητες πράξεις βίας που διαπράχθηκαν κατά των Κενυατών» κατά τη διάρκεια του αγώνα τους για την ανεξαρτησία.

Εκφώνησε επίσης την εναρκτήρια ομιλία στη διάσκεψη για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι τον Δεκέμβριο, όπου δήλωσε: «Η Γη δεν μας ανήκει».

Ο Κάρολος είναι επίσης επικεφαλής της Κοινοπολιτείας, μιας ένωσης 56 ανεξάρτητων χωρών με 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Είναι αρχηγός κράτους για 14 από αυτές, γνωστές ως βασίλεια της Κοινοπολιτείας, καθώς και για τις εξαρτήσεις του Στέμματος – τα Νησιά της Μάγχης και τη Νήσο του Μαν.

Η βασίλισσα υποστηρίζει τον βασιλιά στην εκτέλεση του έργου του και αναλαμβάνει τις δικές της δημόσιες υποχρεώσεις για λογαριασμό των 90 φιλανθρωπικών οργανώσεων που υποστηρίζει.

Σούνακ για Κάρολο: «Ολόκληρη η χώρα βρίσκεται στο πλευρό του»

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, εξέφρασε τις θερμότερες ευχές του για ταχεία ανάρρωση, γράφοντας στα κοινωνικά δίκτυα πως «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα επανέλθει δυνατός σε χρόνο – μηδέν και ξέρω ότι όλη η χώρα τού εύχεται τα καλύτερα».

Μπάιντεν για Κάρολο: «Ανησυχώ για εκείνον»

Την ανησυχία του για τον Βασιλιά Κάρολο μετά την ανακοίνωση ότι πάσχει από καρκίνο εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπαίντεν.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων στο Λας Βέγκας εάν έχει κάποιο μήνυμα για τον Βασιλιά, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι μόλις είχε ακούσει για τη διάγνωση. «Ανησυχώ για εκείνον», είπε προσθέτοντας «Ελπίζω να μιλήσω μαζί του σύντομα».

Το μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ

Το μήνυμά του στον Βασιλιά Κάρολο μετά την ανακοίνωση για τον καρκίνο θέλησε να στείλει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Με ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για έναν «υπέροχο άνθρωπο, που γνώρισα καλά στη διάρκεια της προεδρίας μου».

«Όλοι προσευχόμαστε να έχει μία γρήγορη και πλήρη ανάρρωση», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα