Ώρα μηδέν για τη Γάζα
«Δε θα τη διαφημίσουμε, έρχεται σύντομα η χερσαία επίθεση» λένε οι Ισραηλινοί - Διάγγελμα Μπάιντεν με «χτυπήματα» σε Χαμάς και Πούτιν
Στη 14η μέρα του πολέμου ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα έξω από τα σύνορα με τη Γάζα και μόλις λάβει το σύνθημα από το ανώτατο επίπεδο θα ξεκινήσει την επιχείρηση εντός της βομβαρδισμένης πόλης. Όπως έχουν επισημάνει οι αξιωματούχοι του Ισραήλ θα είναι η πιο «ολοκληρωμένη και άγρια σύγκρουση με τη Χαμάς».
Ταυτόχρονα χιλιάδες άμαχοι αποκλεισμένοι στη Γάζα, χωρίς νερό, φαγητό και ρεύμα, έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Αίγυπτο, αναμένοντας το άνοιγμα της Ράφα και την έλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο στρατός του Ισραήλ παρέμενε σε θέση μάχης, χωρίς να έχει ανάψει προς το παρόν το «πράσινο φως» για εισβολή. Τα ξημερώματα της Παρασκευής ο εκπρόσωπος του IDF, Jonathan Conricus τόνισε μιλώντας στο CNN πως είναι όλα έτοιμα για τη χερσαία επιχείρηση, με τον ισραηλινό στρατό να είναι αναπτυγμένος κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας. «Είμαστε έτοιμοι, εξοπλισμένοι. Η χερσαία επιχείρηση είναι μία από τις επιλογές, ένα από τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας», πρόσθεσε, λέγοντας πως δεν θα «διαφημίσουν» την έναρξη των «δραστηριοτήτων».
Χθες ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant, επισκέφτηκε στρατεύματα στα σύνορα της Γάζας, από όπου προανήγγειλε την εισβολή, «Βλέπετε τη Γάζα τώρα από απόσταση, σύντομα θα τη δείτε από μέσα. Η εντολή θα έρθει».
«Έχω καθήκον να μας οδηγήσω στη νίκη», είπε στους στρατιώτες, «θα είμαστε ακριβείς και δυναμικοί και θα συνεχίσουμε μέχρι να εκπληρώσουμε την αποστολή μας». Αμέσως μετά τη δήλωση του Gallant, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, ανέβασε ένα βίντεο στα social media με στρατεύματα κοντά στα σύνορα, υποσχόμενος τη νίκη. Σε συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον Βρετανό ομόλογό του, Ρίσι Σουνάκ, ο Νετανιάχου έδωσε το στίγμα των όσων θα εκτυλιχθούν τις επόμενες ώρες: «Αυτή είναι η πιο σκοτεινή μας ώρα».
Οι 4 βασικοί στόχοι του Ισραήλ
Η χερσαία επίθεση έχει 4 στόχους, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ:
- Να βρουν τους ομήρους
- Στοχοποίηση ηγεσίας της Χαμάς και εμπλεκομένων της επίθεσης του Σαββάτου κατά του Ισραήλ
- Να εντοπιστούν τα υπόγεια τούνελ της Χαμάς που την κρατά ακόμα στην ζωή και είναι τα αρχηγεία της
- Να χαρτογραφηθεί η άμυνα της Χαμάς
Ανοίγει σήμερα η διάβαση της Ράφα για 20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια
Με την απειλή της χερσαίας εισβολής του ισραηλινού στρατού, η μεθοριακή διάβαση της Ράφα, η μοναδική που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, αναμένεται να ανοίξει σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ώστε να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα που έχει αποκλειστεί από ρεύμα, νερό, τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα την ώρα που βομβαρδίζεται αδιάλειπτα εδώ και 13 ημέρες.
Την πληροφορία μετέδωσε το κανάλι AlQahera News επικαλούμενο ανώνυμες πηγές χωρίς όμως περισσότερες λεπτομέρειες για το πόση και τι είδους βοήθεια θα επιτραπεί να περάσει στη Γάζα.
Το «πράσινο φως» είχε δοθεί από την Τετάρτη μετά από συμφωνία που επετεύχθη ΗΠΑ, Αιγύπτου και Ισραήλ ώστε να αφήσουν οι αιγυπτιακές αρχές να περάσουν προς την πολιορκημένη περιοχή «για αρχή 20 φορτηγά» με ανθρωπιστική βοήθεια, ποσότητα που κρίθηκε «εντελώς ανεπαρκής» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Προς το παρόν δεν υπάρχει νεότερη εικόνα για το άνοιγμα, και αν αυτό επηρεαστεί από την επερχόμενη εισβολή.
Μπάιντεν: Ο τρόμος και η τυραννία της Χαμάς και του Πούτιν θέλουν να αφανίσουν μια γειτονική δημοκρατία
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, καταδίκασε τις ενέργειες της Χαμάς και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην ομιλία του στο Οβάλ Γραφείο την Πέμπτη το βράδυ (03:00 ώρα Ελλάδας), λέγοντας ότι οι επιθέσεις στο Ισραήλ και η εισβολή στην Ουκρανία έχουν κοινά κίνητρα.
«Η Χαμάς και ο Πούτιν αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές, αλλά μοιράζονται αυτό το κοινό: Και οι δύο θέλουν να αφανίσουν πλήρως μια γειτονική δημοκρατία», είπε ο Μπάιντεν στο διάγγελμά του.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι θα στείλει «επείγον αίτημα προϋπολογισμού» στο Κογκρέσο την Παρασκευή προκειμένου «να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες εθνικής ασφάλειας της Αμερικής για να στηρίξει τους κρίσιμους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και της Ουκρανίας».
The terror and tyranny of Hamas and Putin represent different threats, but they both want to completely annihilate a neighboring democracy.
Let me share with you why this is vital for America’s national security: https://t.co/MoClTKCBCw
— President Biden (@POTUS) October 20, 2023
Στον επίσημο λογαριασμό του προέδρου των ΗΠΑ, οπού προβαλλόταν το βίντεο από το διάγγελμα ο Μπαίντεν ανέφερε:
«Ο τρόμος και η τυραννία της Χαμάς και του Πούτιν αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές, αλλά και οι δύο θέλουν να αφανίσουν πλήρως μια γειτονική δημοκρατία.
Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας γιατί αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια της Αμερικής»:
«Η αμερικανική ηγεσία είναι αυτό που κρατά τον κόσμο ενωμένο. Οι αμερικανικές συμμαχίες είναι αυτές που μας κρατούν ασφαλείς στην Αμερική. Οι αμερικανικές αξίες είναι αυτές που μας κάνουν ένα έθνος-εταίρο με το οποίο θέλετε να συνεργαστείτε. Για να θέσουμε όλα αυτά σε κίνδυνο – φεύγουμε από την Ουκρανία, γυρνάμε την πλάτη μας στο Ισραήλ – απλά δεν αξίζει τον κόπο. Γι’ αυτό αύριο θα στείλω στο Κογκρέσο ένα επείγον αίτημα για τον προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση των αναγκών εθνικής ασφάλειας της Αμερικής – ανάγκες υποστήριξης των σημαντικών εταίρων μας, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και της Ουκρανίας. Είναι μια έξυπνη επένδυση που θα αποφέρει μερίσματα για την αμερικανική ασφάλεια για γενιές», σημείωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας από το Οβάλ Γραφείο. “Βοηθήστε μας να κρατήσουμε τα αμερικανικά στρατεύματα μακριά από τον κίνδυνο. Βοηθήστε μας να οικοδομήσουμε έναν κόσμο πιο ασφαλή, πιο ειρηνικό, πιο ευημερούντα για τα παιδιά και τα εγγόνια μας.”
Χαρακτήρισε το αίτημα «μια άνευ προηγουμένου δέσμευση για την ασφάλεια του Ισραήλ που θα οξύνει το ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ, για το οποίο έχουμε δεσμευτεί».
Ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε την εκτίμηση των ΗΠΑ ότι το Ισραήλ «δεν ευθύνεται» για τη φονική έκρηξη σε νοσοκομείο αυτή την εβδομάδα στη Γάζα.
«Είμαι συντετριμμένος από την τραγική απώλεια της ζωής των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένης της έκρηξης στο νοσοκομείο της Γάζας, η οποία δεν έγινε από τους Ισραηλινούς», είπε το βράδυ της Πέμπτης από το Οβάλ Γραφείο.
“Θρηνούμε κάθε αθώα ζωή που χάθηκε. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ανθρωπιά των αθώων Παλαιστινίων που θέλουν μόνο να ζήσουν ειρηνικά και να έχουν μια ευκαιρία. Όσο δύσκολο κι αν είναι, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την ειρήνη. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε μια λύση δύο κρατών», είπε ο Μπάιντεν. «Το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι αξίζουν εξίσου να ζουν με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ειρήνη».
Η ομιλία πραγματοποιήθηκε την παραμονή που ο Λευκός Οίκος αναμένεται να ζητήσει από το Κογκρέσο 100 δισεκατομμύρια δολάρια για την παροχή βοήθειας και πόρων στην Ουκρανία, το Ισραήλ, την Ταϊβάν και τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.
Μπάιντεν: Βρισκόμαστε σε σημείο παγκόσμιας καμπής
Λίγες ώρες πριν τις ανακοινώσεις του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε μία ανάρτηση στο Twitter, κρούοντας κώδωνα κινδύνου. «Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ. Η ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Ο συνεχιζόμενος βίαιος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία. Βρισκόμαστε σε σημείο παγκόσμιας καμπής, που είναι μεγαλύτερο από κάθε κόμμα ή πολιτική. Απόψε θα απευθυνθώ στο έθνος από το Οβάλ Γραφείο».
Οι επιδιώξεις του Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή με το βλέμμα και στην επανεκλογή του
Ο Μπάιντεν ξεπέρασε κάθε άλλον πρόσφατο Αμερικανό ηγέτη στην έκφραση υποστήριξης προς το Ισραήλ -στρατιωτικής και διπλωματικής – μετά την 7η Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς ξεχύθηκε απροσδόκητα από την Λωρίδα της Γάζας και σκότωσε εκατοντάδες Ισραηλινούς.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει ωστόσο να εμφανιστεί ως η δύναμη που συγκρατεί το εβραϊκό κράτος από την υιοθέτηση μίας ακόμη πιο επιθετικής προσέγγισης και επενδύει στην επίδειξη της μαζικής αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος για να αποτρέψει τη σύμμαχο του Ιράν, Χεζμπολάχ, να εισβάλει στο Ισραήλ.
Παραμένει ασαφές σε ποια έκταση οποιοσδήποτε από τους στόχους αυτούς μπορεί να επιτευχθεί -ωστόσο, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορέσουν να αποσπάσουν μία συμφωνία για την σταθεροποίηση της περιοχής ή τουλάχιστον για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης, θα βοηθήσει τον Μπάιντεν στον αγώνα για την επανεκλογή του και θα ενισχύσει το τραυματισμένο κύρος των ΗΠΑ.
Ηχηρή παραίτηση αξιωματούχου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Διαφωνώ με την αποστολή όπλων στο Ισραήλ
Ένας αξιωματούχος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που εργάζεται εδώ και 11 χρόνια στον τομέα για τις παγκόσμιες μεταφορές όπλων παραιτήθηκε, επικαλούμενος την αντίθεσή του στην απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης Μπάιντεν να συνεχίσει τη στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ.
Στην επιστολή του, που δημοσιεύτηκε στο LinkedIn, ο Τζος Πολ αναφέρει ότι όταν εντάχθηκε στο γραφείο πολιτικών-στρατιωτικών υποθέσεων, εδώ και περισσότερα από 11 χρόνια, είχε υποσχεθεί στον εαυτό του ότι θα έμενε «όσο θα ένιωθα ότι το κακό που θα μπορούσα να κάνω, θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από το καλό που μπορούσα να κάνω».
Ο ίδιος έγραψε:
«Αποχωρώ σήμερα γιατί πιστεύω ότι στην τρέχουσα πορεία μας όσον αφορά τη συνεχιζόμενη – πράγματι, διευρυμένη και επιταχυνόμενη – παροχή φονικών όπλων στο Ισραήλ, έχω φτάσει στο τέλος αυτής της συμφωνίας».
Ο ίδιος περιέγραψε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου ως «όχι απλώς ένα τέρας – ήταν ένα τερατούργημα τεράτων». Και σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Πιστεύω όμως μέχρι τον πυρήνα της ψυχής μου ότι η απάντηση που παίρνει το Ισραήλ – μαζί η αμερικανική υποστήριξη τόσο για αυτήν την απάντηση, όσο και για το status quo της κατοχής – θα οδηγήσει μόνο σε περισσότερα και βαθύτερα δεινά τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τον Παλαιστινιακό λαό – και δεν είναι προς το μακροπρόθεσμο αμερικανικό συμφέρον».
Ο Τζος Πολ αναφέρει είπε ότι δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να εργάζεται για να υποστηρίζει μια σειρά από πολιτικές αποφάσεις πολιτικής που περιλαμβάνουν τη «βιασύνη για περισσότερα όπλα στη μία πλευρά της σύγκρουσης». Και δηλώνει ότι αυτή η πολιτική πιστεύει ότι είναι «κοντόφθαλμη, καταστροφική, άδικη και αντίθετη με τις ίδιες τις αξίες που υποστηρίζουμε δημόσια».
Χώρες εκδίδουν ταξιδιωτική οδηγία για τον Λίβανο
Παράλληλα ολοένα και περισσότερες χώρες εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες για τους πολίτες τους σχετικά με τον Λίβανο. Αυτό συμβαίνει καθώς αναφέρονται διασταυρούμενα πυρά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, αυξάνοντας τους φόβους για έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο. Εξάλλου, εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Βηρυτού μετά την έκρηξη σε νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας που προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας που ελέγχεται από τη Χαμάς.
Γερμανία: Το υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε τους Γερμανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τον Λίβανο «τώρα», καθώς η ασφάλεια στην περιοχή είναι «εξαιρετικά ασταθής» μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Στις τελευταίες ταξιδιωτικές συμβουλές του, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σημειώνει ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και επέκταση της σύγκρουσης. Αυτό ισχύει ιδίως για τα νότια τμήματα του Λιβάνου, δηλαδή για όλες τις περιοχές νότια της πόλης της Βηρυτού».
Νορβηγία: Το υπουργείο Εξωτερικών επικαιροποίησε τις ταξιδιωτικές οδηγίες του και να συμβουλεύει «να μην πραγματοποιηθούν όλα τα ταξίδια στον Λίβανο» λόγω της «σοβαρής κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρθ Άιντε σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι “η καθημερινή στρατιωτική δραστηριότητα στα σύνορα μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ” αυξάνει τον κίνδυνο.
Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσαν επίσης παρόμοιες οδηγίες αυτή την εβδομάδα, προειδοποιώντας τους πολίτες τους να μην ταξιδέψουν στον Λίβανο.
ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ / ΑΠΕ / ieidiseis.gr / protothema.gr