Διεθνή

Ολυμπιακοί Αγώνες: Οργή για το σχέδιο να εγκαταλείψουν οι άστεγοι το Παρίσι

Τοπικοί πολιτικοί και φιλανθρωπικές οργανώσεις στη Γαλλία έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους.

Parallaxi
ολυμπιακοί-αγώνες-οργή-για-το-σχέδιο-ν-1012024
Parallaxi

Τοπικοί πολιτικοί και φιλανθρωπικές οργανώσεις στη Γαλλία έχουν εκφράσει ανησυχίες για το σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης να ενθαρρύνει χιλιάδες άστεγους και αιτούντες άσυλο να εγκαταλείψουν την περιοχή του Παρισιού πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 και να μετακομίσουν σε άλλες περιοχές της χώρας για να ελευθερώσουν καταλύματα στην πρωτεύουσα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι από τα μέσα Μαρτίου, η κυβέρνηση ζήτησε από τους νομάρχες να δημιουργήσουν προσωρινά κέντρα υποδοχής σε κάθε γαλλική περιοχή εκτός από τα βόρεια και την Κορσική, τα οποία θα απελευθερώσουν χώρο σε ξενοδοχεία που χρησιμοποιούνται συνήθως ως κέντρα φιλοξενίας έκτακτης ανάγκης στο Παρίσι και γύρω απ’ αυτό.

Ο υπουργός στέγασης, Ολιβιέ Κλάιν, είπε στο κοινοβούλιο ότι πολλά ξενοδοχεία δεν ήθελαν να χρησιμεύσουν ως καταλύματα έκτακτης ανάγκης για άστεγους ή αιτούντες άσυλο αυτό το φθινόπωρο, επειδή περίμεναν μια εισροή επισκεπτών κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου ράγκμπι, και το ίδιο ισχύει και για το καλοκαίρι του επόμενου χρόνου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Μοντ Γκατέλ, κεντρώα βουλευτής από το κόμμα MoDem, είπε ότι 5.000 κρεβάτια σε καταλύματα έκτακτης ανάγκης θα χαθούν.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι άστεγοι που θα εγκαταλείψουν οικειοθελώς το Παρίσι ή τις γύρω περιοχές θα στεγαστούν για τρεις εβδομάδες στα προσωρινά περιφερειακά κέντρα υποδοχής, τα οποία θα πληρώνονται από το κράτος, πριν οδηγηθούν σε καταλύματα στην ίδια περιοχή που κάλυπτε τις ανάγκες τους.

Η Μπρουζ, μια πόλη 18.000 κατοίκων κοντά στη Ρεν στη Βρετάνη, έχει οριστεί να στεγάσει ένα από τα κέντρα υποδοχής. Έχει προγραμματιστεί να δέχεται 50 άτομα κάθε τρεις εβδομάδες από τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, ο δήμαρχος του, Φιλιπίν Σαλμόν, δήλωσε ότι δεν είναι υπέρ της δημιουργίας του κέντρου εκεί, σε συνθήκες «ακατάλληλες», όπως είπε.

Ο Σαλμόν επέκρινε την κατάσταση της γης όπου επρόκειτο να βρίσκεται το κέντρο, η οποία είχε περιγραφεί ως έρημο κοντά στις γραμμές του τρένου. «Το έδαφος είναι μολυσμένο από βαρέα μέταλλα και πετρέλαιο.

Για εμάς, αυτές δεν είναι αξιοπρεπείς συνθήκες για να στεγαστούν οι άνθρωποι», είπε.

Ο δήμαρχος είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη των τοπικών πολιτικών.

Ο δήμαρχος του Saint-Brevin-les-Pins, μια παραθαλάσσια πόλη στη δυτική Γαλλία, παραιτήθηκε αυτόν τον μήνα μετά τις απειλές για θάνατο και μια εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του για ένα κέντρο αιτούντων άσυλο.

Η Αν Ινταλγκό, δήμαρχος του Παρισιού, δήλωσε: «Δεν υπάρχει απολύτως θέμα να κυνηγήσουμε κανέναν από το Παρίσι. Κανένα. Κανείς δεν θα αναγκαστεί να φύγει, κανείς δεν θα υποχρεωθεί να πάει στην άλλη άκρη της Γαλλίας».

«Είμαι θυμωμένη που γι’ αυτό ασκείται πίεση στις αρχές της πόλης γιατί δεν είναι ο ρόλος ή η ευθύνη μας και ήδη παίζουμε περισσότερο από τον ρόλο μας στην εύρεση επείγουσας στέγασης για ευάλωτα άτομα. Κάθε εβδομάδα βάζουμε οικογένειες σε σπίτια».

Είπε ότι είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα «εντελώς άσχετο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες» και ότι ζητούσε από την κυβέρνηση να καταστρώσει ένα σχέδιο εδώ και χρόνια.

«Το Παρίσι θα συνεχίσει να παίζει τον ρόλο του, αλλά εναπόκειται στο κράτος να το λύσει αυτό. Για χρόνια ζητούσα από την κυβέρνηση να καταστρώσει ένα σχέδιο και δεν το έκαναν».

Η Ινταλγκό είπε ότι ο Ρεμί Φερό, γερουσιαστής και πρώην δήμαρχος του 10ου διαμερίσματος στο βόρειο Παρίσι, όπου πολλοί μετανάστες συγκεντρώνονται γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Gare du Nord, σχεδίαζε να υποβάλει ένα σχέδιο νόμου στα τέλη Ιουνίου που ζητά ένα εθνικό σχέδιο για να «μοιραστεί» τη διανομή άνθρωποι από το Παρίσι γύρω από τη Γαλλία.

Το Δημαρχείο λέει ότι υπάρχουν 150.000 άτομα σε προσωρινά καταλύματα στην περιοχή του Παρισιού, Île-de-France, και εκτιμάται ότι 3.000 άνθρωποι, κυρίως άγαμοι άνδρες και επί μακρόν άστεγοι, κοιμούνται έξω στην πρωτεύουσα.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα