Οργή λαού στη Γαλλία: 200 διαδηλώσεις σε όλη την χώρα

Νέα δημοσκόπηση: 7 στους 10 εξοργισμένοι μετά την ομιλία Μακρόν

Parallaxi
οργή-λαού-στη-γαλλία-200-διαδηλώσεις-σε-ό-987739
Parallaxi

Εικόνα Αρχείου

Όλη τη δύναμη της γαλλικής οργής νιώθει σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν για το νέο συνταξιοδοτικό που αύξησε τα όρια ηλικίας από τα 62 στα 64 έτη. Περισσότερες από 200 διαδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί σήμερα στο Παρίσι, αλλά και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας.

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στη Λυών με την αστυνομία να απαντάει με εκτεταμένη χρήση χημικών. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Νάντη, Μασσαλία και άλλες πόλεις.

Στη Λυών, η δια-συνδικαλιστική ανακοίνωσε 55.000 διαδηλωτές, ενώ η πομπή άρχισε να γεμίζει την Place Bellecour, και το τέλος της πορείας μόλις που άφησε το σημείο εκκίνησής της. Ρεκόρ συμμετοχής από την αρχή του κινήματος διαμαρτυρίας κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Στις 15 Μαρτίου, η δια-συνδικαλιστική ανακοίνωσε 22 000 διαδηλωτές. Από την πλευρά της, η νομαρχία μέτρησε 22 000 διαδηλωτές την Πέμπτη (ήταν 8 500 στις 15 Μαρτίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή).

Απεργία και στη δημόσια διοίκηση

Λίγο παραπάνω από ένας στους έξι υπαλλήλους (15,5%) απεργούσε το μεσημέρι της Πέμπτης στην κρατική δημόσια υπηρεσία για την ένατη ημέρα κινητοποιήσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης.

Η συμμετοχή αυτή μεταξύ των 2,5 εκατομμυρίων υπαλλήλων της κρατικής δημόσιας διοίκησης είναι σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα κινητοποιήσεων της εβδομάδας, στις 15 Μαρτίου, όταν είχε πέσει σε λιγότερο από 3%.

Η κινητοποίηση είναι επίσης πιο σημαντική την Πέμπτη το μεσημέρι στους άλλους δύο μεγάλους κλάδους της δημόσιας διοίκησης. Στην δημόσια υπηρεσία (σχεδόν 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι), το ποσοστό των απεργών έφτασε το 6,5%, έναντι 2,2% στις 15 Μαρτίου, ενώ η κινητοποίηση έφτασε το 8,1% στη νοσοκομειακή δημόσια υπηρεσία (1,2 εκατομμύρια εργαζόμενοι).

«Περιφρόνηση» και «αλαζονεία» χρεώνουν στον Μακρόν

Σύμφωνα με τον Guardian oι διαδηλωτές κινητοποιήθηκαν από την εμφάνιση του Μακρόν στην τηλεόραση την Τετάρτη, στην οποία δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες είναι “νόμιμες”, αλλά δεν θα οδηγήσουν σε ανατροπή του αμφιλεγόμενου νόμου, ο οποίος όχι μόνο αυξάνει την επίσημη ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά απαιτεί από τους εργαζόμενους να συνεισφέρουν στο συνταξιοδοτικό σύστημα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο πρόεδρος κατηγορήθηκε ότι έδειξε «περιφρόνηση και αλαζονεία» για όσους αντιτίθενται στις αλλαγές, οι οποίες αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο της εκστρατείας επανεκλογής του πέρυσι.

Οι εκτεταμένες απεργίες και οι απεργιακές κινητοποιήσεις οδήγησαν σε μεγάλη αναστάτωση των μεταφορών στους δρόμους και στον αέρα, με ακυρώσεις πτήσεων. Οι αρχές των αεροδρομίων δήλωσαν ότι οι διαμαρτυρίες θα είχαν αντίκτυπο στις πτήσεις του Σαββατοκύριακου, με έως και το 30% αυτών που είχαν προγραμματιστεί να αναχωρήσουν από το Orly, νότια του Παρισιού, να ακυρώνονται την Παρασκευή και το Σάββατο, μαζί με έως και το 20% των αναχωρήσεων από τη Μασσαλία, το Μπορντό και τη Λυών. Οι διαδηλωτές απέκλεισαν τον τερματικό σταθμό 1 στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle βόρεια του Παρισιού το πρωί της Πέμπτης.

Τα σχολεία έκλεισαν και τα κολέγια αποκλείστηκαν σε όλη τη Γαλλία, μεταξύ άλλων στο Παρίσι, τη Ρουέν, τη Μασσαλία και την Τουλούζη.

Στην 30λεπτη τηλεοπτική συνέντευξή του την Τετάρτη, ο Μακρόν απέκλεισε τη διάλυση του κοινοβουλίου, τον ανασχηματισμό της κεντρώας κυβέρνησής του και την παραίτηση της πρωθυπουργού του, της Ελισάβετ Μπορν, όπως έχει ζητήσει η αντιπολίτευση.

Νέα δημοσκόπηση: 7 στους 10 εξοργισμένοι μετά την ομιλία Μακρόν

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στη Γαλλία έδειξε ότι η χθεσινή ομιλία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, κατά την οποία υπερασπίστηκε τη μεταρρύθμιση με την οποία παρατείνεται η ηλικία συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια, εξόργισε 7 στους 10 Γάλλους.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία ερευνών Elabe για λογαριασμό του γαλλικού καναλιού BMFTV με 1.037 άτομα, οι Γάλλοι δεν βρήκαν πειστικές τις θέσεις του Μακρόν για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία έγινε δεκτή χωρίς να τεθεί σε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο παρά τις μαζικές διαμαρτυρίες στη χώρα.

Οι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι τα σχόλια του Μακρόν στο πλαίσιο της κρίσης θα προκαλέσουν περισσότερο θυμό στη χώρα παρά ηρεμία.

Ενώ η ομιλία του Μακρόν εξόργισε 7 στους 10 Γάλλους, μόνο το 11% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι η ομιλία του Γάλλου προέδρου θα μειώσει την ένταση στη χώρα.

Από την άλλη πλευρά, το 65% των Γάλλων αξιολόγησαν τον Μακρόν ως «κακό» πρόεδρο και το 69% ως «αλαζόνα» πρόεδρο.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 73% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι «άδικη».

Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η οποία συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες προεκλογικές υποσχέσεις του Γάλλου προέδρου Μακρόν, προβλέπει την επέκταση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη κατά 2 χρόνια.

Οι Γάλλοι οργανώνουν από τον Ιανουάριο μαζικές απεργίες και διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης, η οποία δεν έχει συμφωνηθεί στην Εθνοσυνέλευση.

Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, επέλεξε να υιοθετήσει απευθείας το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση σύμφωνα με το άρθρο 49, παράγραφος 3, χωρίς να το υποβάλει σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, λόγω της έλλειψης επαρκούς υποστήριξης στο κοινοβούλιο.

Στις 16 Μαρτίου ξέσπασαν διαδηλώσεις στη Γαλλία μετά την απόφαση αυτή. Περίπου 900 διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στις οποίες η αστυνομία επενέβη σκληρά.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, ορισμένοι δημοσιογράφοι και παρατηρητές ξυλοκοπήθηκαν από την αστυνομία, γεγονός που οδήγησε σε αντιδράσεις.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει από το Συνταγματικό Συμβούλιο την ακύρωση της μεταρρύθμισης, η οποία εγκρίθηκε χωρίς να υποβληθεί σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Πηγή: ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα