Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός η αθλήτρια ιππασίας C. Dujardin λόγω του βίντεο που μαστιγώνει άλογο

Αποσύρθηκε η κορυφαία αναβάτης μετά τη δημοσίευση του βίντεο

Parallaxi
ολυμπιακοί-αγώνες-εκτός-η-αθλήτρια-ιπ-1193226
Parallaxi

Η Charlotte Dujardin, μία από τις πιο γνωστές αθλήτριες ιππασίας παγκοσμίως, δεν θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο που δείχνει τη Βρετανίδα αθλήτρια να μαστιγώνει επανειλημμένα ένα άλογο κατά τη διάρκεια προπόνησης.

Στο βίντεο, η Charlotte Dujardin, η οποία έχει κερδίσει έξι μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες στην ιππασία – τρία χρυσά, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα – χτυπά επανειλημμένα ένα άλογο που ιππεύεται από άλλο άτομο, ενώ ένας θεατής γελάει.

Το βίντεο, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Stephan Wensing, έναν Ολλανδό δικηγόρο που ειδικεύεται σε θέματα ιππασίας, και δημοσιεύθηκε από διάφορα βρετανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ήρθε στην επιφάνεια μία ημέρα αφότου η Dujardin ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τους Αγώνες του Παρισιού, οι οποίοι ξεκινούν την Παρασκευή, για ένα «λάθος κρίσης κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης», όπως είπε.

Η 39χρονη Dujardin δεν διευκρίνισε τι είχε κάνει, αλλά ανέφερε σε δήλωσή της στα social media: «Αυτό που συνέβη ήταν εντελώς εκτός χαρακτήρα και δεν αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο προπονώ τα άλογά μου ή προπονώ τους μαθητές μου».

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία», πρόσθεσε. «Ντρέπομαι βαθύτατα και θα έπρεπε να είχα δώσει καλύτερο παράδειγμα εκείνη τη στιγμή».

Την Τρίτη, η Διεθνής Ομοσπονδία Ιππικού Αθλητισμού ανακοίνωσε ότι απέβαλε προσωρινά τον Dujardin από όλες τις διοργανώσεις για έξι μήνες. Η Βρετανική Ομοσπονδία Ιππασίας την έθεσε επίσης σε διαθεσιμότητα, καθιστώντας την μη επιλέξιμη για διεθνείς ή εθνικές διοργανώσεις.

Ο Stephan Wensing δήλωσε ότι ο πελάτης του ήταν ένας ερασιτέχνης αναβάτης ιππασίας που είχε τραβήξει το υλικό κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης. Ο δικηγόρος προσέθεσε ότι ο πελάτης του αρνούνταν να δημοσιεύσει το υλικό για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή δεν πίστευε ότι οι αρχές της ιππασίας θα έπαιρναν στα σοβαρά μια καταγγελία κατά μιας από τις μεγαλύτερες αναβάτριες του κόσμου.

Ο πελάτης του άλλαξε αυτή τη γνώμη, είπε ο Wensing, αφού οι δανικές αρχές διερεύνησαν πρόσφατα και τιμώρησαν δύο αστέρες της ιππασίας για θέματα ευζωίας των αλόγων. Ο Wensing δήλωσε ότι ο πελάτης του δεν ήθελε να καταστρέψει την καριέρα του Dujardin, αλλά ήθελε οι αναβάτες να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονταν στα άλογα. «Αν πρέπει να χτυπάς ένα άλογο με αυτόν τον τρόπο για να κάνεις άθλημα», δήλωσε ο Wensing, «δεν είναι πια άθλημα».

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ιππικού Αθλητισμού δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο περιεχόμενο του βίντεο, αλλά δήλωσε ότι «καταδικάζει κάθε συμπεριφορά που αντιβαίνει στην ευημερία των αλόγων και έχει ισχυρούς κανόνες για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας συμπεριφοράς».

«Είναι δική μας ευθύνη και ζωτικής σημασίας να αντιμετωπίσουμε κάθε περίπτωση κακοποίησης, καθώς η ευημερία των αλόγων δεν μπορεί να διακυβεύεται», δήλωσε ο Ingmar De Vos, πρόεδρος της ομοσπονδίας.

Η Dujardin είναι μια από τις πιο επιτυχημένες αθλήτριες στην ιστορία του άθλημα της ιππικής δεξιοτεχνίας, ένα αγώνισμα στο οποίο τα άλογα κρίνονται με βάση το πόσο καλά εκτελούν σύνολα προκαθορισμένων κινήσεων υπό μουσική υπόκρουση.

Η σταδιοδρομία της Charlotte Dujardin στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Κέρδισε το χρυσό στο ατομικό και το ομαδικό αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο πάνω σε ένα άλογο που ονομάζεται Valegro. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες Ρίο το 2016 κέρδισε και πάλι το χρυσό στο ατομικό άθλημα και το αργυρό στο ομαδικό.

Αφού η Valegro αποσύρθηκε, άλλαξε σε ένα άλογο με το όνομα Gio και κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο και στα δύο αγωνίσματα στο Τόκιο το 2021. Στο Παρίσι αναμενόταν να ιππεύσει ένα άλογο με το όνομα Imhotep.

Με τα έξι ολυμπιακά μετάλλιά που έχει κερδίσει μαζί με την ποδηλάτισσα Λόρα Κένι κατέχει το ρεκόρ της Βρετανίδας με τα περισσότερα μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το 2017, η Dujardin έγινε Διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, μια τιμή που δίνεται για να επιβραβεύονται άνθρωποι για τα επιτεύγματά τους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα