Οργή στο Ισραήλ για τους τρεις ομήρους που σκοτώθηκαν από λάθος

«Δεν θα σιωπήσουμε, ενώ όλο και περισσότεροι απαχθέντες πεθαίνουν στη Γάζα» αναφέρουν πολίτες.

Parallaxi
οργή-στο-ισραήλ-για-τους-τρεις-ομήρους-1091010
Parallaxi

Σάλο προκάλεσε στο Ισραήλ ο θάνατος τριών ομήρων από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, που τους πέρασαν για τρομοκράτες της Χαμάς και τους πυροβόλησαν παρότι είχαν σηκώσει λευκή σημαία.

Η είδηση ξεσήκωσε οργισμένες αντιδράσεις στο Ισραήλ και υποχρέωσε τον Mπεντζαμίν Νετανιάχου να κάνει λόγο για τραγωδία και να ζητήσει συγνώμη. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν οι τρεις άτυχοι νέοι άνδρες είχαν ξεφύγει από τη Χαμάς ή οι μαχητές τους χρησιμοποίησαν ως ασπίδα ή υποχρεώθηκαν να τους αφήσουν μέσα στην ένταση της μάχης.

Οι διαδηλωτές μετά από την είδηση κατέκλυσανν ξανά τους δρόμους του Τελ Αβίβ απαιτώντας μια συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων. Ο θάνατος τριών ομήρων που γλίτωσαν από τη Χαμάς αλλά έπεσαν από πυρά του ισραηλινού στρατού προκαλεί οργή και αναδεικνύει για άλλη μια φορά την ανάγκη εκεχειρίας. «Δεν θα σιωπήσουμε, ενώ όλο και περισσότεροι απαχθέντες πεθαίνουν στη Γάζα» αναφέρουν Ισραηλινοί πολίτες.

«Νομίζω ότι είναι μια τεράστια τραγωδία. Έπρεπε να είχε γίνει μια συμφωνία πολύ, πολύ νωρίτερα. Και όλες αυτές οι ζωές όλων αυτών των αθώων ανθρώπων θα μπορούσαν να είχαν σωθεί». Ο 28χρονος Γιοτάμ Χαϊμ, ο 25χρονος Σαμέρ Ταλάλκα και ο 26χρονος Αλόν Σαμρίζ είχαν απαχθεί από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου από τα κιμπούτζ Κφαρ Αζά και Νιρ Αμ. Σκοτώθηκαν στη συνοικία Σεϊτζάγια της Πόλης της Γάζας από ισραηλινούς στρατιώτες που θεώρησαν ότι απειλούνταν. Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας αποκαλύπτουν διαδοχικά λάθη: οι όμηροι χτυπήθηκαν αφού είχαν βγει από ένα κτίριο γυμνοί από τη μέση και πάνω κρατώντας μια αυτοσχέδια λευκή σημαία. Οι δύο έπεσαν αμέσως νεκροί ενώ ο τρίτος επέστρεψε τραυματισμένος στο κτίριο για να πυροβοληθεί λίγο αργότερα από έναν άλλο στρατιώτη που θεώρησε ότι επρόκειτο για παγίδα μελών της Χαμάς.

Σε δύσκολη θέση ο ισραηλινός στρατός

Από την πλευρά του Ισραηλινού στρατού ο ο εκπρόσωπός του, Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι «πρόκειται για ένα θλιβερό και οδυνηρό γεγονός για όλους εμάς και ο Ισραηλινός στρατός φέρει την ευθύνη για όλα όσα έγιναν. Ξεκινήσαμε αμέσως τη διερεύνηση του συμβάντος».

Αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων δηλώνουν ότι οι στρατιώτες που πυροβόλησαν παραβίασαν τα πρωτόκολλα εμπλοκής, ωστόσο αμέσως μετά το περιστατικό το γενικό επιτελείο έστειλε νέα πρωτόκολλα στις χερσαίες δυνάμεις στη Γάζα. Φαίνεται ότι ο στρατός δεν είχε λάβει υπ’ όψη το σενάριο ομήρων που θα ξέφευγαν από τη Χαμάς και θα βρίσκονταν στο πεδίο της μάχης. Η δημόσια συγγνώμη του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν είναι αρκετή για τους συγγενείς των ομήρων.

«Δεν υπάρχει συμφωνία γιατί η ισραηλινή κυβέρνηση δηλώνει ότι κάνει τα πάντα, ότι οι όμηροι είναι η πρώτη της προτεραιότητα αλλά δε φαίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο», ανέφερε μια διαδηλώτρια.

Συνολικά εκατόν τριάντα όμηροι παραμένουν στα χέρια της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ αλλά το Ισραήλ πιστεύει ότι 20 από αυτούς δεν είναι πλέον ζωντανοί. Οι συγκρούσεις σε ολόκληρη της Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται και οι ζυμώσεις για μια νέα ανθρωπιστική κατάπαυση των εχθροπραξιών παραμένουν για την ώρα ατελέσφορες.

Αναθερμαίνονται οι διαπραγματεύσεις για ομήρους

Το τραγικό περιστατικό φαίνεται ότι μπορεί να αναθερμάνει τις διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, Ισραηλινοί και Καταριανοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο στο Όσλο της Νορβηγίας σε μία προσπάθεια να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση Παλαιστινίων φυλακισμένων στο Ισραήλ. Και όλα αυτά φυσικά, στο πλαίσιο μία νέας κατάπαυσης του πυρός.

Αρχικά, η πληροφορία για αναθέρμανση των διαπραγματεύσεων κυκλοφόρησε από αμερικανική ιστοσελίδα, η οποία υποστηρίζει ότι ο αρχηγός της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, αλ Θάνι, σε ευρωπαϊκή χώρα, τη Νορβηγία, δηλαδή, για να συζητήσουν το θέμα των ομήρων. Ο Μπαρνέα θα συναντηθεί και με Αιγύπτιους αξιωματούχους.

Να θυμίσουμε εδώ ότι ο Νετανιάχου είχε ακυρώσει το προηγούμενο Σαββατοκύριακο το ταξίδι του Μπαρνέα στο Κατάρ για τον ίδιο λόγο, κάτι που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, δεδομένου ότι η Χαμάς κρατά ακόμα περίπου 130 Ισραηλινούς ομήρους από την 7η Οκτωβρίου που έγινε το τρομοκρατικό χτύπημα.

Ο θάνατος – κατά λάθος, τριών ομήρων από ισραηλινά πυρά είναι προφανές ότι εντείνει τις πιέσεις προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ που κρατά σκληρή στάση στο θέμα, επιμένοντας ότι πρωταρχικός στόχος της στρατιωτικής επιχείρησης είναι η εξάλειψη της Χαμάς από προσώπου Γης.

Πάντως, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, το Κατάρ επιβεβαίωσε λίγο νωρίτερα ότι συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για νέα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Πηγή: ΕΡΤ
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα