«Οργή» Τουρκίας για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο Ελλάδας: «Παραβιάζει περιοχές δικαιοδοσίας μας στο Αιγαίο»
Τι υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ
Ανακοίνωση για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της χώρας μας, που δόθηκε σήμερα, Μ. Τετάρτη (16/4) στη δημοσιότητα, εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάνοντας λόγο για μονομερείς ενέργειες και παραβιάσεις.
Συγκεκριμένα, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “ορισμένες από τις περιοχές που καθορίζονται στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που έχει δηλώσει η Ελλάδα, παραβιάζουν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της χώρας μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο”.
Στη συνέχεια επισημαίνει ότι οι “μονομερείς ενέργειες και διεκδικήσεις της Ελλάδας δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια για τη χώρα μας”, καταλήγοντας, όμως, σε κάλεσμα για συνεργασία με την Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος.
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:
“Ορισμένες από τις περιοχές που καθορίζονται στο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ) που ανακοίνωσε η Ελλάδα, ως απόρροια της νομοθεσίας της ΕΕ, παραβιάζουν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της χώρας μας στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο.
Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι οι μονομερείς ενέργειες και ισχυρισμοί της Ελλάδας δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια για τη χώρα μας.
Υπενθυμίζουμε ότι οι μονομερείς ενέργειες θα πρέπει να αποφεύγονται σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος, ότι το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης ενθαρρύνει τη συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών θεμάτων, μεταξύ των παρόχθιων κρατών στις εν λόγω θάλασσες και, στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος.
Οι προαναφερθείσες ενέργειες και οι προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων, όπως και στο παρελθόν, έτσι και στο παρόν και το μέλλον, δεν θα έχουν νομικές συνέπειες για τη χώρα μας.
Η Τουρκία διατηρεί στις σχέσεις της με την Ελλάδα τη θέση της ότι πρέπει να υιοθετείται μια ειλικρινής και συνολική προσέγγιση για την επίλυση των προβλημάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου, της δικαιοσύνης και της καλής γειτονίας, στο πλαίσιο της Διακήρυξης των Αθηνών περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας της 7ης Δεκεμβρίου 2023, η οποία αντικατοπτρίζει το πνεύμα που και οι δύο πλευρές επιθυμούν.
Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός που έχει εκπονήσει η χώρα μας διαβιβάζεται επίσης στην UNESCO και στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών”.
Το χρονικό για τον ΘΧΣ
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Απριλίου έληγε η προθεσμία που έχει δοθεί στη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού.
Παρότι οι χάρτες ήταν έτοιμοι, η κυβέρνηση δεν τους είχε μέχρι σήμερα υποβάλλει γιατί η κατάθεση τους συνδέεται εμμέσως σε κάθε περίπτωση με την ΑΟΖ και άρα θα προκαλούσε αντίδραση της Τουρκίας. Λόγω της μη κατάθεσης μέχρι σήμερα του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού μάλιστα είχε επιβληθεί στη χώρα μας πρόστιμο από την Κομισιόν.
Υπενθυμίζεται δε πως όταν η Κομισιόν δημοσιοποίησε πέρυσι τους χάρτες των θαλασσίων περιοχών των κρατών μελών της ΕΕ στο πλαίσιο των μελετών της για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, η Άγκυρα είχε διαμαρτυρηθεί, επαναφέροντας τη θεωρία των “γκρίζων ζωνών” στο Αιγαίο.
Τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε σήμερα το πράσινο φως για να προχωρήσει ο ΘΧΣ, αν και την ίδια στιγμή φαίνεται πως έχει παγώσει το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου.
Σημειωτέον επίσης ότι σήμερα η τουρκική εφημερίδα Milliyet δημοσίευσε το χάρτη του τουρκικού ΘΧΣ, ο οποίος φυσικά κινείται στη λογική της “γαλάζιας πατρίδας” και στη μέση γραμμή, με στόχο τους φυσικούς πόρους του Αιγαίου. Γεγονός, που σε συνδυασμό με τη λήξη της προθεσμίας στα τέλη Απριλίου, προφανώς και έπαιξε ρόλο στην απόφαση να προχωρήσει σήμερα η κυβέρνηση στην επίλυση της εκκρεμότητας με τον ΘΧΣ.
Δείτε εδώ τις θαλάσσιες χωρικές ενότητες