Διεθνή

Όσα γίνονται στην G20 του Αμβούργου

Τραμπ, Πούτιν, Μέρκελ, Μακρόν και όσα ειπώνονται στην μεγάλη συγκρουσιακή G20 του Αμβούργου.

Parallaxi
όσα-γίνονται-στην-g20-του-αμβούργου-212087
Parallaxi

Όσα συμβαίνουν στην σύνοδο της G20 που πραγματοποιείται σήμερα στο Αμβούργο και αποτελεί μια από τις πιο συγκρουσιακές από την ίδρυση του φόρουμ αυτού το 2008, με τις διμερείς εντάσεις να τροφοδοτούνται από την επικαιρότητα και να προσθέτουν στις διαφορές που ήδη υπήρχαν μεταξύ πολλών ηγετών, κυρίως της Ευρώπης, και του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ηγέτες των χωρών συμφώνησαν σε όλα για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, με εξαίρεση στην αναφορά για το κλίμα. Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις, αναφορικά με τα ορυκτά καύσιμα

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της ομάδας G20 που συμμετέχουν στην διάσκεψη του Αμβούργου, έχουν συμφωνήσει σε κάθε πτυχή του κοινού ανακοινωθέντος με εξαίρεση την αναφορά για το κλίμα.

Στο σημείο αυτό, οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις για να υπάρχει αναφορά στα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι ομάδες υποστήριξης της διάσκεψης εργάστηκαν μέχρι τις 02¨00 τα ξημερώματα προκειμένου να ολοκληρώσουν την συγγραφή του κοινού ανακοινωθέντος για την διάσκεψη της G20.

Οι δυσκολίες για το εμπόριο ξεπεράστηκαν μετά την συμφωνία των Αμερικανών αξιωματούχων για την υιοθέτηση φρασεολογίας κατά του εμπορικού προστατευτισμού.

“Το αποτέλεσμα είναι καλό. Έχουμε ένα τελικό ανακοινωθέν. Υπάρχει ένα θέμα που παραμένει κι αυτό είναι το κλίμα, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί συμβιβασμός,” δήλωσε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος, διατηρώντας την ανωνυμία του.

“Έχουμε όλα τα βασικά. Έχουμε ένα ανακοινωθέν για την ομάδα χωρών G20 κι όχι για την G19,” πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η Γαλλία και η Κίνα θα συνεργαστούν στην υλοποίηση προγραμμάτων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μετά την συνάντηση που είχαν στο Αμβούργο, οι πρόεδροι Μακρόν και Σι

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου της ομάδας χωρών G20 στο Αμβούργο, όπου και συζήτησαν την υπεράσπιση της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Η Γαλλία και η Κίνα θα συνεργαστούν στην υλοποίηση κοινών προγραμμάτων ανανεώσιμης ενέργειας.

Παράλληλα σύμφωνα με το γραφείο του Γάλλου προέδρου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν την συνεργασία των δύο χωρών στην βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας, αλλά και την αεροπορική βιομηχανία και το διάστημα.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται ότι θα επισκεφτεί την Κίνα στα τέλη του 2017 ή στις αρχές του 2018.

Μέρκελ, Μακρόν και Πούτιν συμφώνησαν για την σπουδαιότητα τήρησης της εκεχειρίας στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας

Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, συναντήθηκαν σήμερα και συμφώνησαν στην σπουδαιότητα υλοποίησης της εκεχειρίας στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, υπό το πλαίσιο της Συμφωνίας του Μίνσκ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.

Σύγκλιση απόψεων των ηγετών στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησής της

Η G20 δεσμεύθηκε χθες στο Αμβούργο να καταπολεμήσει τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τη διάδοσή της, ένα από τα λίγα θέματα στα οποίο υπάρχει σύγκλιση απόψεων σε μια σύνοδο που έχει χαρακτηριστεί από διαφωνίες σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή και το εμπόριο.

Οι ηγέτες των πιο ισχυρών οικονομιών του κόσμου συμφώνησαν σε μια κοινή ανακοίνωση 21 σημείων με την οποία καταγγέλλουν τη «μάστιγα» της τρομοκρατίας, ξεχωριστή από το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, για το οποίο εξακολουθεί να μην υπάρχει συμφωνία.

Στην ανακοίνωση εκφράζουν τη στήριξή τους στην Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Gafi), που δημιουργήθηκε το 1989 και δημοσιεύει τακτικές συστάσεις προς τα 37 μέλη της για τον τρόπο κατπαολέμησης του οικονομικού εγκλήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

«Υποστηρίζουμε τη διαδικασία που γίνεται για την ενίσχυση της Gafi. Εκτιμάμε θετικά την πρόθεσή της να αποκτήσει νομική οντότητα, κάτι που αποτελεί αναγνώριση του γεγονότος ότι η Gafi έχει εξελιχθεί», αναφέρει η ανακοίνωση.

Προς το παρόν η Gafi υπάγεται στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και την Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

«Ζητάμε από όλα τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι η Gafi διαθέτει όλους τους απαραίτητους πόρους για να φέρει σε πέρας την αποστολή της», προσθέτει η ανακοίνωση. Επίσης καλούν τις χώρες να είναι προσεκτικές αναφορικά με τις σχέσεις μεταξύ της τρομοκρατίας «και άλλων μορφών του οργανωμένου εγκλήματος», από το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων ως τη διακίνηση ναρκωτικών και ανθρώπων.

Όμως η G20 καλεί επίσης και «σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, και κυρίως με τους παρόχους επικοινωνίας», ώστε να καταπολεμηθεί πιο αποτελεσματικά η προπαγάνδα μέσω του Διαδικτύου και η ριζοσπαστικοποίηση.

Η συγκεκριμένη αυτή αναφορά, που γίνεται «για να επισημανθεί η σημασία που αποδίδει η G20 σε αυτό το θέμα», περιέχει «αρκετά ισχυρά μηνύματα για την πρόσβαση σε δεδομένα, τον εντοπισμό και την απόσυρση από τους διαχειριστές περιεχομένου που υποκινεί στην τρομοκρατία», τονίζει μια διπλωματική πηγή.

Στην ανακοίνωση της G20 αντανακλά επίσης της βασικές ανησυχίες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, και κυρίως την απειλή που αποτελούν «οι μαχητές που επιστρέφουν από εμπόλεμες περιοχές στη Συρία και το Ιράκ» και οι οποίοι είναι πιθανό να εξαπολύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις κυρίως στην Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ κέρδισαν έναν συμβιβασμό στο θέμα του εμπορίου

Η σύνοδος της G20 θα καταδικάζει στην τελική της ανακοίνωση σήμερα τον προστατευτισμό, όμως θα αναγνωρίζει παράλληλα στις χώρες το δικαίωμα της εμπορικής άμυνας σε περίπτωση παράνομων πρακτικών, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.

Πρόκειται για έναν συμβιβασμό που κέρδισαν οι ΗΠΑ στο ευαίσθητο θέμα του εμπορίου. Μέχρι τώρα η Ουάσινγκτον, μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, απέφευγε να δεσμευθεί «στην καταπολέμηση του προστατευτισμού» στο πλαίσιο της G20 εξαιτίας της επιθυμίας της να προστατεύσει τους μισθούς των Αμερικανών από τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης.

Οι Αμερικανοί είχαν αρνηθεί να περιλαμβάνεται η λέξη στην ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της G20, που συνεδρίασαν τον Μάρτιο στο Μπάντεν-Μπάντεν, όμως την είχαν δεχθεί στη σύνοδο της G7 τον Μάιο, στην οποία όμως δεν συμμετείχε η Κίνα.

Στη σύνοδο της G20 στο Αμβούργο οι ΗΠΑ κέρδισαν αυτή την υποχώρηση. Η τελική ανακοίνωση της συνόδου, που αναμένεται σήμερα περίπου στις 15:30 (τοπική ώρα, 16:30 ώρα Ελλάδας), θα αναγνωρίζει το δικαίωμα μιας χώρας να χρησιμοποιεί «νόμιμα μέσα εμπορικής άμυνας».

Ωστόσο η ευρωπαϊκή πηγή υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται για αλλαγή κατεύθυνσης, αλλαγή» στο παγκόσμιο οικονομικό πεδίο όπως ορίζεται από τη G20. Στόχος ήταν «να βρεθεί ένα πεδίο συνεννόησης στο υπάρχων σύστημα», τόνισε.

Τραμπ και Πούτιν είχαν “καλή χημεία” στη διάρκεια της συνάντησής τους, σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τίλερσον, αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ δέχθηκε επικρίσεις στην πατρίδα του

Στη διάρκεια μιας συνάντησης που διήρκησε περισσότερο από όσο ήταν προγραμματισμένο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησαν χθες Παρασκευή στο περιθώριο της G20 τη φερόμενη παρέμβαση της Μόσχας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και συμφώνησαν να επικεντρωθούν στη βελτίωση των διμερών τους σχέσεων, αντί να διαφωνούν για το παρελθόν.

Ο Τραμπ, που δήλωσε ότι είναι «τιμή» του που συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο, δέχθηκε επικρίσεις από τους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ, που τον κατηγόρησαν ότι ξεχνά τα στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών και ενδίδει στις διαψεύσεις του Πούτιν, ο οποίος πάλι χθες επανέλαβε ότι δεν υπήρξε ρωσική παρέμβαση στις εκλογές στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Αμβούργο ότι ο Τραμπ είχε «θετική χημεία» με τον Πούτιν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε τη συζήτηση, που διήρκησε 2 ώρες και ένα τέταρτο, πιέζοντας τον Ρώσο ομόλογό του «για τις ανησυχίες του αμερικανικού λαού σχετικά με τις ρωσικές παρεμβάσεις στις εκλογές του 2016» και είχαν μια έντονη συζήτηση σχετικά, εξήγησε ο Τίλερσον.

Ο Πούτιν έχει διαψεύσει ότι υπήρξε τέτοιου είδους παρέμβαση και η Μόσχα έχει ζητήσει αποδείξεις. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο Τραμπ δέχθηκε τις διαβεβαιώσεις του Πούτιν ότι οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς.

Ο Τίλερσον τόνισε ότι και οι δύο ηγέτες επέλεξαν να αφήσουν στην άκρη το θέμα και να προχωρήσουν.

«Οι πρόεδροι σωστά επικεντρώθηκαν στο πώς μπορούμε να προχωρήσουμε πέρα από κάτι που πιθανόν να είναι απλώς μια δυσεπίλυτη διαφωνία αυτή τη στιγμή», εξήγησε ο Αμερικανός υπουργός.

Η δήλωση αυτή δεν έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους Δημοκρατικούς. «Οι προσπάθειες παρέμβασης στην εκλογική μας διαδικασία δεν μπορεί και δεν θα πρέπει να είναι ένα θέμα στο οποίο το “συμφωνούμε ότι διαφωνούμε” είναι αποδεκτό συμπέρασμα», δήλωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ.

Ο Τίλερσον πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν στη δέσμευση «της μη παρέμβασης στις υποθέσεις των ΗΠΑ και της δημοκρατικής μας διαδικασίας καθώς και σε αυτές άλλων χωρών».

Ο Άντριου Γουάις, πρώην αξιωματούχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, εκτίμησε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε λάθος μήνυμα με τη θετική γλώσσα του σώματός του και επειδή απέτυχε να πιέσει τον Πούτιν περισσότερο στο θέμα των ρωσικών παρεμβάσεων.

«Η ξεκάθαρη επιθυμία του Τραμπ να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη Ρωσία ήταν προφανής στη διάρκεια της συνάντησης», εκτίμησε ο Γουάις.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για πολύ ώρα το θέμα της Συρίας και μετά τη συνάντησή τους ανακοινώθηκε μια συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ιορδανίας για την επιβολή εκεχειρείας στη νοτιοδυτική Συρία.

Η πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση του Τραμπ με τον Πούτιν ήταν μια από τις πλέον πολυαναμενόμενες συναντήσεις μεταξύ ηγετών εδώ και χρόνια.

Οι δύο άνδρες συνομίλησαν μπροστά στις κάμερες μέσω διερμηνέων και παρόντες τους υπουργούς των Εξωτερικών τους για έξι λεπτά, προτού συνεχίσουν τη συνάντησή τους μακριά από τις κάμερες.

Η συζήτηση διήρκησε πολύ περισσότερο από όσο είχε προγραμματιστεί και κάποια στιγμή η Μελάνια Τραμπ μπήκε στην αίθουσα όπου βρίσκονταν για να τους παροτρύνει να ολοκληρώσουν, επεσήμανε ο Τίλερσον.

Στη συνέχεια Πούτιν και Τραμπ παρακολούθησαν μαζί με τους υπόλοιπους ηγέτες μια συναυλία, ενώ η Μελάνια κάθισε δίπλα στον Πούτιν στο δείπνο.

Ο Πούτιν διαβεβαίωσε τον Τραμπ ότι η Μόσχα δεν αναμίχθηκε στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα σήμερα ότι η Μόσχα δεν αποπειράθηκε να επέμβει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 και ο Τραμπ το δέχθηκε, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ είπε ότι άκουσε τις διαβεβαιώσεις του προέδρου της Ρωσίας Πούτιν πως δεν είναι αλήθεια και ότι οι ρωσικές αρχές δεν αναμίχθηκαν στις εκλογές», ανέφερε ο Λαβρόφ μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι στο Αμβούργο.

Ο Τραμπ «είπε πως δέχεται αυτή τη διαβεβαίωση. Αυτό είναι όλο», πρόσθεσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

“Καταπληκτική” χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Πούτιν ο Τραμπ, ενώ δεσμεύθηκε για μια εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία “πολύ γρήγορα”

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε σήμερα «καταπληκτική» την πρώτη του πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Αμβούργο.

«Η συνάντηση ήταν καταπληκτική», δήλωσε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος συναντώταν με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, πρόσθεσε ότι ελπίζει η χώρα του να μπορέσει να συνάψει γρήγορα μια εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία.

«Εργαζόμαστε πάνω σε μια εμπορική συμφωνία, η οποία θα είναι πολύ μεγάλη, μια πολύ ισχυρή συμφωνία, καταπληκτική και για τις δύο χώρες», εξήγησε στους δημοσιογράφους κατά την έναρξη της συνάντησης με τη Μέι.

«Πιστεύω ότι θα την έχουμε έτοιμη πολύ, πολύ γρήγορα», τόνισε.

Η Βρετανία δεν μπορεί να συνάψει ξεχωριστή εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ μέχρι να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019.

Παράλληλα ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι θα επισκεφθεί το Λονδίνο, παρά την πολεμική που έχει ξεσπάσει αναφορικά με το θέμα.

«Θα πάω στο Λονδίνο», είπε χαρακτηριστικά αν και μια τέτοια επίσκεψη ενδέχεται να προκαλέσει την οργή πολλών Βρετανών.

“Υπάρχει τελική ανακοίνωση”, αλλά παραμένει ανοικτό ένα ζήτημα αναφορικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους

Οι διαπραγματευτές των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) έχουν συμφωνήσει στις βασικές γραμμές της ανακοίνωσης που θα εκδοθεί μετά το πέρας της συνόδου τους στο Αμβούργο, όμως μένει σε εκκρεμότητα ένα ζήτημα που αφορά το θέμα της κλιματικής αλλαγής, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όμως εξέφρασαν αισιοδοξία ότι και αυτό θα λυθεί σήμερα.

«Το αποτέλεσμα είναι καλό. Έχουμε ανακοίνωση», επεσήμανε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Υπάρχει μόνο μία εκκρεμότητα αναφορικά με το κλίμα»

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, θα εκδοθεί ανακοίνωση που θα στηρίζεται από όλα τα μέλη της G20, ενώ σε αυτή θα επαναβεβαιώνεται η δέσμευση 19 κρατών να εφαρμόσουν τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Το κομμάτι της ανακοίνωσης που εκκρεμεί αφορά το κλίμα και έχει σχέση με την επιθυμία των ΗΠΑ να γίνεται αναφορά στα ορυκτά καύσιμα, εξήγησε η πηγή αυτή, καθώς «κρίσιμος αριθμός χωρών» δεν επιθυμεί να γίνεται αναφορά σε αυτά.

Παράλληλα στην ανακοίνωση της G20 θα περιλαμβάνεται η δέσμευσή τους να «καταπολεμήσουν τον προστατευτισμό».

Συνάντηση του Κινέζου προέδρου Σι, με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Άμπε για μια νέα θετική δυναμική στις σχέσεις της Κίνας, με την Ιαπωνία

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, στο περιθώριο της διάσκεψης της ομάδας των χωρών G20, στο Αμβούργο μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο Κινέζος πρόεδρος κάλεσε την Ιαπωνία να διδαχθεί από την ιστορία, για ένα καλύτερο μέλλον, παράλληλα υποστήριξε τις κοινές προσπάθειες προκειμένου να εορταστεί η 45η επέτειος από την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων Κίνας-Ιαπωνίας.

Ο πρόεδρος Σι κάλεσε επίσης, τον πρωθυπουργό Άμπε ν’ απομακρύνει τους αντιπερισπασμούς και να ωθήσει την διαμόρφωση του πλαισίου σχέσεων Κίνας-Ιαπωνίας, προς την σωστή κατεύθυνση.

Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι έτοιμος να επιδείξει προνοητικότητα, προσθέτοντας θετική δυναμική στις σχέσεις της χώρας του, με την Κίνα.

Ο Κινέζος, πρόεδρος υποστήριξε ότι οι διμερείς σχέσεις της Κίνας με την Ιαπωνία, αποπροσανατολίζονται από πολύπλοκους (γεωπολιτικούς) συντελεστές, παρά τις θετικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών.

Προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του διμερούς πλαισίου εμπιστοσύνης σε στρατηγικό επίπεδο, κινήθηκε η συνάντηση του Κινέζου προέδρου Σι, με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μέι

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε στο περιθώριο της διάσκεψης της ομάδας χωρών G20 στο Αμβούργο, με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων της Κίνας με την Βρετανία, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο πρόεδρος Σι αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχε με την Βρετανίδα πρωθυπουργό, στην διάσκεψη της G20, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Χανγκτσού της Κίνας, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στην συνάντηση αυτή, προσδιορίστηκε η γενική κατεύθυνση της “Χρυσής Εποχής,” στις διμερείς σχέσεις Κίνας-Βρετανίας.

Με τις κοινές προσπάθειες των δύο χωρών προωθείται η στρατηγική κι αμοιβαία εμπιστοσύνη, αλλά και η ρεαλιστική συνεργασία σε πολλούς τομείς υψηλού επιπέδου, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Σι.

Την φετινή χρονιά συμπληρώνονται 45 χρόνια από την έναρξη του πλαισίου εφαρμογής των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, σε επίπεδο πρεσβευτών, ενώ οι διμερείς σχέσεις έχουν νέες προοπτικές ανάπτυξης, τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος.

Το Πεκίνο επιδιώκει να συνεργαστεί με το Λονδίνο, προκειμένου να καταρτιστεί μία κοινή στρατηγική συνεργασία για τον 21ο αιώνα, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και προς όφελος των δύο χωρών.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Σι επεσήμανε την ανάγκη εδραίωσης των διμερών σχέσεων υπό τη βάση μιας ενισχυμένης εμπιστοσύνης, σε στρατηγικό επίπεδο.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Άμπε διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Σι, ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην στάση που τηρεί το Τόκιο, για την υπόθεση της Ταϊβάν

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε συναντήθηκαν στο περιθώριο της διάσκεψης της ομάδας χωρών G20 στο Αμβούργο, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο πρόεδρος Σι παρότρυνε την Ιαπωνία να μην συμβιβαστεί έναντι της ιστορίας, αλλά και στο ζήτημα της Ταϊβάν, αλλά και να σεβαστεί τα λόγια της.

Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Άμπε υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην στάση που τηρεί το Τόκιο, στην υπόθεση της Ταϊβάν. Η Ιαπωνία προσβλέπει σε υψηλού επιπέδου ανταλλαγές με την Κίνα, αλλά και στην διμερή συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, των χρηματοοικονομικών και του τουρισμού.

Ο Κινέζος πρόεδρος καλωσόρισε επίσης, την συμμετοχή της Ιαπωνίας, στην διεθνή εμπορική πρωτοβουλία “Μία Ζώνη ένας Δρόμος” που προωθεί παγκοσμίως το Πεκίνο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη την Άγγελα Μέρκελ για τη “καταπληκτική” σύνοδο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη σήμερα τη Γερμανίδα καγκελάριο για την «καταπληκτική» διοργάνωση της συνόδου της G20 στο Αμβούργο, αν και δεν έλειψαν οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στους δρόμους της πόλης.

«Θέλω να ευχαριστήσω την καγκελάριο Μέρκελ για όσα έχει κάνει εδώ, ήταν πραγματικά εκπληκτικός ο τρόπος που αντιμετωπίστηκαν τα πράγματα (…) και τόσο επαγγελματικός, χωρίς πολλές διακοπές παρά τους αρκετούς ανθρώπους (στο Αμβούργο). Φαίνεται να ακολουθούν τα μέλη της G20, όμως κάνατε μια εκπληκτική δουλειά», δήλωσε ο Τραμπ Χθες Παρασκευή η σύζυγός του Μελάνια δεν κατάφερε χθες να βγει από το ξενοδοχείο όπου διέμενε εξαιτίας του συγκεντρωμένου πλήθους των διαδηλωτών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα