Όλεθρος στη Γάζα – «Νομίζω χρειάζεται παύση» λέει ο Μπάιντεν

Τουλάχιστον 195 οι νεκροί και 120 οι αγνοούμενοι από τις ισραηλινές επιδρομές στην Τζαμπάλια

Parallaxi
όλεθρος-στη-γάζα-νομίζω-χρειάζεται-1076671
Parallaxi

Τουλάχιστον 195 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς του στρατού του Ισραήλ στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζαμπάλια προχθές Τρίτη και χθες Τετάρτη, αναφέρει ανακοίνωση της υπηρεσίας ενημέρωσης της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Αλλοι 120 άνθρωποι παγιδεύτηκαν κάτω από τα συντρίμμια και η τύχη τους αγνοείται, ενώ ακόμη 777 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε πως έβαλε στο στόχαστρο και σκότωσε ηγετικά στελέχη της Χαμάς που βρίσκονταν στον καταυλισμό. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα το διέψευσε.

Ωστόσο, χθες Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού παραδέχθηκε με τον πιο ωμό τρόπο ότι γνώριζαν πως θα σκότωναν αμάχους από τους βομβαρδισμούς στον καταυλισμό της Τζαμπάλια.

Πυκνοκατοικημένη περιοχή στην Τζαμπάλια αποδεκατίζεται από βομβαρδισμό του Ισραήλ

Μια ανάλυση των Times από δορυφορικές εικόνες και βίντεο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ότι η αεροπορική επιδρομή που το Ισραήλ δήλωσε ότι στόχευσε ανώτερο στέλεχος της Χαμάς την Τρίτη, είχε καταστρέψει μια πυκνοκατοικημένη περιοχή στη συνοικία Τζαμπαλία, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων στη Γάζα.

Ο ιατρικός διευθυντής ενός κοντινού νοσοκομείου ανέφερε εκατοντάδες τραυματίες και δεκάδες νεκρούς.

Η κλίμακα της καταστροφής εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν ο απολογισμός των αμάχων είναι ανάλογος με τους δηλωμένους στρατιωτικούς στόχους του ισραηλινού στρατού.

Βίντεο και εικόνες που έχουν επαληθευτεί από το τμήμα οπτικοακουστικών μέσων των Times από τα επακόλουθα του πλήγματος δείχνουν πολίτες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, να ανασύρονται από τα ερείπια και να μεταφέρονται.

Ορισμένοι φαίνονται άψυχοι. «Νεκρά σώματα είναι παντού», δήλωσε ο Μαχμούντ Αμπουσαλάμα , ένας τοπικός φωτογράφος που βρισκόταν στο σημείο και έκανε αναρτήσεις στο κανάλι του στο Instagram. «Όλοι ψάχνουν για την οικογένειά τους».

Μια ζωντανή μετάδοση στο Facebook έδειχνε θύματα της επίθεσης να περιθάλπονται σε κοντινό νοσοκομείο. «Πρέπει να επιλέξουμε ποιον θα περιθάλψουμε, γιατί δεν μπορούμε να τους περιθάλψουμε όλους», λέει ένας γιατρός.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι το πλήγμα σκότωσε «μεγάλο αριθμό τρομοκρατών», συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτερου διοικητή της Χαμάς, τον οποίο αναγνώρισε ως Ιμπραήμ Μπιάρι, λέγοντας ότι είχε βοηθήσει στο σχεδιασμό των τρομοκρατικών επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Εκπρόσωπος της Χαμάς διέψευσε ότι κάποιος διοικητής βρισκόταν στην περιοχή που είχε τεθεί στο στόχαστρο.

Η εκτίμηση των Times για τις ζημιές δείχνει πολλαπλά μεγάλα κτίρια ισοπεδωμένα. Από το 2023, υπήρχαν περισσότεροι από 116.000 άνθρωποι εγγεγραμμένοι στον προσφυγικό καταυλισμό, ο οποίος καλύπτει έκταση 1,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ο καταυλισμός της Τζαμπαλία βρίσκεται στη βόρεια Γάζα, μια περιοχή για την οποία ο ισραηλινός στρατός έχει εκδώσει εντολές εκκένωσης.«Η προειδοποίηση δεν απαλλάσσει τα μέρη από την απαίτηση να προστατεύσουν τους αμάχους», δήλωσε ο Ομάρ Σακίρ, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

«Οι άμαχοι που δεν εκκενώνουν» πρόσθεσε, «πρέπει και πάλι να προστατεύονται».

Ο Μαρκ Γκαρλάσκο, στρατιωτικός σύμβουλος του PAX Protection of Civilians, ενός ολλανδικού προγράμματος που συνδέεται με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας, δήλωσε στους Times ότι οι κρατήρες στη σκηνή ήταν σύμφωνοι με τις ζημιές που προκλήθηκαν από τα Joint Direct Attack Munitions, ή JDAMs, που χρησιμοποιούνται από τον ισραηλινό στρατό.

Αυτό ουσιαστικά επεξηγεί πως οι ζημιές στο έδαφος δεν έγιναν από την κατάρρευση στοών όπως ισχυρίζεται ο ισραηλινός στρατός, αλλά από το είδος των πυρομαχικών που χρησιμοποιεί το Ισραήλ.

Αυτά τα πυρομαχικά μετατρέπουν τις μη κατευθυνόμενες βόμβες σε όπλα ακριβείας, κατευθυνόμενα με GPS.Οι ειδικοί λένε ότι ο βομβαρδισμός πυκνοκατοικημένων περιοχών από το Ισραήλ εγείρει ανησυχίες βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

«Το διεθνές δίκαιο απαγορεύει τις επιθέσεις κατά τις οποίες η αναμενόμενη βλάβη στους αμάχους και τις μη στρατιωτικές περιουσίες είναι δυσανάλογη με το αναμενόμενο στρατιωτικό κέρδος», δήλωσε ο κ. Shakir.

https://twitter.com/Timesofgaza/status/1719818682057068838?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1719818682057068838%7Ctwgr%5Ebe20642c1457af0e14b5c2bc595cf372d15f9ecb%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.in.gr%2F2023%2F11%2F02%2Fworld%2Fpolemos-israil-xamas-olethros-kai-ponos-sti-gaza-ayksanontai-oi-nekroi-synexizontai-oi-vomvardismoi%2F

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: «Νομίζω χρειάζεται παύση, που σημαίνει…»

Ο Τζο Μπάιντεν – από τον οποίο απαίτησε φωνάζοντας να ζητήσει να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός παριστάμενη σε προεκλογικής φύσης συγκέντρωση, με κάπου 200 παρόντες – τάχθηκε χθες Τετάρτη υπέρ του να υπάρξει «παύση» στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, προκειμένου οι «αιχμάλωτοι» να μπορέσουν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ογδοντάρης Δημοκρατικός, που θα διεκδικήσει νέα θητεία στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν σ’ έναν χρόνο, τον Νοέμβριο του 2024, εκφράστηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με σκοπό τη συγκέντρωση κεφαλαίων, αφού γυναίκα φώναξε: «Ως ραβίνος, σας ζητώ να καλέσετε να κηρυχθεί αμέσως κατάπαυση του πυρός».

«Νομίζω πως χρειάζεται παύση. Παύση σημαίνει (πως θα υπάρξει) χρόνος για να φύγουν αιχμάλωτοι», ήταν η αντίδραση του κ. Μπάιντεν.

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του προέδρου, ο Λευκός Οίκος έσπευσε να διευκρινίσει πως με τον όρο «αιχμάλωτοι» ο κ. Μπάιντεν αναφερόταν στους ομήρους του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Είμαι αυτός που έπεισε τον Μπίμπι (σ.σ. τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου) να υπάρξει παύση για να φύγουν αιχμάλωτοι. Είμαι αυτός που μίλησε στον (σ.σ. αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ) Σίσι για να τον πείσει να ανοίξει την πόρτα», είπε, εμφανώς σε άμυνα, ο αμερικανός πρόεδρος, προφανώς αναφερόμενος στη διέλευση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Η αναθεώρηση

Η αμερικανική προεδρία διευκρίνισε επιπλέον πως ο κ. Μπάιντεν αναφερόταν με τις συγκεκριμένες φράσεις στην πρόσφατη απελευθέρωση δυο Αμερικανίδων οι οποίες κρατούνταν όμηροι της Χαμάς.

Ο Λευκός Οίκος αρνείται μέχρι σήμερα να καλέσει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, κρίνοντας πως αυτή θα ευνοούσε αποκλειστικά τη Χαμάς, έχει πάντως καλέσει να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις», για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και την απομάκρυνση ομήρων, ή αμάχων, ή τραυματιών.

Ο κ. Μπάιντεν έριξε όλο του το βάρος στην υποστήριξη του Ισραήλ κι επισκέφθηκε τη χώρα τον περασμένο μήνα, όμως τις τελευταίες εβδομάδες άλλαξε τόνο σε ορισμένο βαθμό, καθώς η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας χαρακτηρίζεται πλέον καταστροφική από τον ΟΗΕ και μη ανθρωπιστικές οργανώσεις και ο απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των παλαιστινίων αμάχων συνεχίζει να γίνεται ολοένα βαρύτερος.

Σε ακρόαση στο Κογκρέσο προχθές Τρίτη, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του διακόπηκαν επανειλημμένα από διαδηλωτές, που κατηγόρησαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ πως υποστηρίζει τη «γενοκτονία» στη Λωρίδα τη Γάζας εναντίον των Παλαιστινίων, όπως το βλέπουν.

«Είναι εξαιρετικά περίπλοκο για τους Ισραηλινούς»

Η γυναίκα που φώναξε στον πρόεδρο χθες δήλωσε σε δημοσιογράφους πως ονομάζεται ραβίνος Τζέσικα Ρόζενμπεργκ. Τη συνόδευσε έξω η προεδρική ασφάλεια, ενώ επαναλάμβανε ρυθμικά «κατάπαυση του πυρός τώρα!».

Ο κ. Μπάιντεν είπε πως κατανοεί ότι ο πόλεμος προκαλεί έντονα συναισθήματα. «Είναι εξαιρετικά περίπλοκο για τους Ισραηλινούς. Και για τον μουσουλμανικό κόσμο επίσης (…) Υποστηρίζω τη λύση των δύο κρατών· την υποστήριζα εξαρχής», διαβεβαίωσε. «Το ζήτημα είναι πως η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς, από την 7η Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί στους βομβαρδισμούς του στρατού του Ισραήλ τουλάχιστον 8.796 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 3.648 παιδιά. Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα πως στους δυο βομβαρδισμούς στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπαλίγια προχθές Τρίτη και χθες Τετάρτη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 195 άνθρωποι και παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια άλλοι 120.

Ο ισραηλινός βομβαρδίζει ακατάπαυστα τη Λωρίδα της Γάζας των 2,4 εκατ. κατοίκων μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς εναντίον της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου με απολογισμό πάνω από 1.400 νεκρούς, στην πλειονότητά τους άμαχους· ήταν η πιο πολύνεκρη από καταβολής κράτους το 1948. Διακηρυγμένος στόχος της ισραηλινής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας είναι ο «αφανισμός» του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

IDF: Η Χαμάς υφαρπάζει τα καύσιμα και έτσι υπολειτουργούν τα νοσοκομεία

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα ομιλία που έχει καταγράψει, υποστηρίζοντας ότι αποδεικνύει ότι η Χαμάς υφαρπάζει τα καύσιμα που υπάρχουν στη Λωρίδα της Γάζας και γι’ αυτό έχουν πρόβλημα τα νοσοκομεία.

Μάλιστα, οι IDF σημειώνουν ότι είναι ψευδής η είδηση που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, όπως το CNN, σχετικά με την υπολειτουργία των νοσοκομείων, όπως του Ινδονησιακού Νοσοκομείου.

Ανοίγει για δεύτερη ημέρα το πέρασμα της Ράφα

Ανοίγει εκ νέου σήμερα Πέμπτη (2/11) το πέρασμα στη Ράφα προκειμένου να αποχωρήσει από τη Γάζα άμαχος πληθυσμός και πολίτες με

διπλή υπηκοότητα. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζητά να υπάρξει μια παύση στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς προκειμένου οι άμαχοι να μπορέσουν να φύγουν από τη Γάζα.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, η Αρχή Συνόρων και Διέλευσης της Γάζας δημοσίευσε μια λίστα με 596 ξένους και διπλούς υπηκόους από 15 χώρες στους οποίους θα επιτραπεί να φύγουν από τη Γάζα σήμερα Πέμπτη.

Η προγραμματισμένη διέλευση την Πέμπτη έρχεται μετά την άδεια σε περισσότερους από 500 ανθρώπους να φύγουν την Τετάρτη, όταν τα σύνορα άνοιξαν για πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες.

Το υπουργείο δημοσίευσε μια νέα λίστα ονομάτων την Πέμπτη λίγο πριν τις 2 το πρωί τοπική ώρα (00:00 GMT) και είπε ότι τα άτομα που αναφέρονται θα πρέπει να έχουν φτάσει στο πέρασμα της Ράφα έως τις 7 το πρωί.

Οι 596 αλλοδαποί και διπλοί υπήκοοι στη λίστα ήταν από τις ακόλουθες χώρες:

Αζερμπαϊτζάν, 8 Βέλγιο, 50 Μπαχρέιν, 6 Τσαντ, 2 Κροατία, 23 Ελλάδα, 24 Ουγγαρία, 20 Ιταλία/Ηνωμένα Έθνη, 4 Βόρεια Μακεδονία, 4 Μεξικό, 2 Ολλανδία, 20 Νότια Κορέα, 5 Σρι Λάνκα, 17 Ελβετία, 11 Ηνωμένες Πολιτείες, 400

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / ΕΡΤ / in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα