Οργή κατά Ισραήλ για τη νέα στρατιωτική επίθεση – Παγώνει τις διαπραγματεύσεις το Λονδίνο
Ισραήλ: «Η εξωτερική πίεση δεν θα μας αποτρέψει»
Εντείνονται οι πιέσεις προς το Ισραήλ μετά την νέα ευρεία στρατιωτική επίθεση στη Γάζα, η οποία έχει αφήσει πίσω της εκατοντάδες νεκρούς μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.
Διεθνείς ηγέτες ανακοινώνουν κυρώσεις ενώ παράλληλα προειδοποιούν με αυστηρότερα μέτρα κατά του Ισραήλ εάν δεν μπει τέλος στην αιματοχυσία.
Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Τρίτης (20/5), το Λονδίνο πάγωσε τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ, κάλεσε την πρέσβειρα της χώρας και ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά εποίκων της Δυτικής Όχθης, αφού ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε σοκαρισμένος από την ισραηλινή στρατιωτική κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι δήλωσε ότι η νέα ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στον παλαιστινιακό θύλακα δεν είναι ο τρόπος για να επιστρέψουν οι εναπομείναντες όμηροι, ζήτησε από το Ισραήλ να τερματίσει τον αποκλεισμό της παροχής βοήθειας στη Γάζα και καταδίκασε αυτό που χαρακτήρισε «εξτρεμισμό» σε ορισμένα τμήματα της ισραηλινής κυβέρνησης.
«Δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι μπροστά σε αυτή τη νέα επιδείνωση. Αυτή είναι ασύμβατη με τις αρχές που στηρίζουν τη διμερή μας σχέση», δήλωσε ο Λάμι στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Ειλικρινά, αποτελεί προσβολή των αξιών του βρετανικού λαού. Συνεπώς, σήμερα, ανακοινώνω ότι αναστείλαμε τις διαπραγματεύσεις με αυτήν την ισραηλινή κυβέρνηση για μια νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου», πρόσθεσε.
Παράλληλα, το Λονδίνο κάλεσε την πρέσβειρα του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, Τζίπι Χοτοβέλι αναφορικά με την επέκταση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.
Επιπρόσθετα η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων εις βάρος ατόμων και ομάδων στη Δυτική Όχθη, που σύμφωνα με το Λονδίνο, συνδέονται με πράξεις βίας κατά Παλαιστινίων.
«Δείχνουμε για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε να ενεργούμε εναντίον εκείνων που διαπράττουν ειδεχθείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.
«Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε συζητήσεις για μια νέα, αναβαθισμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με μια κυβέρνηση (του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν) Νετανιάχου που προωθεί σκανδαλώδεις πολιτικές στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα», ανέφερε η βρετανική κυβέρνηση.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι εκείνος, μαζί με τους ηγέτες της Γαλλίας και του Καναδά, είναι σοκαρισμένοι από τη στρατιωτική κλιμάκωση στη Γάζα, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις για μια κατάπαυση του πυρός. «Θέλω σήμερα να καταγραφεί ότι είμαστε σοκαρισμένοι από την κλιμάκωση από το Ισραήλ», δήλωσε ο Στάρμερ σε ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Με κοινή ανακοίνωσή τους χθες, ο Στάρμερ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνι προειδοποίησαν πως δεν θα«μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια» μπροστά στις «σκανδαλώδεις ενέργειες» της κυβέρνησης Νετανιάχου στη Γάζα.
Απάντηση Ισραήλ: Η εξωτερική πίεση δεν θα μας αποτρέψει
Μετά την ανακοίνωση της Μεγάλης Βρετανίας, το Ισραήλ δήλωσε ότι η εξωτερική πίεση δεν θα το αποτρέψει από την πορεία του.
«Εάν, λόγω εμμονής κατά του Ισραήλ και εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων, η βρετανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να βλάψει τη βρετανική οικονομία – αυτό είναι δικό της δικαίωμα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, Όρεν Μαρμορστάιν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
«Η εξωτερική πίεση δεν θα αποτρέψει το Ισραήλ από την πορεία του να υπερασπίζεται την ύπαρξη και την ασφάλειά του απέναντι σε εχθρούς που επιδιώκουν την καταστροφή του».
Στροφή 180 μοιρών για Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο
Με αυτή την κίνηση, ιδιαίτερα το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς, φαίνεται πως αλλάζουν εντελώς τη στάση που κρατούσαν μέχρι πρότινος στον πόλεμο αφού υποστήριζαν με επιμονή το «δικαίωμα αυτοάμυνας» του Ισραήλ παρά τις κατηγορίες για διάπραξη γενοκτονίας και για ευρείες και συστηματικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Η Γαλλία είχε ήδη επικρείνει ανοιχτά το Ισραήλ και τις στρατιωτικές αποφάσεις του.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ενέκρινε την είσοδο περιορισμένης ποσότητας ανθρωπιστικής βοήθειας ύστερα από δυόμισι μήνες απόλυτου αποκλεισμού του παλαιστινιακού θύλακα που βρίσκεται στο χείλος μιας καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης.
Και οι τρεις χώρες έχουν ζητήσει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, την επιστροφή των ομήρων και τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα δεν έχει ασκηθεί ισχυρή και συντονισμένη διπλωματική πίεση προς την κυβέρνηση Νετανιάχου.
Πέρυσι, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανέστειλε ορισμένες εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ (συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων για μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και drones), δηλώνοντας πως υπήρχε «σαφής κίνδυνος» να χρησιμοποιηθούν για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Ωστόσο, οι υπουργοί έκαναν εξαίρεση για την προμήθεια βρετανικών εξαρτημάτων στο παγκόσμιο πρόγραμμα των μαχητικών F-35, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε διατάραξη στο πρόγραμμα θα αποτελούσε απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.
Ο Καναδάς σταμάτησε την έγκριση αδειών εξαγωγής όπλων προς το Ισραήλ πέρυσι, αλλά το Υπουργείο Εξωτερικών του είχε ήδη εξάγει στρατιωτικό εξοπλισμό και τεχνολογία προς το Ισραήλ πριν από αυτή την απόφαση.